Το ζευγάρι της Τσέλσι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεχώρισε από την κλήρωση των προημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ. "Πονηρές" αποστολές για Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, οι οποίες αν προκριθούν θα παίξουν 4 φορές σε διάστημα 18 ημερών (videos). H κλήρωση του Europa League.
Το ζευγάρι στο οποίο αρχικά άπαντες στρέφουν το ενδιαφέρον τους είναι αυτό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Τσέλσι. Ένα αγγλικό ντέρμπι που μας πάει τρία χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στον τελικό του 2008, όπου οι "κόκκινοι διάβολοι" κατέκτησαν το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι. Μία αναμέτρηση που έχει στοιχειώσει τον Τζον Τέρι με τον αρχηγό των "μπλε" να αναζητά την ευκαιρία για εκδίκηση.
Θεωρητικά εύκολο έργο θα έχουν Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτό γιατί οι Σαχτάρ Ντόνετσκ και Τότεναμ έχουν αποδείξει ότι μπορούν να φθάσουν ψηλά στη διοργάνωση. Οι Ουκρανοί ειδικά είναι αήττητοι εδώ και 18 μήνες στο γήπεδό τους και θα θελήσουν να διατηρήσουν την παράδοση απέναντι στους Καταλανούς. Οι δύο ομάδες διεκδίκησαν το Σούπερ Καπ του 2009, με την Μπάρτσα να επικρατεί στην παράταση με γκολ του Πέδρο. Η Ρεάλ από την πλευρά της, κοντράρεται με μία ομάδα η οποία υπολείπεται ευρωπαϊκής εμπειρίας και το μόνο παράσημο που έχει τα τελευταία χρόνια είναι ο αποκλεισμός της Μίλαν στη φάση των "16".
Τα ζευγάρια των προημιτελικών (5-6/4 και 12-13/04)
1. Ρεάλ Μαδρίτης-Τότεναμ
2. Τσέλσι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
3. Μπαρτσελόνα-Σαχτάρ Ντόνετσκ
4. Ίντερ-Σάλκε
Τα σταυρώματα των ημιτελικών (26-27/04 και 03-04/05)
Α. Νικητής 4-Νικητής 2
Β. Νικητής 1-Νικητής 3
Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου στο στάδιο Γουέμπλεϊ.
Aυτό όμως που όλοι περιμένουν από τους δύο "αιώνιους" της Ισπανίας είναι η πιθανή κόντρα τους στα ημιτελικά. Από τη στιγμή που πριν απ' αυτή τη φάση υπάρχουν οι αγώνες για το πρωτάθλημα (17/04) και ο τελικός του κυπέλλου Ισπανίας (20/04), τότε αν αμφότεροι πάρουν την πρόκριση θα παίξουν τέσσερις φορές σε διάστημα 18 ημερών.
Για το τέλος αφήσαμε το ζευγάρι της Ίντερ με τη Σάλκε. Μετά την επική πρόκριση επί της Μπάγερν Μονάχου οι πρωταθλητές Ευρώπης θα βρουν στο δρόμο τους μία πιο εύκολη γερμανική ομάδα, η οποία μπορεί να άλλαξε προπονητή, αλλά δύσκολα θα κοντράρει τους "νερατζούρι".
Η ανάλυση των ζευγαριών
1. Ρεάλ Μαδρίτης-Τότεναμ
Την τελευταία φορά που η Ρεάλ Μαδρίτης σήκωσε το "ιερό δισκοπότηρο" του ποδοσφαίρου είχε αποκλείσει την Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά (2001-2002) και ο τελικός διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία (Γλασκόβη). Εάν οι 2 συνθήκες είναι απαραίτητες, τότε δίδεται μοναδική ευκαιρία στους "μερέγκες" να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και μετά από 6 χρόνια "φαγούρας" στη φάση των 16 να φτάσουν σε διψήφιο αριθμό κατακτήσεων. Υπάρχει και ο αντίλογος, αφού οι Ισπανοί δεν έχουν κερδίσει κανένα από τα τελευταία 5 ματς κόντρα σε αγγλικό σύλλογο (1 ισοπαλία, 4 ήττες). Η Τότεναμ σαφώς και δεν κατέχει το μεγάλο όνομα, διαθέτει, όμως, τους ποδοσφαιριστές ποιότητας που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο και το κυριότερο όλων, διαθέτουν έναν... πεταμένο από τη Ρεάλ παίκτη. Πέρυσι δύο τέτοιοι έκαναν "πάρτι" στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου", στον τελικό του θεσμού (Γουέσλι Σνάιντερ, Άριεν Ρόμπεν).
