ΒΡΑΒΕΙΑ PELLEGRINO
Ανακοινώθηκε η λίστα με τα καλύτερα 50 εστιατόρια στον κόσμο για φέτος. Διαβάστε αν κράτησε την πρωτιά το περσινό νο1 ονόματι Noma, ποια εστιατόρια μπήκαν στην πρώτη 10άδα και τι ανακατατάξεις είχαμε στον κόσμο των αστεριών και της γαστριμαργίας. Τα κατάφερε το Dinner, το νέο εγχείρημα του Heston Blumenthal; Γιατί αποσύρθηκε το 8 φορές πρώτο El Bulli; Ποιό εστιατόριο ωφελείται από την κόντρα μεταξύ "Αστεριών Μichelin" και "Βραβείων San Pellegrino"; (Vid+Pics). Γράφει για το NEWS 247 ο σεφ Αντώνης Δρακουλαράκος.
Από το να αρκεστούμε σε μια τυπική λίστα όπου αναφέραμε το top-50 με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, ως Νews247 πήγαμε για το κάτι παραπάνω. Το κείμενο γράφει ο σεφ Αντώνης Δρακουλαράκος (www.twitter.com/th4lis) ώστε να έχετε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για το θέμα. Για περισσότερες πληροφορίες και γαστριμαργικές απορίες, τα σχόλια είναι στη διάθεση σας, γνωρίζουμε πως τα διαβάζει ανελλιπώς.Στην κορυφή το Νoma για μια ακόμα χρονιά
Θρίαμβος για τη σκανδιναβική κουζίνα, το δανέζικο Noma κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την πρωτιά.
Σε τελετή που έγινε χθες στο Λονδίνο, παρουσιάστηκε όπως κάθε χρόνο η λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου σύμφωνα με το San Pellegrino.
Πέρσι το Noma έκανε την έκπληξη ξεπερνώντας το καταλανικό El Bulli και φέτος κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του. Με σεφ τον René Redzepi και 2 αστέρια Μισελέν το Noma στην Κοπεγχάγη χτίζει σιγά-σιγά την δική του αυτοκρατορία, διατηρώντας την φιλοσοφία του που το θέλει να χρησιμοποιεί τοπικά προϊόντα εποχής.
Στη δεύτερη θέση το καταλανικό El Celler de Can Roca των τριών αδερφών Roca! Με σεφ τον μεγάλο αδερφό, τον μεσαίο σομελιέ και τον μικρό αδερφό ζαχαροπλάστη.
Τρίτο το Mugaritz στο Σαν Σεμπαστιάν στην περιοχή των Βάσκων. Τι και αν πέρσι τέτοια εποχή το εστιατόριο είχε καεί ολοσχερώς, ο σεφ Andoni Aduriz το ξαναέστησε και κατάφερε να το ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά.
Στην τέταρτη θέση το Osteria Francescana στην Ιταλία. Πλέον στη Μόντενα δεν θα είναι περήφανοι μόνο για τις φεράρι αλλά και για το καλύτερο ιταλικό του κόσμου.
Πέμπτο εστιατόριο το The Fat duck που εδρεύει σε ένα χωριό (Bray) κοντά στο Λονδίνο. Ο "Νταλί της γαστρονομίας" Heston Blumenthal που ποτέ δεν πήγε σε σχολή μαγειρικής, κατάφερε μια απλή παμπ που αγόρασε το ’95 να την μετατρέψει σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του πλανήτη.
Στην έβδομη θέση το D.O.M. από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Πρώην dj, ο σεφ Alex Atala ευτυχώς έκανε πετυχημένη στροφή στην καριέρα του, φέρνοντας το D.O.M. στην πρώτη θέση της λατινικής Αμερικής
Όγδοο εστιατόριο του κόσμου αναδείχθηκε το Arzak και αυτό από το Σαν Σεμπαστιάν της χώρας των Βάσκων. Μπαμπάς και κόρη Arzak μαγειρεύουν μαζί και κάθε χρόνο το διατηρούν στις πρώτες θέσεις.
