27 Μαρ 2011

EURO 2012: Τα αποτελέσματα των προκριματικών

Η Αγγλία είχε εύκολο έργο με αντίπαλο την Ουαλία και συνέχισε την πορεία της προς τα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας. Στο μηδέν κράτησε τη Ρωσία η Αρμενία. Ο Μίροσλαβ Κλόζε σκόραρε δις στο παιχνίδι της Γερμανίας με το Καζακστάν και μπήκε σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ ποδοσφαιριστών. Μετά τον Πάντελιτς σκόραρε και ο Ρόμενταλ.


Στον 1ο όμιλο με διπλό στη Βιέννη πήρε το Βέλγιο την εκδίκησή του για τον τρόπο που είχε ισοφαριστεί (4-4 στο 94') από την Αυστρία στο μεταξύ τους παιχνίδι στις Βρυξέλλες. Χάρη σε δύο γκολ του Άξελ Βίτσελ στο ξεκίνημα κάθε 45λεπτου - στο πρώτο έκανε άστοχη έξοδο ο Γιούργκεν Μάχο, οι "κόκκινοι διάβολοι" του Ζορζ Λέκενς, για τους οποίους ο Κέβιν Μιραλάς έπαιξε στο τελευταίο δεκάλεπτο, επικράτησαν 2-0 και με την τρίτη νίκη τους σε πέντε παιχνίδια στρογυλλοκάθισαν στην δεύτερη θέση, πίσω από την πρωτοπόρο Γερμανία.

Μία ημέρα μετά τα "πάντσερ" επικράτησαν με 4-0 του Καζακστάν σε έναν αγώνα που ο Μίροσλαβ Κλόζε είχε την τιμητική του. Σκόραρε δις, έφθασε τα 61 γκολ και έγινε μόλις ο 4ος Ευρωπαϊος ποδοσφαιριστής που ξεπερνά τα 60 γκολ με τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του. Στα 68 βρίσκεται ο αρχισκόρερ της Γερμανίας, Γκερντ Μίλερ, ενώ 75 μετρά ο εξαιρετικός Ούγγρος Κόστσις και 84 ο μεγάλος Φέρεντς Πούσκας. Τα άλλά δύο γκολ για τη Γερμανία τα πέτυχε ο Τόμας Μίλερ, με την ομάδα του Λεβ να φθάνει το 5Χ5.

Στον 2ο όμιλο η Ρωσία έκανε άλλο ένα λάθος. Υποτίμησε την γειτόνισσα Αρμενία και έμεινε στο 0-0 στο παιχνίδι του Γερεβάν. Οι φιλοξενούμενοι είχαν τις ευκαιρίες να πάρουν τον αγώνα, αλλά έπεσαν πάνω στον Μπερεζόφσκι και δεν μπόρεσαν να πάρουν την 4η εκτός έδρας νίκη τους. Το λάθος της Ρωσίας δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο από τη Σλοβακία. Ο Σέμπο σκόραρε μόλις στο 21', αλλά αρκούσε στην ομάδα του Βλάντιμιρ Βάις για να πιάσει την "αρκούδα" στην κορυφή του ομίλου. Εξάλλου το ΕΙΡΕ πήρε τη νίκη απέναντι στην ΠΓΔΜ με σκορ 2-1 χάρη στ γρήγορα τέρματα των ΜακΓκίντι (2') και Κίν (21'). Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν με τον Τρικόβσκι στο 45'.

Για τον 3ο όμιλο, με τον Μάρκο Πάντελιτς να δίνει το σύνθημα η Σερβία ολοκλήρωσε την αντεπίθεση και επιβλήθηκε 2-1 της Βόρειας Ιρλανδίας στο άδειο λόγω τιμωρίας "Μαρακανά" του Βελιγραδίου. Οι νησιώτες διεκδίκησαν τις πιθανότητες να αποσπάσουν ένα θετικό αποτέλεσμα, καθώς προηγήθηκαν πριν από το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου με τον ΜακΌλι. Ωστόσο ο φορ του Ολυμπιακού ισοφάρισε στο 65', προτού ο Τόσιτς διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα στο 74'. Εκείνη που έχει πάντως τα ηνία είναι Ιταλία, η οποία πέρασε νικηφόρα από τη Λιουμπλιάνα. Στη δεύτερη εμφάνισή του ως... ντόπιος ο Τιάγκο Μότα οδήγησε την "σκούαντρα ατζούρα" στη νίκη επί της Σλοβενίας πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ του αγώνα. Πλέον στο συγκρότημα του Τσέζαρε Πραντέλι απέκτησε το δικαίωμα να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια τη συνέχεια των προκριματικών.