Φέτος, ο Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ που ξεπουλήθηκε την τελευταία ημέρα των καλοκαιρινών μεταγραφών έναντι 8.000.000 ευρώ οδηγεί τους "πετεινούς" στην καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία της ιστορίας τους. Την ώρα που στο πρωτάθλημα οι Λονδρέζοι μάχονται για να ανακτήσουν την 4η θέση που κατέκτησαν πέρυσι, στο Champions League δείχνουν πιο άνετοι κι έχοντας αποκλείσει τη Μίλαν (την ομάδα που έβαλε από κάτω και η Ρεάλ στους ομίλους), έδειξαν τα διαπιστευτήριά τους. Η προϊστορία, πάντως, δεν υπέρ τους. Στο παρελθόν οι 2 ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες 1 φορά, στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA το 1984-1985. Οι Ισπανοί επιβλήθηκαν 1-0 στο Λονδίνο και έμειναν αήττητοι στη Μαδρίτη (0-0), παίρνοντας το εισιτήριο για τη συνέχεια, φτάνοντας μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου. Ευνοϊκή για τη Ρεάλ είναι και η παράδοση των προπονητών, αφού ο Ζοζέ Μουρίνιο έχει νικήσει 5 φορές, έχει χάσει 1 και έχει έρθει ισόπαλος άλλες 2 με τις ομάδες του Χάρι Ρέντναπ.
2. Τσέλσι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Η επανάληψη του τελικού του θεσμού του 2008 δεν διαθέτει την ίδια αίγλη σε σχέση με τότε. Η κόντρα εκείνης της Τσέλσι με εκείνη τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αφορούσε τόσο το πρωτάθλημα, όσο και την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, με νικητές και στις 2 περιπτώσεις τους "κόκκινους διάβολους". Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά, αφού ο ηγέτης της Γιουνάιτεντ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποχώρησε, οι "μπλε" δεν είναι πλέον ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο (ήταν ο τεχνικός τους στην αρχή της σεζόν) και η διαφορά επιπέδου τους πλέον είναι μεγάλη. Η Γιουνάιτεντ παραμένει στην κορυφή της Premiership, αλλά όχι με τον ίδιο αντίπαλο. Η εξαετής κυριαρχία των 2 απειλείται από την Άρσεναλ, τη στιγμή που η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι κινδυνεύει να μείνει ακόμα κι εκτός Champions League της νέας περιόδου.
Ο Άλεξ Φέργκιουσον, ο πολυνίκης τεχνικός στον θεσμό με την ίδια ομάδα (έφτασε τις 100 νίκες κόντρα στη Μαρσέιγ) αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στην άμυνα (διαθέτει... 4,5 υγιείς αμυντικούς), ωστόσο έχει μαζί του την παράδοση που θέλει την ομάδα του να κερδίζει και τις 4 ευρωπαϊκές κόντρες με αντίπαλο από την Αγγλία (Τότεναμ 1963-1964, Έβερτον 1964-1965, Τσέλσι 2007-2008, Άρσεναλ 2008-2009). Οι "μπλε", από την πλευρά τους, προσπαθούν να λύσουν ακόμη το πρόβλημα της επίθεσης με τον Φερνάντο Τόρες (0 γκολ σε 6 ματς) και τους Ντιντιέ Ντρογκμπά και Νικολά Ανελκά, τη στιγμή που ο Τζον Τέρι, ο οποίος γνωρίζει την αποθέωση τον τελευταίο καιρό από τον κόσμο του συλλόγου για την επικείμενη ανάκτηση του περιβραχιονίου του αρχηγού της εθνικής Αγγλίας, ψάχνει την εκδίκησή του για το πέναλτι που έχασε και κόστισε το τρόπαιο του 2008.
