Τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη Βόρεια Ευρώπη και τα Βαλκάνια προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές μετακινήσεις καθώς και στη λειτουργία σχολείων και επιχειρήσεων.
Τον μεγαλύτερο φόρο αίματος στον χιονιά «πλήρωσε» η Πολωνία, καθώς με μέση θερμοκρασία τους-15 βαθμούς Κελσίου τουλάχιστον 30 άτομα, μεταξύ των οποίων αρκετοί άστεγοι, έχασαν τη ζωή τους. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και των έντονων καιρικών φαινομένων σταμάτησε η λειτουργία ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Λέζνο, κοντά στη Βαρσοβία, με αποτέλεσμα 20.000 Πολωνοί να μείνουν χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό, ενώ πολλές πτήσεις ματαιώθηκαν από και προς την πρωτεύουσα της χώρας.
Οι πολικές θερμοκρασίες και η ισχυρή χιονόπτωση έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και στη Γερμανία όπου λόγω του πάγου που έχουν δημιουργηθεί στους δρόμους σημειώθηκαν εκατοντάδες λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά ατυχήματα, από τα οποία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ στο Βερολίνο οι σιδηροδρομικές αρχές άφησαν ανοιχτά σταθμούς και τρένα και προσέφεραν σούπα στους αστέγους.
Στη Βρετανία η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η χιονόπτωση αναμένεται μικρότερη τις επόμενες ημέρες, αλλά ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες πάγου θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο. Το αεροδρόμιο Gatwick, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο της Βρετανίας, άνοιξε και πάλι την Παρασκευή έπειτα από τρεις ημέρες που παρέμενε κλειστό, όμως σύμφωνα με αξιωματούχο του αεροδρομίου εξαιτίας του χιονιού δεν θα αποφευχθούν τα προβλήματα στις πτήσεις. Λόγω της κακοκαιρίας τόσο στη Βρετανία όσο και στη Γαλλία η εταιρεία διαχείρισης του Εurostar ανακοίνωσε ότι τα δρομολόγια των συγκεκριμένων τρένων θα περιοριστούν σημαντικά ως την Κυριακή και ότι για λόγους ασφαλείας ως τη Δευτέρα δεν θα διατεθούν άλλα εισιτήρια.
τη Γαλλία τα προβλήματα που είχε προκαλέσει η πυκνή χιονόπτωση στις χερσαίες μεταφορές αποκαθίστανται σταδιακά από το πρωί της Παρασκευής, αλλά η Λυών και οι γαλλικές πόλεις που βρέχονται από τον Ατλαντικό συνεχίζουν να σημειώνουν ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες και βαριά χιονόπτωση.
Στο μεταξύ, λόγω των κατακλυσμικών βροχοπτώσεων τα Βαλκάνια γνωρίζουν κάποιες από τις χειρότερες πλημμύρες του τελευταίου αιώνα. Η Βοσνία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς η άνοδος της στάθμης των υδάτων οδήγησε στην υπερχείλιση του Δρίνου. Χιλιάδες άτομα χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, πολλοί έμειναν χωρίς νερό και ηλεκτρικό, ενώ μολύνθηκαν τα αποθέματα υδάτων και των τριών χωρών.
Σημαντικές πλημμύρες όμως σημειώθηκαν και στη Βόρεια Αλβανία, στην περιοχή του Σκόντρα όπου περισσότερα από 1.000 άτομα και μεγάλος αριθμός ζώων μεταφέρθηκαν σε ασφαλές καταφύγιο, όταν η στάθμη των υδάτων ξεπέρασε τα δύο μέτρα εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων.
Αστυνομία; Μου έκλεψαν τον χιονάνθρωπο!
Την ώρα που η σφοδρή κακοκαιρία και οι παγωμένοι δρόμοι διατηρούσαν σε επιφυλακή τις Αρχές και το Κέντρο Αμεσης Επέμβασης δεχόταν χιλιάδες κλήσεις, μια γυναίκα από το Κεντ της Βρετανίας τηλεφώνησε στο «999» (το αγγλικό «100») για να καταγγείλει την κλοπή του... χιονανθρώπου που είχε φτιάξει στην αυλή της. Ο λόγος που το εφήμερο άγαλμα θεωρήθηκε τόσο πολύτιμο ήταν ότι αντί για μάτια είχε δύο νομίσματα της μιας λίρας (αξίας 1,19 ευρώ έκαστο) και αντί για χέρια κουταλάκια από το «καλό» σερβίτσιο του τσαγιού. « Αυτό το τηλεφώνημα θα μπορούσε να έχει κοστίσει τη ζωή κάποιου, αν κάπου αλλού υπήρχε πραγματική ανάγκη και οι άνδρες μου ήταν απασχολημένοι. Ηταν εντελώς ανεύθυνο. Μιλήσαμε μαζί της και της εξηγήσαμε τι συνιστά ένα τηλεφώνημα για πραγματικά άμεση ανάγκη. Το δικό της σίγουρα δεν ήταν τέτοιο» δήλωσε σχετικά ο επιθεωρητής Σάιμον Μπλακ.
http://www.tovima.gr/