Ενώ το κύμα ψύχους σαρώνει τη Γηραιά Ηπειρο, εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ειδικά σε χώρες όπως ο Λίβανος, η Κύπρος και το Ισραήλ οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου. Η πρωτοφανής ξηρασία που επικρατεί έχει αναγκάσει μερικούς να βγουν στις... παραλίες και να ρίξουν μια βουτιά στα νερά της Μεσογείου προκειμένου να δροσιστούν.
Στον ηλιόλουστο Λίβανο η κατάσταση είναι αφόρητη, αφού η έλλειψη βροχοπτώσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει προκαλέσει προβλήματα στα χωράφια και στις σοδειές των σιτηρών και πολλοί πλέον μιλάνε ανοιχτά για μια μεγάλη καταστροφή στην οικονομία της χώρας.
«Αν αυτό το φαινόμενο συνεχιστεί, πολλές περιοχές της χώρας θα αντιμετωπίσουν έντονα προβλήματα» τονίζει ο Φουάντ Χασουέχ, κοσμήτωρ του Επιστημονικού Τομέα του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στον Λίβανο. Η τελευταία φορά που έβρεξε στον Λίβανο ήταν πριν από έναν ακριβώς μήνα, αλλά έκτοτε οι ουρανοί δεν έχουν ξανανοίξει, γεγονός παράδοξο για μια χώρα που φημίζεται για τα μεγάλα αποθέματα νερού που διαθέτει.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Κύπρο, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, αντιμετώπισε τον πιο θερμό Νοέμβριο από το 1901! Στο δε Ισραήλ η στάθμη της Θάλασσας της Γαλιλαίας έχει πέσει κάτω από την κόκκινη γραμμή και οι ραβίνοι προσεύχονται καθημερινά για βροχή. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο Νοέμβριος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 60 ετών. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών (ΝCΑR) των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία δημοσιεύθηκε στο διεπιστημονικό περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Wiley Ιnterdisciplinary Reviews: Climate Change», στα επόμενα 20 χρόνια οι περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο απειλούνται «με σχεδόν άνευ προηγουμένου» συνθήκες ξηρασίας. Στην περίπτωση αυτή, ως το τέλος του 21ου αιώνα θα έχουν σχηματιστεί άνυδρες «κοιλάδες θανάτου» σε πολλές περιοχές γύρω από τη μεσογειακή λεκάνη, στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.
http://www.tovima.gr/