3. Μπαρτσελόνα-Σαχτάρ Ντόνετσκ
Για να πραγματοποιηθεί το όνειρο του κάθε ισπανόφιλου και διεξαχθούν 4 el clasico μέσα σε 18 ημέρες (υπάρχει ο επαναληπτικός στο πρωτάθλημα και ο τελικός κυπέλλου), θα πρέπει εκτός από τη Ρεάλ Μαδρίτης, να προκριθεί και η Μπαρτσελόνα. Η πιο θεαματική ομάδα του πλανήτη, ο αντίπαλος που ουδεμία από τις υπόλοιπες 7 ομάδες των προημιτελικών ήθελε για αντίπαλο, έλαχε στη Σαχτάρ Ντόνετσκ και η ανισότητα προφανής. Ή μήπως όχι; Οι 2 από τις τελευταίες 4 εντός έδρας ήττες της Μπαρτσελόνα ήταν από ουκρανικό σύλλογο, την Ντιναμό Κιέβου το 1997 και τη Σαχτάρ το 2008 (3-2, φάση ομίλων). Οι 2 ομάδες έχουν πλούσια προϊστορία, αρχής γενομένης από τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1978-1979, όταν η Μπαρτσελόνα νίκησε 3-0 στο "Καμπ Νου" και απέσπασε ισοπαλία 1-1 στην Ουκρανία. Το 2004-2005 και το 2008-2009 βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο του Champions League και προκρίθηκαν αμφότερες με πρώτους τους Καταλανούς, που έχουν για ακόμη μία φορά τον πρώτο λόγο.
Παρά το σοκ της απώλειας του Ερίκ Αμπιντάλ, ο προγραμματισμός του Πεπ Γκουαρδιόλα είναι οι "μπλαουγκράνα" να φτάνουν στο αγωνιστικό ζενίθ τους τις περιόδους Νοέμβριος-Δεκέμβριος και Απρίλιος-Μάιος και τα παιχνίδια των προημιτελικών πέφτουν ακριβώς στην... επανεκκίνηση της μηχανής της Μπαρτσελόνα. Στον αντίποδα, το θετικό για την εξαιρετική ομάδα του Μιρτσέα Λουτσέσκου είναι το γεγονός ότι οι παίκτες του θα έχουν πάρει ορισμένα παιχνίδια στα πόδια τους λόγω της επανέναρξης της σεζόν στην Ουκρανία, αν και κόντρα στη Ρόμα έδειξαν ότι ούτως ή άλλως βρισκόνται σε άρτια αγωνιστική κατάσταση και σε θέση να κοντράρουν την τελευταία ομάδα που σήκωσε το τρόπαιο στο "Γουέμπλεϊ" (1992).
