18 Μαρ 2011

Κοιμηθείτε αγκαλιά με το λαπ-τοπ σας

Νέα Υόρκη

Όταν οι υπολογιστές «εισβάλλουν» στην κρεβατοκάμαρα, το αποτέλεσμα είναι εξάρτηση από το Διαδίκτυο και λιγότερες ώρες ύπνου για όλους. Νέες έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι και μάλιστα νέοι αποχωρίζονται τον υπολογιστή τους ελάχιστες στιγμές μόλις πριν πέσουν για ύπνο.
Μάλιστα οι συντριπτικά περισσότεροι, σχεδόν το 95% των ερωτηθέντων σε έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Ύπνου (NSF), απάντησαν ότι χρησιμοποιούν κάποιο είδος ηλεκτρονικής συσκευής μία ώρα πριν κοιμηθούν, ενώ περίπου τα δύο τρίτα παραδέχτηκαν ότι δεν κοιμούνται αρκετά στη διάρκεια της εβδομάδας.
Στο κρεβάτι με το λάπτοπ καταλήγουν οι νέοι. Το 33% από την ομάδα 13-18 ετών και το 28% της ομάδας 19 με 29 ετών παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή πριν πάνε για ύπνο. Ειδικοί σε θέματα ύπνου προτείνουν οι έφηβοι να κοιμούνται 9 ώρες και 15 λεπτά τη νύχτα, αλλά οι έφηβοι που συμμετείχαν στη μελέτη απάντησαν ότι, λόγω ενασχόλησης τους με τον υπολογιστή τους, κατά μέσον όρο κοιμούνται επτά ώρες και 26 λεπτά τις καθημερινές.
«Η κακή χρήση των κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών, που κάνουν τη ζωή μας πιο παραγωγική και ευχάριστη, στερούν ώρες ύπνου από εκατομμύρια Αμερικανούς, οι οποίοι την επόμενη ημέρα θα έχουν κακές επιδόσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ράσελ Ρόζενμπεργκ, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ύπνου (NSF), που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
Η ηλικιακή ομάδα από 13 ως 18 ετών είναι η περισσότερο στερημένη από ύπνο ομάδα, με το 22% των παιδιών να περιγράφουν ότι αισθάνονται «υπνηλία», σε σχέση με μόνο 9% της ομάδας 46 με 64 ετών, η οποία, λόγω ηλικίας και μικρής «τριβής» με την νέα τεχνολογία, προτιμάει να παρακολουθεί περισσότερο τηλεόραση πριν πάει για ύπνο.
Η έλλειψη ύπνου των Αμερικανών επηρεάζει αρνητικά τη δουλειά τους, τη διάθεσή τους, την οικογένειά τους, τον τρόπο που οδηγούν, τη σεξουαλική τους ζωή και την υγεία τους, σύμφωνα με την NSF. «Η έκθεση σε τεχνητό φωτισμό, όπως αυτόν του υπολογιστή, πριν από τον ύπνο μπορεί να αυξήσει το αίσθημα της εγρήγορσης και να επηρεάσει αρνητικά την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης που διευκολύνει τον ύπνο», τόνισε ο καθηγητής Τσαρλς Τσάισλερ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

http://www.tovima.gr/