Με νίκη συνέχισε τις υποχρεώσεις της στον 4ο όμιλο η Γαλλία. Οι "τρικολόρ" με το ίδιο σκορ (2-0) που είχαν επικρατήσει του Λουξεμβούργου προ μηνών στο "Σεν Σιμφοριέν" νίκησαν και εκτός έδρας παίρνοντας τρεις χρήσιμους βαθμούς στη μάχη της πρωτιάς. Την αρχή έκανε ο Φιλίπ Μεσές στο 28', ενώ στο δεύτερο ημίχρονο σκόραρε ο Γιόαν Γκουρκίφ. Στο ντέρμπι για τη δεύτερη θέση η Βοσνία γύρισε το παιχνίδι και ακολουθεί κατά πόδας τη Λευκορωσία. Οι "δράκουλες" προηγήθηκαν με τον Μαρίκα στο 29', αλλά στην επανάληψη Ιμπίσεβιτς και Τζέκο επιβεβαίωσαν την αγαστή επιθετική τους συνεργασία και οδήγησαν την ομάδα τους στη μεγάλη νίκη. Ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς πήρε τη θέση του Ιμπίσεβιτς στο 76'. Σπουδαία νίκη για την Αλβανία, η οποία επικράτησε με 1-0 της Λευκορωσίας και την έπιασε στη 2η θέση. Με τον Κρίστι Βαγκέλι του Άρη να παίζει βασικός σε όλο τον αγώνα οι γείτονες ανάγκασαν την ομάδα του Μπερντ Στάνγκε στην παρθενική της ήττα στα προκριματικά.

Στον 5ο όμιλο, η Ολλανδία, παρά τις απουσίες βασικών στελεχών, κατατρόπωσε την Ουγγαρία στη Βουδαπέστη κι έφτασε τις πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Ήδη από το 8' ο Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ είχε ανοίξει το σκορ, δείχνοντας το δρόμο στους συμπαίκτες του. Οι Μαγυάροι προσπάθησαν να ισορροπήσουν, αλλά ο Αφελάι στο 45' τους έκοψε τα... πόδια. Στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου οι Κάουτ και φαν Πέρσι έδωσαν διαστάσεις θριάμβου στη νίκη των "οράνιε", οι οποίοι αποσπάστηκαν έξι βαθμούς από τους διώκτες τους και λογίζονται πλέον το απόλυτο φαβορί για την πρωτιά.

Μόνο ντέρμπι δεν ήταν η αναμέτρηση της Ουαλίας με την Αγγλία για τον 7ο όμιλο. Τα "λιοντάρια" του Φάμπιο Καπέλο πέρασαν με συνοπτικές διαδικασίες από το Μιλένιουμ του Κάρντιφ. Στο 7' ο Λάμπαρντ σκόραρε για 21η φορά με το εθνόσημο και στο 14' ο Μπεντ διατήρησησε το εκτός έδρας απόλυτο των Άγγλων. Οι Ουαλοί δεν έκαναν καμία τελική προσπάθεια προς το αντίπαλο τέρμα και παρέμειναν ουραγοί στον όμιλο. Παράλληλα έχασαν 5ο συνεχόμενο αγώνα για πρώτη φορά μετά το 1990. Το παιχνίδι της Βουλγαρίας με την Ελβετία είχε νικητή το Μαυροβούνιο. Παρά τις εκατέρωθεν ευκαιρίες καμία ομάδα δεν σκόραρε και συνεχίζουν στο -6 από το συγκρότημα του Ζλάτκο Κράνιτσαρ, το οποίο διατηρεί σημαντικό προβάδισμα για τη 2η θέση. Δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει την πρώτη εντός έδρας επιτυχία επί της Ελβετίας ο Στίλιαν Πετρόφ, την ημέρα που συμπλήρωσε 100 παιχνίδια με τη φανέλα της εθνικής ομάδας.