4. Ιντερ-Σάλκε
Από τον καιρό που η Σάλκε κέρδιζε στα πέναλτι την Ίντερ του Ρόι Χόντσον στον διπλό τελικό του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 1996-1997 (νίκες 1-0 για τις 2 ομάδες) έχουν περάσει 14 χρόνια. Οι 2 ομάδες επέστρεψαν στην πρώτη γραμμή, με τους "νερατζούρι" να κατακτούν το περσινό τρεμπλ. Ο τρόπος με τον οποίο προκρίθηκαν έναντι της Μπάγερν Μονάχου δείχνουν τις διαθέσεις τους και για τη φετινή σεζόν. Σημειολογικά, η τελευταία ομάδα που απέκλεισε σε συνεχόμενα νοκ άουτ αντιπάλους από τη Γερμανία κατέκτησε και το τρόπαιο (Ρεάλ Μαδρίτης, 1997-1998). Η ομάδα του Λεονάρντο, που βρίσκεται στο κατόπι της Μίλαν παράλληλα στη Serie A, έχει τεθεί αντιμέτωπη 13 φορές με ομάδα από τη Γερμανία στη διοργάνωση, μετρώντας 6 νίκες, 3 ισοπαλίες και 4 ήττες. Με το σύλλογο του Γκελζενκίρχεν η τύχη την έφερε αντιμέτωπη μία σεζόν μετά την κόντρα τους το 1997, όταν στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA του 1997-1998 πήρε εκδίκηση και με το τέρμα του Ρονάλντο στο πρώτο ματς (1-0) εξασφάλισε την πρόκριση (1-1 ο επαναληπτικός με 2 γκολ στις καθυστερήσεις) και με καθυστέρηση 1 έτους κατέκτησε το τρόπαιο, νικώντας 3-0 τη Λάτσιο στον τελικό.
Οι Γερμανοί, από την πλευρά τους, βρίσκονται σε μία περίεργη φάση αναδιοργάνωσης. Απέκλεισαν την Βαλένθια στη φάση των "16", την Μπάγερν Μονάχου στα ημιτελικά του κυπέλλου και έδιωξαν τον προπονητή τους, Φέλιξ Μάγκατ, για να προσλάβουν τον Ραλφ Ράνγκνικ, που είχε θητεύσει και το 2004-2005 στον πάγκο τους. Η ελληνική παροικία των Άγγελου Χαριστέα, Κυριάκου Παπαδόπουλου και Βασίλη Πλιάτσικα έμαθε φέτος να πορεύεται με ανάμικτά συναισθήματα και από τις πίκρες της Bundesliga (ανοικτό το φάσμα ακόμα και του υποβιβασμού) να μεταβαίνει με ταχύτητα φωτός στις χαρές του Champions League. Δεκατέσσερα χρόνια μετά το νικητήριο πέναλτι του Μαρκ Βίλμοτς και τις επεμβάσεις του Γενς Λέμαν, η ιστορία επαναλαμβάνεται...
http://www.cosmo.gr/
Το ζευγάρι στο οποίο αρχικά άπαντες στρέφουν το ενδιαφέρον τους είναι αυτό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Τσέλσι. Ένα αγγλικό ντέρμπι που μας πάει τρία χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στον τελικό του 2008, όπου οι "κόκκινοι διάβολοι" κατέκτησαν το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι. Μία αναμέτρηση που έχει στοιχειώσει τον Τζον Τέρι με τον αρχηγό των "μπλε" να αναζητά την ευκαιρία για εκδίκηση.
Θεωρητικά εύκολο έργο θα έχουν Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτό γιατί οι Σαχτάρ Ντόνετσκ και Τότεναμ έχουν αποδείξει ότι μπορούν να φθάσουν ψηλά στη διοργάνωση. Οι Ουκρανοί ειδικά είναι αήττητοι εδώ και 18 μήνες στο γήπεδό τους και θα θελήσουν να διατηρήσουν την παράδοση απέναντι στους Καταλανούς. Οι δύο ομάδες διεκδίκησαν το Σούπερ Καπ του 2009, με την Μπάρτσα να επικρατεί στην παράταση με γκολ του Πέδρο. Η Ρεάλ από την πλευρά της, κοντράρεται με μία ομάδα η οποία υπολείπεται ευρωπαϊκής εμπειρίας και το μόνο παράσημο που έχει τα τελευταία χρόνια είναι ο αποκλεισμός της Μίλαν στη φάση των "16".
Τα ζευγάρια των προημιτελικών (5-6/4 και 12-13/04)
1. Ρεάλ Μαδρίτης-Τότεναμ
2. Τσέλσι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
3. Μπαρτσελόνα-Σαχτάρ Ντόνετσκ
4. Ίντερ-Σάλκε
Τα σταυρώματα των ημιτελικών (26-27/04 και 03-04/05)
Α. Νικητής 4-Νικητής 2
Β. Νικητής 1-Νικητής 3
Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου στο στάδιο Γουέμπλεϊ.
