Ποιος είπε πως τα αβγά είναι λύση ανάγκης μόνον όταν βιάζεσαι; Για να τα απολαύσεις σε χορταστικά γεύματα, αυτό που χρειάζεται είναι να αρχίσεις να τα... σπας!
Αν το προτιμάς, σερβίρισε τα αβγά χωρίς ψωμάκια. Έτσι, θα γλιτώσεις 135 θερμίδες και 422 mg νατρίου ανά μερίδα.
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά
Υλικά
1/2 κ.γ. ελαιόλαδο
8 αβγά
2 με 4 βλαστάρια φρέσκιας μαντζουράνας, ρίγανης ή οποιουδήποτε άλλου μυρωδικού
3 ψωμάκια ολικής αλέσεως, κομμένα στη μέση και ψημένα
2 κ.γ. μπαλσάμικο
αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Προθέρμανε το φούρνο στους 180ºC.
Άλειψε ένα αντικολλητικό ταψί με 8 θήκες για κέικ με το ελαιόλαδο. Σπάσε ένα αβγό μέσα σε κάθε θήκη.
Βάλε το ταψί μέσα σε πυρίμαχο ταψί για λαζάνια και γέμισέ το με βραστό νερό, μέχρι να φτάσει στη μέση του ταψιού με τα αβγά.
Κάλυψε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήσ' τα στο φούρνο για 4 λεπτά, μέχρι τα ασπράδια να είναι σφιχτά και οι κρόκοι μελάτοι.
Ενώ ψήνονται, κόψε τα μυρωδικά.
Βγάλε τα αβγά από τις θήκες με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Βάλε το κάθε αβγό πάνω στα κομμένα ψωμάκια και πίεσέ τα ελαφρώς με ένα πιρούνι.
Ρίξε από πάνω μπαλσάμικο, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και αλατοπίπερο.
Θρεπτική αξία ανά μερίδα (2 αβγά, 1 ολόκληρο ψωμάκι):
279 θερμίδες,
11 γραμμ. λιπαρά (36% των θερμίδων),
3 γραμμ. κεκορεσμένα λίπη,
28 γραμμ. υδατάνθρακες,
18 γραμμ. πρωτεΐνες,
4 γραμμ. φυτικές ίνες,
231 mg ασβέστιο,
3 mg σίδηρος,
708 mg νάτριο.
http://www.shape.gr/