Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το διατροφικό σκάνδαλο από τη Γερμανία, καθώς όπως έγινε γνωστό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι μολυσμένες με διοξίνη ζωοτροφές για την εκτροφή πουλερικών έφτασαν και στη Δανία. Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση ζητά να ληφθούν σκληρά νομικά μέτρα κατά των υπευθύνων για τη μόλυνση αυγών και κρέατος με διοξίνη. Περίπου 1.700 μονάδες εκτροφής παραμένουν κλειστές στη Γερμανία.
«Επιβεβαιώσαμε την εξαγωγή μολυσμένης τροφής από τη Γερμανία που προοριζόταν για κότες παραγωγής αυγών στη Δανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος για θέματα Υγείας και Κατανάλωσης Φρέντερικ Βίνσεντ.
Η επιβεβαίωση ότι μολυσμένη ζωοτροφή από τη Γερμανία εξήχθη σε άλλη χώρα της ΕΕ αποτελεί την τελευταία εξέλιξη ενός σκανδάλου που αποκαλύφθηκε πριν από μία εβδομάδα και εξαπλώνεται συνεχώς.
Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση ζητά να ληφθούν σκληρά νομικά μέτρα κατά των υπευθύνων για τη μόλυνση αυγών και κρέατος με διοξίνη.
Η γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο, χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη» την απόφαση της Σλοβακίας να διακόψει προσωρινά την πώληση αυγών και κρέατος πουλερικών που εισάγονται από τη Γερμανία εξαιτίας του σκανδάλου της μόλυνσης με διοξίνη, το οποίο έχει προκαλέσει παγκόσμια αναστάτωση.
«Είναι αδικαιολόγητο και απολύτως απαράδεκτο, κάναμε ήδη γνωστή τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δηλώνει ο γερμανός υπουργός Διατροφής, Γεωργίας και Προστασίας των Καταναλωτών σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες Δευτέρα.
«Δηλώνουμε σαφώς ότι οι γερμανικές εξαγωγές δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία», είπε προσθέτοντας ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τη Νότια Κορέα για να πείσει τη Σεούλ «για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η Γερμανία» για την προστασία των καταναλωτών.
Η Σλοβακία, χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διέκοψε το Σάββατο προσωρινά την πώληση αυγών και κρέατος πουλερικών που εισάγονται από τη Γερμανία. Η απαγόρευση αυτή δεν αφορά τις εισαγωγές των γερμανικών προϊόντων, αλλά στην εμπορική τους διάθεση.
Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα διέκοψε το Σάββατο τις εισαγωγές γερμανικού χοιρινού κρέατος, σε ένα μέτρο που κρίθηκε δυσανάλογο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Νότια Κορέα είναι αντιμέτωπη με μία επιδημία αφθώδους πυρετού , η οποία την υποχρεώνει σε μαζική σφαγή ζώων, χοίρων και βοοειδών, προκαλώντας ζημία ύψους 890 εκατομμυρίων δολαρίων για τον τομέα αυτόν της οικονομίας.
Η Ρωσία ανακοίνωσε, επίσης, ότι ενέτεινε τους ελέγχους επί του εισαγομένου κρέατος από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
'Όμως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν υπάρχει λόγος απαγόρευσης των εξαγωγών γερμανικού κρέατος, διότι τα αγροκτήματα που παρουσίαζαν κινδύνους διέκοψαν προσωρινά τη λειτουργία τους, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των αναλύσεων.
Περί τις 3.000 μονάδες εκτροφής της Γερμανίας που υποχρεώθηκαν να διακόψουν τις παραδόσεις κρέατος για προληπτικούς λόγους, ξεκίνησαν την Κυριακή τη λειτουργία τους. Περί τις 1.700 μονάδες παραμένουν κλειστές.
Η πηγή της μόλυνσης εντοπίσθηκε στην εταιρεία «Harles und Jentzsch», διάθεσης ελαίων που προορίζονται για ζωοτροφές στο κρατίδιο Σλέσβιχ Χόλστάιν.
Οι διοξίνες είναι υψηλής τοξικότητας ουσίες που παράγονται στο πλαίσιο της βιομηχανικής δραστηριότητας και ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=377174&dt=10/01/2011#ixzz1Af2epcLt