18 Ιαν 2011

Σε λογική διχοτόμησης οι προτάσεις Έρογλου

Στη λογική της διχοτόμησης κινείται η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, που τάχθηκε υπέρ δύο κυρίαρχων συνιστώντων κρατιδίων αντί της μιας κυριαρχίας του μιας κυριαρχίας του ομοσπονδιακού κράτους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις», θέση του ΝτερβίςΈρογλου είναι ότι «ενωμένη Κύπρος θα αποκτήσει κυριαρχία και μια διεθνή νομική προσωπικότητα (αλλά όχι μια και μόνη κυριαρχία)». Ακόμα πιο σημαντικό, όπως προστίθεται, είναι η θέση ότι «κυρίαρχα είναι τα συνιστώντα κρατίδια».
Πρότεινε μάλιστα την περαιτέρω διεύρυνση των δικαιωμάτων των εγγυητριών δυνάμεων και να τεθεί υπό την εγγύησή τους το σύνολο των εδαφών των συνιστώντων κρατιδίων. Η τουρκοκυρπριακή θέση είναι να έχουν τη δυνατότητα τα συνιστώντα κρατίδια να συνάπτουν συμφωνίες με άλλα κράτη χωρίς να τις μεταβιβάζουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Σε περίπτωση διάλυσης της συμφωνίας, σύμφωνα με τις θέσεις του Ντερβίς Έρογλου, κανένα από τα συνιστώντα κρατίδια δεν θα εκπροσωπεί από μόνο του τη ''συνεργασία'', δηλαδή το ομοσπονδιακό κράτος. Ο σύμβουλος άλλωστε του Τουρκοκύπριου ηγέτη Κουντρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι για την τουρκοκυπριακή πλευρά η διατήρηση των άμεσων εγγυήσεων είναι «μια εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση».
Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει αμέσως μετά τη συνάντηση στη Γενεύη να συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη για τη συζήτηση του θέματος των εγγυήσεων. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» της Κύπρου υποστήριξε ότι για να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να δοκιμάσουμε νέες τακτικές, «διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε για τα επόμενα 40 χρόνια».
http://www.cosmo.gr/