Στον 8ο όμιλο η Δανία άγγιξε την παρθενική εκτός έδρας νίκη της χάρη σε ένα εκπληκτικό δεξί βολέ του Ντένις Ρόμενταλ. Ο άσος του Ολυμπιακού επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι όταν φορά το εθνόσημο της πατρίδας του αναγεννάται. Οι Δανοί δεν κράτησαν όμως το προβάδισμα, αφού ο Χούσεκλεπ ισοφάρισε στο 81' και διατήρησε τη Νορβηγία στην κορυφή του γκρουπ. Στον άλλον αγώνα η Κύπρος έχασε μεγάλη ευκαιρία να εξασφαλίσει την παρθενική της νίκη. Υποδέχθηκε την ουραγό Ισλανδία, αλλά έμεινε στο 0-0. Η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη έχασε την ευκαιρία να προηγηθεί στο 20', όταν ο Αβραάμ κέρδισε πέναλτι. Το εκτέλεσε ο Μιχαήλ, αλλά ο Μάγκνουσον κράτησε το μηδέν. Στο 70' ήταν η σειρά του Αβρράμ να απομακρύνει στη γραμμή προσπάθεια των φιλοξενούμενων. Η Κύπρος είχε δοκάρι στο 76' με τον Μακρίδη, καμία εστία δεν παραβιάστηκε και οι δύο ομάδες παραμένουν στις τελευταίες θέσεις του ομίλου.

Με ξέσπασμα του Νταβίδ Βίγια, ο οποίος πέτυχε δύο σε διάστημα πέντε λεπτών, η Ισπανία κατέβαλε την αντίσταση της Τσεχίας και διατήρησε το απόλυτο στον 9ο όμιλο. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές βρέθηκαν σε δύσκολη θέση όταν στο 29' ο Πλάσιλ, με ωραίο συρτό σουτ, άνοιξε το σκορ για τους φιλοξενούμενους. Ωστόσο ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα ήταν εκεί για να τους... ξελασπώσει. Αρχικά σκόραρε με ατομική προσπάθεια στο 69' και εν συνεχεία με εκτέλεση πέναλτι (που κέρδισε ο Τσάβι) στο 73'. Το 2-1 έφερε την υπογραφή του.


Τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής:

1ος Όμιλος

Αυστρία-Βέλγιο 0-2

(6', 50' Βίτσελ)

Γερμανία-Καζακστάν 4-0

(3', 88' Κλόζε, 25', 43' Μίλερ)


2ος Όμιλος

Αρμενία-Ρωσία 0-0

Ανδόρα-Σλοβακία 0-1

(21' Σέμπο)


ΕΪΡΕ-ΠΓΔΜ 2-1

(2' ΜακΓκίντι, 21' Κιν - 45' Τρικόφσκι)


3ος Όμιλος

Σέρβια-Β.Ιρλανδία 2-1

(65' Πάντελιτς, 74' Τόσιτς - 40' ΜακΌλι)

Σλοβενία-Ιταλία 0-1

(73' Μότα)


4ος Όμιλος

Λουξεμβούργο-Γαλλία 0-2

(28' Μεσές, 72' Γκουρκίφ)


Βοσνία-Ρουμανία 2-1

(63' Ιμπίσεβιτς, 83' Τζέκο - 29' Μαρίκα)

Αλβανία-Λευκορωσία 1-0

(62' Σαλίχι)


5ος Όμιλος

Ουγγαρία-Ολλανδία 0-4

(8' φαν ντερ Φάαρτ, 45' Αφελάι, 54' Κάουτ, 62' φαν Πέρσι)


6ος Όμιλος

Γεωργία-Κροατία 1-0

(90' Κομπιασβίλι)


Ισραήλ-Λετονία 2-1

(16' Μπάρντα, 81' Καγιάλ - 62' Γκοργκς)


Μάλτα-Ελλάδα 0-1

(94' Τοροσίδης)


7ος Όμιλος

Ουαλία-Αγγλία 0-2

(7' πεν. Λάμπαρντ, 15' Μπεντ)

Βουλγαρία-Ελβετία 0-0


8ος Όμιλος

Κύπρος-Ισλανδία 0-0

Νορβηγία-Δανία 1-1

(81' Χούσεκλεπ - 27' Ρόμενταλ)


9ος Όμιλος

Ισπανία-Τσεχία 2-1

(69', 73'πεν. Βίγια - 29' Πλάσιλ)



http://www.sigmalive.com/