Aυτό όμως που όλοι περιμένουν από τους δύο "αιώνιους" της Ισπανίας είναι η πιθανή κόντρα τους στα ημιτελικά. Από τη στιγμή που πριν απ' αυτή τη φάση υπάρχουν οι αγώνες για το πρωτάθλημα (17/04) και ο τελικός του κυπέλλου Ισπανίας (20/04), τότε αν αμφότεροι πάρουν την πρόκριση θα παίξουν τέσσερις φορές σε διάστημα 18 ημερών.
Για το τέλος αφήσαμε το ζευγάρι της Ίντερ με τη Σάλκε. Μετά την επική πρόκριση επί της Μπάγερν Μονάχου οι πρωταθλητές Ευρώπης θα βρουν στο δρόμο τους μία πιο εύκολη γερμανική ομάδα, η οποία μπορεί να άλλαξε προπονητή, αλλά δύσκολα θα κοντράρει τους "νερατζούρι".
Η ανάλυση των ζευγαριών
1. Ρεάλ Μαδρίτης-Τότεναμ
Την τελευταία φορά που η Ρεάλ Μαδρίτης σήκωσε το "ιερό δισκοπότηρο" του ποδοσφαίρου είχε αποκλείσει την Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά (2001-2002) και ο τελικός διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία (Γλασκόβη). Εάν οι 2 συνθήκες είναι απαραίτητες, τότε δίδεται μοναδική ευκαιρία στους "μερέγκες" να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και μετά από 6 χρόνια "φαγούρας" στη φάση των 16 να φτάσουν σε διψήφιο αριθμό κατακτήσεων. Υπάρχει και ο αντίλογος, αφού οι Ισπανοί δεν έχουν κερδίσει κανένα από τα τελευταία 5 ματς κόντρα σε αγγλικό σύλλογο (1 ισοπαλία, 4 ήττες). Η Τότεναμ σαφώς και δεν κατέχει το μεγάλο όνομα, διαθέτει, όμως, τους ποδοσφαιριστές ποιότητας που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο και το κυριότερο όλων, διαθέτουν έναν... πεταμένο από τη Ρεάλ παίκτη. Πέρυσι δύο τέτοιοι έκαναν "πάρτι" στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου", στον τελικό του θεσμού (Γουέσλι Σνάιντερ, Άριεν Ρόμπεν).
Φέτος, ο Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ που ξεπουλήθηκε την τελευταία ημέρα των καλοκαιρινών μεταγραφών έναντι 8.000.000 ευρώ οδηγεί τους "πετεινούς" στην καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία της ιστορίας τους. Την ώρα που στο πρωτάθλημα οι Λονδρέζοι μάχονται για να ανακτήσουν την 4η θέση που κατέκτησαν πέρυσι, στο Champions League δείχνουν πιο άνετοι κι έχοντας αποκλείσει τη Μίλαν (την ομάδα που έβαλε από κάτω και η Ρεάλ στους ομίλους), έδειξαν τα διαπιστευτήριά τους. Η προϊστορία, πάντως, δεν υπέρ τους. Στο παρελθόν οι 2 ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες 1 φορά, στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA το 1984-1985. Οι Ισπανοί επιβλήθηκαν 1-0 στο Λονδίνο και έμειναν αήττητοι στη Μαδρίτη (0-0), παίρνοντας το εισιτήριο για τη συνέχεια, φτάνοντας μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου. Ευνοϊκή για τη Ρεάλ είναι και η παράδοση των προπονητών, αφού ο Ζοζέ Μουρίνιο έχει νικήσει 5 φορές, έχει χάσει 1 και έχει έρθει ισόπαλος άλλες 2 με τις ομάδες του Χάρι Ρέντναπ.
