Έχουν περάσει 25 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, όμως φαίνεται ότι ο κίνδυνος από τη ραδιενέργεια και οι επιπτώσεις στους ντόπιους πληθυσμούς παραμένουν. Σε ελέγχους που διενήργησε στην Ουκρανία η Greenpeace διαπίστωσε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης.
Την ίδια στιγμή ένα μήνα μετά την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα εξελίσσεται μία παρόμοια κατάσταση και στην Ιαπωνία, όπου η ειδική ομάδα της Greenpeace στην Ιαπωνία ανίχνευσε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε καλλιέργειες λαχανικών.
Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν για άλλη μία φορά τους κινδύνους της πυρηνικής βιομηχανίας και υπενθυμίζουν ότι είναι απαραίτητη η άμεση απεξάρτηση από τη βρώμικη ενέργεια και η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Θα πρέπει να απεξαρτηθούμε άμεσα από τις καταστροφικές επιλογές των πυρηνικών, του πετρελαίου και του άνθρακα. Το οφείλουμε στον εαυτό μας και στις επόμενες γενιές», δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να αποφασίσουν ένα μέλλον που θα στηρίζεται 100% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το παράδειγμα των αιολικών πάρκων στην Ιαπωνία, που άντεξαν το καταστροφικό τσουνάμι και συνεχίζουν να παράγουν απρόσκοπτα καθαρή ενέργεια, αποδεικνύει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ασφαλείς και απολύτως αξιόπιστες».
Η ομάδα της Greenpeace που βρίσκεται στην Ιαπωνία, τις προηγούμενες μέρες προχώρησε σε μετρήσεις που αποκάλυψαν επίπεδα ραδιενέργειας υψηλότερα από τα επίσημα όρια σε καλλιέργειες λαχανικών και λαχανικά αγορασμένα από σούπερ μάρκετ. Τουλάχιστον ένα από τα δείγματα λαχανικών είχε επίπεδα ραδιενέργειας που θα το χαρακτήριζαν ραδιενεργό απόβλητο.
Παράλληλα μετρήσεις αποκαλύπτουν σημεία στην επαρχία της Φουκουσίμα με επίπεδα ραδιενέργειας τόσο υψηλά, ώστε η έκθεση σε αυτά για μόλις λίγες εβδομάδες να ισοδυναμεί με την πρόσληψη της μέγιστης επιτρεπόμενης ετήσιας δόσης ραδιενέργειας.
Οι παραπάνω μετρήσεις επιβεβαιώνουν την σημερινή απόφαση της Ιαπωνικής κυβέρνησης να επεκτείνει τη ζώνη αποκλεισμού πέρα από τα 20 χιλιόμετρα περιμετρικά του πυρηνικού σταθμού, κάτι που η Greenpeace είχε ήδη επισημάνει βάσει προηγούμενων μετρήσεων.
Αντίστοιχα, η πιλοτική έρευνα σε βασικά είδη διατροφής σε περιοχές της Ουκρανίας, όπου είχε ανιχνευθεί ραδιενέργεια στο παρελθόν, έδειξε ποσοστά ραδιενέργειας που ξεπερνούσαν τα αποδεκτά όρια, όχι μόνο για παιδιά, αλλά και για ενήλικες.
Σε ένα μόνο χωριό στην περιοχή Ρίβνενσκα, ανιχνεύτηκε καίσιο 137 σε επίπεδα υψηλότερα από τα αποδεκτά όρια για παιδιά στο 93% των δειγμάτων γάλακτος.
Τι έδειξαν οι μετρήσεις
Τα φυλλώδη λαχανικά έχουν επίπεδα ραδιενέργειας 16.000 – 150.000 μπεκερέλ/κιλό.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τα επίπεδα ιωδίου 131 πάνω από 100.000 μπεκερέλ/κιλό ή καισίου 137 πάνω από 10.000 μπεκερέλ/κιλό χαρακτηρίζονται ως πυρηνικό απόβλητο.
Η μέγιστη επιτρεπόμενη ετήσια δόση ραδιενέργειας για τους πολίτες είναι 1000 μικροσιβέρτ. Στην πόλη της Φουκουσίμα ανιχνεύθηκαν επίπεδα ραδιενέργειας 4 μικροσιβέρτ/ώρα σε παιδική χαρά, και 2,8 μικροσιβέρτ/ώρα σε ναό στην πόλη Κοριγιάμα.
Συνολικά αναλύθηκαν 114 δείγματα, σε τρόφιμα που είτε παρασχέθηκαν στην Greenpeace από ντόπιους αγρότες είτε αγοράστηκαν σε αγορές τροφίμων.
