25 Μαρ 2011

Στο NATO η επιχείρηση κατά Λιβύης

Οι διαφωνίες στο ΝΑΤΟ ξεπεράστηκαν και η διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων αναμένεται να περάσει στη Συμμαχία, υποστήριξε σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε δηλώσεις του ότι οι απαιτήσεις της Τουρκίας ικανοποιήθηκαν και ότι ο έλεγχος των επιχειρήσεων περνά στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την Hurriyet οι διαδικασίες μετάβασης της διοίκησης στο ΝΑΤΟ μπορεί να ολοκληρωθούν σε μία ή δύο ημέρες.
«Επιτεύχθηκε καταρχήν συμφωνία μέσα σε σύντομο διάστημα», είπε ο κ.Νταβούτογλου που διευκρίνισε ότι νωρίτερα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.
Την ίδια ώρα συνεδρίαζαν για άλλη μία ημέρα το απόγευμα της Πέμπτης και οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Διπλωμάτες ανέφεραν ότι γίνονται και διαβουλεύσεις με τις πρωτεύουσες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.
Οι διαδικασίες μετάβασης της διοίκησης στο ΝΑΤΟ μπορεί να ολοκληρωθούν σε μία ή δύο ημέρες, εξήγησε ο κ.Νταβούτογλου.
Η Τουρκία είχε εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης της ηγεσίας των επιχειρήσεων από το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι οι μέχρι τώρα ενέργειες υπερβαίνουν την εντολή που έχει δοθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Αντίθετα, η Γαλλία υποστήριζε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει ένα «τεχνικό ρόλο» με την παροχή των δομών του, ενώ την πολιτική διεύθυνση πρέπει να έχουν τα μέλη που ανήκουν στην άτυπη συμμαχία όπως και ο Αραβικός σύνδεσμος.
Παρατάυτα, την Πέμπτη η Τουρκία (και μάλιστα από το υψηλότερο επίπεδο, του προέδρου και του πρωθυπουργού) επανέφερε τις αντιρρήσεις της σχετικά με την επέμβαση στην Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι αποσκοπεί περισσότερο στην υφαρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Λιβύης, παρά τον διακηρυγμένο στόχο της προστασίας των αμάχων από τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι.
Εντωμεταξύ, οι ΗΠΑ συνέχιζαν τις προσπάθειες να μειώσουν ακόμα περισσότερο και μάλιστα το συντομότερο δυνατό την εμπλοκή τους στις επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν αποσπάσει δυνάμεις από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Υπενθυμίζεται ότι η ανάληψη της ευθύνης απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη και των 28 μελών της βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Πάντως η Άγκυρα συμμετέχει στο ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης με τέσσερα πολεμικά πλοία, ένα υποστήριξης και ένα υποβρύχιο. Αντίθετα με το ζήτημα της ηγεσίας των επιχειρήσεων που δίχασε τη Συμμαχία, για αυτό το χωριστό ζήτημα υπήρξε γενικά συμφωνία.

http://www.tovima.gr/