2. Τσέλσι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Η επανάληψη του τελικού του θεσμού του 2008 δεν διαθέτει την ίδια αίγλη σε σχέση με τότε. Η κόντρα εκείνης της Τσέλσι με εκείνη τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αφορούσε τόσο το πρωτάθλημα, όσο και την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, με νικητές και στις 2 περιπτώσεις τους "κόκκινους διάβολους". Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά, αφού ο ηγέτης της Γιουνάιτεντ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποχώρησε, οι "μπλε" δεν είναι πλέον ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο (ήταν ο τεχνικός τους στην αρχή της σεζόν) και η διαφορά επιπέδου τους πλέον είναι μεγάλη. Η Γιουνάιτεντ παραμένει στην κορυφή της Premiership, αλλά όχι με τον ίδιο αντίπαλο. Η εξαετής κυριαρχία των 2 απειλείται από την Άρσεναλ, τη στιγμή που η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι κινδυνεύει να μείνει ακόμα κι εκτός Champions League της νέας περιόδου.
Ο Άλεξ Φέργκιουσον, ο πολυνίκης τεχνικός στον θεσμό με την ίδια ομάδα (έφτασε τις 100 νίκες κόντρα στη Μαρσέιγ) αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στην άμυνα (διαθέτει... 4,5 υγιείς αμυντικούς), ωστόσο έχει μαζί του την παράδοση που θέλει την ομάδα του να κερδίζει και τις 4 ευρωπαϊκές κόντρες με αντίπαλο από την Αγγλία (Τότεναμ 1963-1964, Έβερτον 1964-1965, Τσέλσι 2007-2008, Άρσεναλ 2008-2009). Οι "μπλε", από την πλευρά τους, προσπαθούν να λύσουν ακόμη το πρόβλημα της επίθεσης με τον Φερνάντο Τόρες (0 γκολ σε 6 ματς) και τους Ντιντιέ Ντρογκμπά και Νικολά Ανελκά, τη στιγμή που ο Τζον Τέρι, ο οποίος γνωρίζει την αποθέωση τον τελευταίο καιρό από τον κόσμο του συλλόγου για την επικείμενη ανάκτηση του περιβραχιονίου του αρχηγού της εθνικής Αγγλίας, ψάχνει την εκδίκησή του για το πέναλτι που έχασε και κόστισε το τρόπαιο του 2008.
3. Μπαρτσελόνα-Σαχτάρ Ντόνετσκ
Για να πραγματοποιηθεί το όνειρο του κάθε ισπανόφιλου και διεξαχθούν 4 el clasico μέσα σε 18 ημέρες (υπάρχει ο επαναληπτικός στο πρωτάθλημα και ο τελικός κυπέλλου), θα πρέπει εκτός από τη Ρεάλ Μαδρίτης, να προκριθεί και η Μπαρτσελόνα. Η πιο θεαματική ομάδα του πλανήτη, ο αντίπαλος που ουδεμία από τις υπόλοιπες 7 ομάδες των προημιτελικών ήθελε για αντίπαλο, έλαχε στη Σαχτάρ Ντόνετσκ και η ανισότητα προφανής. Ή μήπως όχι; Οι 2 από τις τελευταίες 4 εντός έδρας ήττες της Μπαρτσελόνα ήταν από ουκρανικό σύλλογο, την Ντιναμό Κιέβου το 1997 και τη Σαχτάρ το 2008 (3-2, φάση ομίλων). Οι 2 ομάδες έχουν πλούσια προϊστορία, αρχής γενομένης από τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1978-1979, όταν η Μπαρτσελόνα νίκησε 3-0 στο "Καμπ Νου" και απέσπασε ισοπαλία 1-1 στην Ουκρανία. Το 2004-2005 και το 2008-2009 βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο του Champions League και προκρίθηκαν αμφότερες με πρώτους τους Καταλανούς, που έχουν για ακόμη μία φορά τον πρώτο λόγο.