“Le Chateubriand” η αποθέωση της απλότητας, της άνεσης και της χαλαρότητας κόντρα στην παλιά γαλλική σχολή των βαρύγδουπων εστιατορίων και της πολυτέλειας. Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη στην ένατη θέση. Μιας και ένα απλό καθημερινό εστιατόριο χωρίς ούτε ένα αστέρι μισελέν κατακτά την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλα τα γαλλικά. Στο “Le Chateubriand” υπάρχει κάθε μέρα ένα και μοναδικό μενού 5-6 πιάτων με 50€. Αν σου αρέσει και Αν βρεις θέση μπαίνεις και το απολαμβάνεις, αυτό.
Η δεκάδα κλείνει με το “Per Se” του Thomas Keller δάσκαλο και μέντορα του Grant Achatz. Ο Keller είναι ο πιο επιτυχημένος Αμερικάνος σεφ αυτή τη στιγμή διατηρώντας δύο τριάστερα εστιατόρια. Το “Per Se” στη Νέα Υόρκη και το “French Laundry” στην Καλιφόρνια.
Μεγάλος Απών από τα βραβεία ο Ferran Adria με το El Bulli που τα τελευταία 10 χρόνια των βραβείων είχε πάρει 8 φορές την πρώτη θέση. Οι διοργανωτές σε συνεργασία με το σεφ αποφάσισαν να το αποσύρουν από το διαγωνισμό, μιας και ο γνωστός σεφ έχει αποφασίσει να κλείσει τους προσεχείς μήνες το εστιατόριο και να το μετατρέψει σε ίδρυμα γαστρονομίας. Απών και το καινούριο εστιατόριο του Heston Blumenthal το Dinner στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου.
Δεν είχε συμπληρώσει τους απαραίτητους 18 μήνες ζωής για να συμμετάσχει. Παρατηρώντας τις χώρες που έχουν εστιατόρια στα πενήντα πρώτα βλέπουμε μια αποκέντρωση από τις παραδοσιακές δυνάμεις προς νέα μέρη όπως Ρωσία, Περού, Βραζιλία, Μεξικό.
Για άλλη μια φορά οι Βάσκοι δικαιώνουν τον τίτλο τους, των κορυφαίων σεφ αλλά και τον τίτλο του Σαν Σεμπαστιάν του ονειρικού γαστρονομικού προορισμού του πλανήτη. Πέρα από τα καθιερωμένα βάσκικα ονόματα Arzak/Aduriz/Berassategui. Βάσκος είναι και ο Inaki Aizpitarte σεφ του Le Chateaubriand.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κερασάκι στην τούρτα της επιτυχίας αυτού του λαού είναι ότι στη θέση 50 ξαναεμφανίστηκε το Asador Etxebarri που δεν είναι τίποτα άλλο, από μια ονειρική ψησταριά που ψήνει τα πάντα στα κάρβουνα τα οποία φτιάχνει ο ίδιος ο σεφ.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα στις Η.Π.Α. ο κόσμος τις γαστρονομίας περιμένει με αγωνία τα καινούρια μαγαζιά του Grant Achatz τα Next και Aviary. Με το πρώτο να έχει ήδη 21.000 αιτήσεις για κρατήσεις πριν ακόμα ανοίξει. Ταυτόχρονα βλέπουμε ότι όσο πιο πολύ κύρος αποκτούν κάθε χρόνο τα πενήντα πρώτα του San Pellegrino τόσο αυξάνεται η κόντρα με τα βραβεία Μισελέν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κόντρας είναι το Le chateaubriand για το οποίο ο οδηγός Μισελέν αρνείται να δώσει έστω και ένα αστέρι από τα εκατοντάδες που έχει μοιράσει στη Γαλλία ενώ το San Pellegrino το ανακηρύσσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά ως το καλύτερο της Γαλλίας.http://news247.gr/