19 Μαρ 2011

Ο «αδάμαστος Τιτάνας» της Ανγκόλας

Ρίο ντε Ζανέιρο

Ένα νέο, γιγαντιαίο είδος δεινοσαύρου υποστηρίζει ότι ανακάλυψε διεθνής ομάδα επιστημόνων που πραγματοποιεί έρευνες στην Ανγκόλα. Αν και προς το παρόν έχει βρεθεί μόνο ένα απολίθωμα _ το οστό ενός μπροστινού ποδιού _ οι ειδικοί θεωρούν ότι το συγκεκριμένο είδος δεν μοιάζει με κανένα από αυτά που γνωρίζουμε ως σήμερα. Το ονόμασαν Angolatitan adamastor _ σε ελεύθερη μετάφραση ο «αδάμαστος Τιτάνας της Αγνκόλα» _ εμπνεόμενοι από την ελληνική μυθολογία και την πορτογαλική λογοτεχνία.

Στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Χρονικά της Βραζιλιανικής Ακαδημίας Επιστημών» οι ερευνητές τονίζουν ότι τα μοναδικά χαρακτηριστικά αυτού του ενός οστού που έφεραν στο φως αρκούν για να καταστεί σαφές ότι πρόκειται για ένα νέο είδος. Περιγράφουν ένα φυτοφάγο σαυρόποδο με μακρύ λαιμό το οποίο τοποθετούν ανάμεσα στα μεγαλύτερα πλάσματα που έχουν ζήσει ποτέ στο πλανήτη.

Το απολίθωμα βρέθηκε μαζί με δόντια ψαριών και καρχαριών σε ένα σημείο το οποίο στην εποχή που έζησε ο δεινόσαυρος _ πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια _ πρέπει να ήταν θαλάσσιος βυθός. Οι ειδικοί θεωρούν ότι το πτώμα του παρασύρθηκε από τη θάλασσα και κατασπαράχθηκε από προϊστορικούς καρχαρίες και άλλα ψάρια.

Νέα επιστημονική αρχή
Η εντυπωσιακή ανακάλυψη έχει ήδη προκαλέσει τα θετικά σχόλια του επιστημονικού κόσμου όχι μόνο για τις νέες γνώσεις που αποφέρει αλλά και επειδή σηματοδοτεί, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά ορισμένοι, την «επιστημονική αναγέννηση» της Ανγκόλας, ενός κράτους που επί τέσσερις δεκαετίες σπαρασσόταν από εμφύλιους πολέμους.

Ο Μάθιου Μπόναν, ειδικός στα σαυρόποδα του Πανεπιστημίου του Δυτικού Ιλινόι ο οποίος δεν μετείχε στην αποστολή αλλά διάβασε τη μελέτη, θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί της διεθνούς ομάδας των ερευνητών είναι βάσιμοι. «Είναι πολύ προσεκτικοί στην έρευνά τους» δήλωσε προσθέτοντας ότι είναι «πραγματικά σπουδαίο» να βλέπουμε έρευνες που προέρχονται από την Ανγκόλα.

«Η Ανγκόλα έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από τον εμφύλιο πόλεμο» τόνισε από την πλευρά του ο Ανε Σουλπ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Μάαστριχτ ο οποίος μετέχει στην ερευνητική ομάδα. «Η επιστήμη δεν αποτελούσε προτεραιότητα για αυτήν αλλά τώρα αρχίζει να κερδίζει τον χαμένο χρόνο».

http://www.tovima.gr/