23 Απρ 2011

10 τρόποι που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υπομονή σας

Σίγουρα είναι πολλές οι φορές που έχετε φτάσει «ως εδώ» και ξεσπάτε, χάνοντας την υπομονή σας και λέγοντας ή κάνοντας πράγματα που την επόμενη ημέρα μετανιώνετε.
Δεν έχει σημασία αν αυτό σας συμβαίνει συχνά στο εργασιακό σας περιβάλλον, στο σπίτι σας, στις συναναστροφές σας, στις δημόσιες υπηρεσίες κ.ο.κ.
Αυτό που έχει σημασία είναι να προσπαθείτε να ελέγχετε τον εαυτό σας ως ένα βαθμό, έτσι ώστε να αποφύγετε να… βγείτε από τα ρούχα σας και να κάνετε κακό και στην υγεία σας.



Έχοντας βρει κάποιους τρόπους με τους οποίους καταφέρνω να διατηρήσω την ψυχραιμία μου, αποφεύγοντας τα θερμά επεισόδια, θέλω να τους μοιραστώ μαζί σας. Προσπαθήστε να εφαρμόσετε κι εσείς στην καθημερινότητά σας τις παρακάτω συμβουλές και θα δείτε ότι η ηρεμία και η υπομονή θα πάρουν μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή σας.

1. Κρατήστε σημειώσεις 
Μια απλή στρατηγική, εξαιρετικά βοηθητική, είναι να σημειώνουμε με οποιοδήποτε τρόπο μας βολεύει σε ένα φύλλο χαρτί, την κάθε φορά που χάνουμε την υπομονή μας. Έτσι, όταν δούμε το φύλλο μετά από 1 εβδομάδα, θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση μας, δηλαδή πόσο συχνά «το χάνουμε» και να πάρουμε απόφαση ότι πρέπει να λάβουμε δράση.

2. Βρείτε την αιτία 
Είτε το θέλουμε είτε όχι, κάποια πράγματα μας εκνευρίζουν περισσότερο από άλλα, για παράδειγμα το ότι τα παιδιά δεν τακτοποιούν τα παιχνίδια τους ή το ότι ένας συνάδελφος μιλάει συνεχώς στο τηλέφωνο. Αν εντοπίσουμε την αιτία, τότε μπορούμε να επικεντρωθούμε στο πώς να διορθώσουμε την κατάσταση, π.χ. κάνοντας μια ευγενική παρατήρηση στο συνάδελφο, με λίγο χιούμορ – έτσι ώστε να μη χάσει και αυτός την υπομονή του.

3. Πάρτε βαθιές ανάσες 
Το έχετε ακούσει πολλές φορές, αλλά είναι πραγματικά σωτήριο: εκεί που νιώθετε ότι θα ξεσπάσετε, πάρτε μια βαθιά ανάσα. Μετά άλλη μία και συνεχίστε μέχρι να νιώσετε πιο ήρεμη.

4. Μετρήστε ως το 10 
Πρόκειται για ένα τρικ ανάλογο με τις ανάσες. Μόλις νιώσετε την ψυχραιμία σας να σας εγκαταλείπει, πατήστε «στοπ» και ξεκινήστε να μετράτε από μέσα σας, αργά, ως το 10. Το πιθανότερο είναι ότι μόλις τελειώσετε, το αρχικό αρνητικό συναίσθημα θα έχει ξεφτίσει. Αν όχι, συνεχίστε με ανάσες.

5. Κάντε μικρά βήματα 
Μην προσπαθήσετε να διορθώσετε όλες τις αιτίες μονομιάς. Ξεκινήστε με ένα πράγμα τη φορά και δουλέψτε πάνω στο πώς θα ελέγξετε τον εαυτό σας όσον αφορά αυτό. Αν τα καταφέρετε με αυτό, θα μπορέσετε να συνεχίσετε και με τα υπόλοιπα.

6. Θυμηθείτε τι είναι σημαντικό 
Μερικές φορές χάνουμε την υπομονή μας αδικαιολόγητα και για πράγματα που δεν θα έχουν καμία σημασία για εμάς την επόμενη μέρα. Πάνω στην ένταση, όμως, το ξεχνάμε. Γι’ αυτό πρέπει να βάλουμε τα πράγματα μέσα μας σε μια σειρά, έτσι ώστε σε ανάλογες στιγμές να μην αφήνουμε τον εαυτό μας να χάνει την ψυχραιμία του για ασήμαντες λεπτομέρειες.

7. Φανταστείτε την ιδανική αντίδραση 
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνετε όταν είστε ήρεμες και χαλαρές. Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε μια κατάσταση που σας εκνευρίζει και σκεφτείτε ποια θα θέλατε να είναι η αντίδρασή σας. Αν τη διατηρήσετε στο μυαλό σας, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ανάλογη κατάσταση, θα αντιδράσετε έτσι όπως είχατε φανταστεί.

8. Εκτονωθείτε 
Σε μερικούς κάνει καλό η άσκηση, σε άλλους ο χορός, σε άλλους η δυνατή μουσική κ.ο.κ. Βρείτε τι είναι αυτό που σας βοηθάει να εκτονωθείτε και φροντίστε να το κάνετε συχνά. Έτσι θα είστε απαλλαγμένη από εντάσεις και δεν θα «αρπάζεστε» το ίδιο εύκολα.

9. Δοκιμάστε το διαλογισμό 
Θα σας βοηθήσει να βρείτε ένα σημείο ηρεμίας μέσα σας και να καταφεύγετε σε αυτό, κάθε φορά που το χρειάζεστε. Ακόμη, θα μάθετε να δίνετε περισσότερη σημασία στο παρόν, αντί να βασανίζεστε με παρελθοντικές καταστάσεις ή να αγχώνεστε με το μέλλον δημιουργώντας μέσα σας εντάσεις.

10. Κάντε εξάσκηση 
Κάθε φορά που η υπομονή σας «χτυπάει» κόκκινο από ‘δω και πέρα, δείτε το σαν μια ευκαιρία να εξασκηθείτε σε κάποια από τις παραπάνω συμβουλές. Όσο περισσότερο το προσπαθείτε, τόσο γρηγορότερα θα δείτε αποτελέσματα.

Το μυστικό
Η υπομονή δεν είναι κάτι που μπορούμε να κατακτήσουμε από τη μία μέρα στην άλλη, αν δεν είμαστε από τη φύση μας υπομονετικοί άνθρωποι. Όταν, όμως, πρωταρχικό συναίσθημα μέσα μας είναι η αγάπη και όχι ο θυμός, η αντιπάθεια, το μίσος και η ζήλια θα μάθουμε να αντιδρούμε πιο ήπια και να εκνευριζόμαστε ολοένα και λιγότερο. Αφήστε χώρο μέσα σας για λίγο περισσότερη αγάπη.