18 Ιαν 2011

Εμβόλια για τη γρίπη έχουμε, ασπιρίνες δεν έχουμε!

Κλειστά τα φαρμακεία, επελαύνει ο H1n1
Τραβούν το σχοινί και με επαναλαμβανόμενες τριήμερες απεργίες «απαντούν» οι φαρμακοποιοί στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους από την κυβέρνηση, ενεργοποιώντας έτσι τον «υγειονομικό συναγερμό» της χώρας καθώς αφενός λόγω της  εποχικής γρίπης καθιστάται αναγκαία η «πρόσβαση» στο εποχικό εμβόλιο που διακινείται από τα φαρμακεία, αφετέρου έχει ενσκήψει γενικότερα ζήτημα ελλείψεων σε βασικά φαρμακευτικά σκευάσματα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών επίκειται κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους –όπως ανακοίνωσαν στο επόμενο στάδιο θα προχωρήσουν σε άρση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους. Προσώρας, πάντως, οι φαρμακοποιοί διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει οργανωμένο δίκτυο διημερευόντων και διανυκτερευόντων φαρμακείων (φαρμακεία υπηρεσίας) που θα (προσπαθήσει να ) καλύψει επαρκώς τις ανάγκες των πολιτών στη διάρκεια της απεργίας.

Κλειστά μεν τα φαρμακεία αλλά με… πλεόνασμα αντιγριπικών εμβολίων

Η επέλαση της γρίπης και στη χώρα μας, φυσιολογική συνέχεια της πορείας της νόσου σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, διαμορφώνει νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τον αντιγριππικό εμβολιασμό που μέχρι τώρα είχε κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, ακόμη και σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Η αύξηση των εισαγωγών στις Εντατικές των νοσοκομείων –μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας είχαν καταγραφεί 15 άνθρωποι σε ΜΕΘ όλης της χώρας- ενεργοποίησε τα ανακλαστικά των αρμοδίων αλλά και πολιτών για τον εσπευσμένο αντιγριππικό εμβολιασμό.
Με ανακοίνωσή του, το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού κατά προτεραιότητα των ομάδων του πληθυσμού με κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από τη γρίπη αλλά και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και τέλος οποιουδήποτε ατόμου επιθυμεί να εμβολιαστεί με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης.
Πάντως, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, υπάρχει μεγάλο απόθεμα σε αντιγριπικά εμβόλια, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε άλλα έτη όπου μέχρι και τα Χριστούγεννα τα εμβόλια είχαν εξαντληθεί. Το ζήτημα βεβαίως είναι πως θα αξιοποιηθεί έστω και την ύστατη ώρα το πλεονέκτημα του αντιγριππικού εμβολιασμού αφού τα φαρμακεία θα είναι κλειστά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας βάσει του απεργιακού δελτίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Θα μεγαλώνει και το «έλλειμμα» σε φάρμακα

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών πυροδοτούν και το πρόβλημα των ελλείψεων σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνεται έλλειμμα σε περισσότερα από 400 φάρμακα, από την ταπεινή… ασπιρίνη έως   σκευάσματα απαραίτητα για την υγεία ασθενών που πάσχουν από χρόνιες και σοβαρές παθήσεις.
 Μάλιστα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) έχει αποστείλει εξώδικο στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ)  με το οποίο ζητεί να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα ειδάλλως θα προβεί σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου. 
Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι καταγράφονται ελλείψεις σε 432 φάρμακα, μεταξύ των οποίων αντικαρκινικά (Faslodex, Arimidex), αντιψυχωσικά (Seroquel, Akineton), καρδιαγγειακά (Plavix, Iscover), αντιυπερτασικά (Co-Approvel, Adalat), χάπια για το Πάρκινσον (Madopar), το Αλτσχάιμερ (Exelon, Aricept Reminyl), ακόμη και απλά αναλγητικά.
Στην προκειμένη περίπτωση, οι φαρμακοποιοί παραδέχονται πως οι κινητοποιήσεις τους θα εντείνουν το πρόβλημα των ελλείψεων σε φάρμακα, διαβεβαιώνουν ωστόσο ότι έχουν καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τις… παράπλευρες απώλειες που θα προκληθούν από τις κινητοποιήσεις τους.
«Οι ελλείψεις που καταγράφονται οφείλονται στη μεγάλη μείωση των τιμών των φαρμάκων, γεγονός που οδήγησε τους χονδρεμπόρους σε εξαγωγές, καθώς στο εξωτερικό πωλούν τα φάρμακα σε τριπλάσιο κέρδος» αναφέρει ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κώστας Λουράντος, προσθέτοντας όμως ότι ο ΦΣΑ έχει μεριμνήσει για την τροφοδοσία των φαρμακείων «υπηρεσίας» στην Αττική ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες που θα σπεύσουν σε αυτά διαρκούσης της απεργίας. 
 
http://www.protothema.gr/