4 Δεκ 2010

Μάχη για την κηδεμονία της «Πάβλοβα»

Νέα Ζηλανδία - Αυστραλία σημειώσατε 1 στον αγώνα για... την πατρότητα της πάβλοβα, του γλυκού με τη μαρέγκα, την κρέμα και τα φρούτα του δάσους. Το γλυκό αυτό φέρει το όνομα της ρωσίδας μπαλαρίνας Αννας Πάβλοβα η οποία επισκέφθηκε τις δυο χώρες στη δεκαετία του '20. Η διαμάχη λύθηκε χάρη στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης του οποίου η τελευταία ηλεκτρονική έκδοση αναφέρει ότι η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή για πάβλοβα εμφανίζεται στη Νέα Ζηλανδία το 1927.
Το πρόβλημα είναι πως η συνταγή αυτή, που περιέχεται σε ένα βιβλίο με τίτλο «Davis Dainty Dishes» («Εκλεκτά εδέσματα του Ντέιβις»), το οποίο εκδόθηκε από την εταιρεία Davis Gelatine, αφορά ένα ζελέ με πολλά επίπεδα διαφορετικού χρώματος. Ομως οι Νεοζηλανδοί επιμένουν ότι και η εκδοχή με τη μαρέγκα είναι δικό τους «παιδί» και ότι οι σχετικές συνταγές εμφανίζονται σε βιβλία ζαχαροπλαστικής του 1928 και του 1929.
Η δρ Χέλεν Λιτς, από το πανεπιστήμιο της Νέας Ζηλανδίας, που θεωρείται κορυφαία «παβλοβολόγος» ύστερα από τη συγγραφή του βιβλίου «The Pavlova Story» («Η ιστορία της πάβλοβα»), λέει ότι έχει εντοπίσει «τουλάχιστον 21 συνταγές για πάβλοβα σε νεοζηλανδικά βιβλία μαγειρικής ως το 1940, τη χρονιά που εμφανίζονται οι πρώτες αυστραλέζικες συνταγές». Οι Αυστραλοί, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν πως η πρώτη συνταγή για πάβλοβα είναι του Μπερτ Σάκς, σεφ από το Περθ, και καταγράφηκε το 1935.
Το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης είναι το μοναδικό στην αγγλική γλώσσα που αναζητά την πρώτη γνωστή γραπτή αναφορά κάθε λήμματος που περιέχει.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=371103&dt=03/12/2010#ixzz174zC8rhN