Είμαι υπηρέτρια, αλλά έχω κόρη βασίλισσα». Η 50χρονη Γιαντίρα από την Κολομβία πανηγυρίζει για τη διάκριση της κόρης της Ιβόν Παλένθια. Από τον περασμένο Νοέμβριο η 19χρονη Ιβόν είναι η βασίλισσα των φτωχών, η γυναίκα που στέφθηκε «Μις Ανεξαρτησία» στα φετινά καλλιστεία των απόκληρων της Καρθαγένης στην Κολομβία.
Κάθε χρόνο, ταυτόχρονα με τον επίσημο και χλιδάτο διαγωνισμό για την ανάδειξη της «Μις Κολομβία», ένας άλλος διαγωνισμός ομορφιάς διεξάγεται στις υποβαθμισμένες γειτονιές της Καρθαγένης, φέρνοντας στην επιφάνεια το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων.
Μακριά από την τρέλα και την προκλητική πολυτέλεια των επίσημων καλλιστείων της ελίτ, οι φτωχοί στήνουν το δικό τους πανηγύρι. Γιορτάζουν την ανεξαρτησία της πόλης από τους Ισπανούς το 1811 και επιλέγουν τη δική τους βασίλισσα: πιο ταπεινή, με πιο σκούρα επιδερμίδα και χωρίς μεγάλους σπόνσορες.
Ελπίδες
Φέτος ο τίτλος πήγε στην Ιβόν, μία δασκάλα νηπιαγωγείου που ξέκλεψε λίγο χρόνο από τη δουλειά της για να μπορέσει να λάβει μέρος στον διαγωνισμό, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο από ένα ετοιμόρροπο σπίτι με πάτωμα από... χώμα όπως αυτό στο οποίο ζει σήμερα.
«Ισως το όμορφο κοριτσάκι μου από αυτήν τη δύσκολη περιοχή να ζήσει μια πιο αξιοπρεπή ζωή από τη δική μου», δήλωσε συγκινημένη στους «New York Times» η μητέρα της νικήτριας Γιαντίρα, η οποία καθαρίζει σπίτια σε πλούσιες γειτονιές της Καρθαγένης κερδίζοντας 6 δολάρια την ημέρα.
Το όνειρο μιας καλύτερης ζωής και μιας καριέρας στην τηλεόραση είναι άλλωστε και ένα από τα βασικά κίνητρα των επίδοξων «μις», σε μία χώρα όπου τα καλλιστεία συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κουλτούρας.
Στην Κολομβία διεξάγονται ετησίως περίπου 400 διαγωνισμοί ομορφιάς με ευφάνταστους τίτλους για όλα τα γούστα: υπάρχει βασίλισσα του μάνγκο, της μπανάνας, των λουλουδιών, του καφέ, της μουσικής, του χορού και πάει λέγοντας.
Ακόμα και σε γυναικείες φυλακές μανία για τα καλλιστεία
Oι διαγωνιζόμενες στις φυλακές δεν κομπάζουν για τα πτυχία και τα ταλέντα τους. Οι δικές τους περγαμηνές περιλαμβάνουν ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών, ακόμη και φόνο. Στην Κολομβία η τρέλα των καλλιστείων έχει επεκταθεί με επιτυχία ακόμη και σε γυναικείες φυλακές ως μέρος του προγράμματος σωφρονισμού και ως ένας τρόπος «διασκέδασης» για τις κρατούμενες.
Κάθε πτέρυγα επιλέγει τη δική της εκπρόσωπο και οι φιναλίστ «κονταροχτυπιούνται» για τον τίτλο, αφού απαντήσουν πρώτα σε ερωτήσεις της επιτροπής που συχνά σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσης στο σωφρονιστικό ίδρυμα.
Ορισμένες μάλιστα παίρνουν τόσο σοβαρά τον ρόλο της διαγωνιζόμενης, ώστε προετοιμάζονται για μήνες πριν από την... κρίσιμη μέρα. «Δεν μπορεί οποιαδήποτε να εκπροσωπήσει την πτέρυγά της», δήλωσε στην «Daily Mail», η 23χρονη Καρίνα Λόπεζ.
Η Καρίνα, που εκτίει εξαετή ποινή φυλάκισης για διακίνηση ναρκωτικών, ανακηρύχθηκε «βασίλισσα της πτέρυγας 9» στη φυλακή Ελ Μπουέν Πάστορ στην Μπογκοτά. Προς το παρόν, πάντως δεν προβλέπεται... μείωση ποινής για τις νικήτριες των εν λόγω καλλιστείων.
Τα καρτέλ
Η μανία γύρω από τα καλλιστεία δεν θα μπορούσε φυσικά να αφήσει αδιάφορα τα καρτέλ που οργανώνουν διαγωνισμούς και χρηματοδοτούν υποψήφιες.Σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2009, προκύπτει ότι οι εν λόγω διαγωνισμοί είναι από τα μέσα που χρησιμοποιούνται ευρέως από το οργανωμένο έγκλημα για τη σεξουαλική και πάσης φύσεως εκμετάλλευση νέων γυναικών.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΑΓΙΑ
http://www.ethnos.gr/