Παρά το σοκ της απώλειας του Ερίκ Αμπιντάλ, ο προγραμματισμός του Πεπ Γκουαρδιόλα είναι οι "μπλαουγκράνα" να φτάνουν στο αγωνιστικό ζενίθ τους τις περιόδους Νοέμβριος-Δεκέμβριος και Απρίλιος-Μάιος και τα παιχνίδια των προημιτελικών πέφτουν ακριβώς στην... επανεκκίνηση της μηχανής της Μπαρτσελόνα. Στον αντίποδα, το θετικό για την εξαιρετική ομάδα του Μιρτσέα Λουτσέσκου είναι το γεγονός ότι οι παίκτες του θα έχουν πάρει ορισμένα παιχνίδια στα πόδια τους λόγω της επανέναρξης της σεζόν στην Ουκρανία, αν και κόντρα στη Ρόμα έδειξαν ότι ούτως ή άλλως βρισκόνται σε άρτια αγωνιστική κατάσταση και σε θέση να κοντράρουν την τελευταία ομάδα που σήκωσε το τρόπαιο στο "Γουέμπλεϊ" (1992).
4. Ιντερ-Σάλκε
Από τον καιρό που η Σάλκε κέρδιζε στα πέναλτι την Ίντερ του Ρόι Χόντσον στον διπλό τελικό του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 1996-1997 (νίκες 1-0 για τις 2 ομάδες) έχουν περάσει 14 χρόνια. Οι 2 ομάδες επέστρεψαν στην πρώτη γραμμή, με τους "νερατζούρι" να κατακτούν το περσινό τρεμπλ. Ο τρόπος με τον οποίο προκρίθηκαν έναντι της Μπάγερν Μονάχου δείχνουν τις διαθέσεις τους και για τη φετινή σεζόν. Σημειολογικά, η τελευταία ομάδα που απέκλεισε σε συνεχόμενα νοκ άουτ αντιπάλους από τη Γερμανία κατέκτησε και το τρόπαιο (Ρεάλ Μαδρίτης, 1997-1998). Η ομάδα του Λεονάρντο, που βρίσκεται στο κατόπι της Μίλαν παράλληλα στη Serie A, έχει τεθεί αντιμέτωπη 13 φορές με ομάδα από τη Γερμανία στη διοργάνωση, μετρώντας 6 νίκες, 3 ισοπαλίες και 4 ήττες. Με το σύλλογο του Γκελζενκίρχεν η τύχη την έφερε αντιμέτωπη μία σεζόν μετά την κόντρα τους το 1997, όταν στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA του 1997-1998 πήρε εκδίκηση και με το τέρμα του Ρονάλντο στο πρώτο ματς (1-0) εξασφάλισε την πρόκριση (1-1 ο επαναληπτικός με 2 γκολ στις καθυστερήσεις) και με καθυστέρηση 1 έτους κατέκτησε το τρόπαιο, νικώντας 3-0 τη Λάτσιο στον τελικό.
Οι Γερμανοί, από την πλευρά τους, βρίσκονται σε μία περίεργη φάση αναδιοργάνωσης. Απέκλεισαν την Βαλένθια στη φάση των "16", την Μπάγερν Μονάχου στα ημιτελικά του κυπέλλου και έδιωξαν τον προπονητή τους, Φέλιξ Μάγκατ, για να προσλάβουν τον Ραλφ Ράνγκνικ, που είχε θητεύσει και το 2004-2005 στον πάγκο τους. Η ελληνική παροικία των Άγγελου Χαριστέα, Κυριάκου Παπαδόπουλου και Βασίλη Πλιάτσικα έμαθε φέτος να πορεύεται με ανάμικτά συναισθήματα και από τις πίκρες της Bundesliga (ανοικτό το φάσμα ακόμα και του υποβιβασμού) να μεταβαίνει με ταχύτητα φωτός στις χαρές του Champions League. Δεκατέσσερα χρόνια μετά το νικητήριο πέναλτι του Μαρκ Βίλμοτς και τις επεμβάσεις του Γενς Λέμαν, η ιστορία επαναλαμβάνεται...
http://www.cosmo.gr/