Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ξαναζωντάνεψε στην Αμοργό 20 παραδοσιακά κτίσματα, μνημεία του νερού, στέρνες, πηγάδια και κρήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
Η αποκατάσταση θα συντελέσει στην ανάδειξή τους ως κομματιού της ιστορίας και μνήμης μιας παλαιότερης κατοίκησης στο νησί, αλλά και ως τμημάτων ενός συνόλου πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και (οικοτουριστικών) διαδρομών με θέμα το νερό.
Η υπεύθυνη του προγράμματος Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου, αρχιτέκτονας, υπ. διδάκτωρ ΑΠΘ, δήλωσε ότι «Οι παραδοσιακές κατασκευές υδροληψίας και υδροσυλλογής χρονολογούνται στο νησί από τον προηγούμενο αιώνα, αν και σε μερικές περιπτώσεις είναι προγενέστερες.
Η επιλογή τους βασίστηκε στα εξής κριτήρια: να αποτελούν δημόσια ιδιοκτησία, να είναι ως επί το πλείστον σε χρήση και προσβάσιμα από μονοπάτι, να χρήζουν άμεσης αποκατάστασης και να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα στο νησί, ώστε να εκπροσωπούνται διαφορετικές τυπολογίες.
Επιπλέον, η επιλογή 20 μνημείων από όλη την έκταση του νησιού, καθώς και η επιλογή διαφορετικών τοπικών συνεργείων για κάθε μέρος του νησιού, είχε αποτέλεσμα να ενημερωθεί έμμεσα και να ευαισθητοποιηθεί κατά το δυνατόν το νησί στο σύνολό του, σχετικά με το έργο».
Κεντρικό κομμάτι των δράσεων ευαισθητοποίησης αποτελεί η εθνογραφική μελέτη με τίτλο «Μνημεία, πρακτικές και διαδρομές του νερού», η οποία εντάχθηκε στη δράση «Διαδρομές νερού» για να δώσει μια πολιτισμική και κοινωνική ερμηνεία των μνημείων και του έργου, με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.
http://www.econews.gr/