19 Μαρ 2011

Μήνυμα Παπούλια προς την Τουρκία για το Αιγαίο, αλλά και τις πυρηνικές της φιλοδοξίες

Μήνυμα προς την Τουρκία για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου έστειλε από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πτοείται από τις κινήσεις αυτές, ενώ παράλληλα η ίδια η Αγκυρα υπονομεύει την ευρωπαϊκή της πορεία.
«Πρέπει να ξέρει ότι δεν μπορεί να μας πτοεί, δεν μπορεί να δημιουργεί καταστάσεις, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας ή πετώντας πάνω από τα νησιά μας με τρόπους που δεν συνάδουν με τις διεθνείς συνθήκες.
» Παρά τα όσα υποσχέθηκε επανειλημμένα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και δεν πραγματοποίησε, είναι καλύτερα να περάσουμε σε μια περίοδο ομαλών σχέσεων καλής γειτονίας που πάντοτε επιδιώξαμε -και εγώ ιδιαίτερα ως υπουργός Εξωτερικών το απέδειξα, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου με τον κ. Γιλμάζ.
» Δεν το κάνει και αυτό δεν το καταλαβαίνω. Κι αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός και ιδιαίτερα της Τουρκίας, όταν μάλιστα σκέφτεται ότι θέλει να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία.»
Με αφορμή το πυρηνικό θρίλερ στην Ιαπωνία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν να επανεξετάσει την απόφαση κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου απέναντι από τη Ρόδο.
Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι από την Τανάγρα, παρουσία του Προέδρου, τέθηκε σε επίσημη πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία ο διακλαδικός Δορυφορικός Σταθμός Εδάφους.
«Η Ελλάδα μετέχει στο πρόγραμμα HELIOS-II μαζί με άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες και λαμβάνει ήδη δορυφορική εικόνα από όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε τον δικό μας επιχειρησιακό σχεδιασμό, γιατί χωρίς πληροφορία και χωρίς εικόνα στην πραγματικότητα κάθε χώρα είναι τυφλή.»
Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τις εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα θα σεβαστεί απολύτως και θα εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Θα κινηθούμε μέσα στο πλαίσιο των διεθνών και περιφερειακών υποχρεώσεών μας».
Newsroom ΔΟΛ