Τα πιο σημαντικά ευρήματα αφορούν σε βασικά είδη διατροφής για τους φτωχούς αγροτικούς πληθυσμούς της Ουκρανίας, όπως γάλα, άγρια μούρα και μανιτάρια.
http://www.cosmo.gr/
Την ίδια στιγμή ένα μήνα μετά την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα εξελίσσεται μία παρόμοια κατάσταση και στην Ιαπωνία, όπου η ειδική ομάδα της Greenpeace στην Ιαπωνία ανίχνευσε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε καλλιέργειες λαχανικών.
Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν για άλλη μία φορά τους κινδύνους της πυρηνικής βιομηχανίας και υπενθυμίζουν ότι είναι απαραίτητη η άμεση απεξάρτηση από τη βρώμικη ενέργεια και η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Θα πρέπει να απεξαρτηθούμε άμεσα από τις καταστροφικές επιλογές των πυρηνικών, του πετρελαίου και του άνθρακα. Το οφείλουμε στον εαυτό μας και στις επόμενες γενιές», δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να αποφασίσουν ένα μέλλον που θα στηρίζεται 100% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το παράδειγμα των αιολικών πάρκων στην Ιαπωνία, που άντεξαν το καταστροφικό τσουνάμι και συνεχίζουν να παράγουν απρόσκοπτα καθαρή ενέργεια, αποδεικνύει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ασφαλείς και απολύτως αξιόπιστες».
Η ομάδα της Greenpeace που βρίσκεται στην Ιαπωνία, τις προηγούμενες μέρες προχώρησε σε μετρήσεις που αποκάλυψαν επίπεδα ραδιενέργειας υψηλότερα από τα επίσημα όρια σε καλλιέργειες λαχανικών και λαχανικά αγορασμένα από σούπερ μάρκετ. Τουλάχιστον ένα από τα δείγματα λαχανικών είχε επίπεδα ραδιενέργειας που θα το χαρακτήριζαν ραδιενεργό απόβλητο.
Παράλληλα μετρήσεις αποκαλύπτουν σημεία στην επαρχία της Φουκουσίμα με επίπεδα ραδιενέργειας τόσο υψηλά, ώστε η έκθεση σε αυτά για μόλις λίγες εβδομάδες να ισοδυναμεί με την πρόσληψη της μέγιστης επιτρεπόμενης ετήσιας δόσης ραδιενέργειας.
Οι παραπάνω μετρήσεις επιβεβαιώνουν την σημερινή απόφαση της Ιαπωνικής κυβέρνησης να επεκτείνει τη ζώνη αποκλεισμού πέρα από τα 20 χιλιόμετρα περιμετρικά του πυρηνικού σταθμού, κάτι που η Greenpeace είχε ήδη επισημάνει βάσει προηγούμενων μετρήσεων.
Αντίστοιχα, η πιλοτική έρευνα σε βασικά είδη διατροφής σε περιοχές της Ουκρανίας, όπου είχε ανιχνευθεί ραδιενέργεια στο παρελθόν, έδειξε ποσοστά ραδιενέργειας που ξεπερνούσαν τα αποδεκτά όρια, όχι μόνο για παιδιά, αλλά και για ενήλικες.
Σε ένα μόνο χωριό στην περιοχή Ρίβνενσκα, ανιχνεύτηκε καίσιο 137 σε επίπεδα υψηλότερα από τα αποδεκτά όρια για παιδιά στο 93% των δειγμάτων γάλακτος.
Τι έδειξαν οι μετρήσεις
Τα φυλλώδη λαχανικά έχουν επίπεδα ραδιενέργειας 16.000 – 150.000 μπεκερέλ/κιλό.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τα επίπεδα ιωδίου 131 πάνω από 100.000 μπεκερέλ/κιλό ή καισίου 137 πάνω από 10.000 μπεκερέλ/κιλό χαρακτηρίζονται ως πυρηνικό απόβλητο.
Η μέγιστη επιτρεπόμενη ετήσια δόση ραδιενέργειας για τους πολίτες είναι 1000 μικροσιβέρτ. Στην πόλη της Φουκουσίμα ανιχνεύθηκαν επίπεδα ραδιενέργειας 4 μικροσιβέρτ/ώρα σε παιδική χαρά, και 2,8 μικροσιβέρτ/ώρα σε ναό στην πόλη Κοριγιάμα.
Συνολικά αναλύθηκαν 114 δείγματα, σε τρόφιμα που είτε παρασχέθηκαν στην Greenpeace από ντόπιους αγρότες είτε αγοράστηκαν σε αγορές τροφίμων.
Τα πιο σημαντικά ευρήματα αφορούν σε βασικά είδη διατροφής για τους φτωχούς αγροτικούς πληθυσμούς της Ουκρανίας, όπως γάλα, άγρια μούρα και μανιτάρια.
http://www.cosmo.gr/