Το στρες είναι η λέξη των ενηλίκων για το φόβο. Είναι μέρος της νευρολογικής αντίδρασης "φυγή ή πάλη" του οργανισμού, ένα πανίσχυρο αντανακλαστικό που είναι βαθιά ριζωμένο μέσα μας και μας προετοιμάζει, μόλις αντιληφθούμε κίνδυνο, είτε να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να γλιτώσουμε, είτε να παλέψουμε για να τον αντιμετωπίσουμε. Το στρες, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής όλων, όμως δεν είναι πάντα κάτι κακό. Αντίθετα, μας κινητοποιεί, μας προειδοποιεί για τους κινδύνους, μας βοηθά να καταλάβουμε τι είναι σημαντικό. Ωστόσο το καθημερινό στρες μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα ακόμα και σε κατάθλιψη.
Το στρες προκύπτει όταν νιώθουμε ότι απειλούμαστε ή κινδυνεύουμε από κάποιον ή από κάτι: καταστάσεις, έλλειψη χρόνου, έλλειψη ικανοτήτων, αμφίβολο αποτέλεσμα. Τα ερεθίσματα αυτά μπορεί να είναι φυσικά, ψυχικά ή συναισθηματικά, πραγματικά ή φανταστικά και να προέρχονται τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό περιβάλλον του ατόμου. Η αντίδραση του στρες ποικίλλει από άτομο σε άτομο και εκφράζεται με διαφορετική ένταση και μορφή.
Το αντίδοτο στο στρες είναι η χαλάρωση και μπορείς να την πετύχεις αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω τεχνικές που προτείνει η Life Coach Νάνσυ Μαλλέρου:
Ανάπνευσε σωστά
Εξασκήσου στη διαφραγματική ή κοιλιακή αναπνοή. Φορέσε κάτι άνετο που δεν σε πιέζει στην κοιλιά και ξάπλωσε. Όταν εξοικειωθείς αρκετά, κάνε τις ασκήσεις καθιστή ή όρθια. Επανάλαβε όσο πιο συχνά μπορείς μέσα στη μέρα.
Η τεχνική της αναπνοής: Βάλε το ένα χέρι πάνω στο στήθος και το άλλο στην κοιλιά σου, ακριβώς πάνω από τη μέση σου. Πάρε μια βαθιά εισπνοή αργά από τη μύτη και άφησε το στομάχι -και όχι το στήθος- σου να φουσκώσει. Θα πρέπει να μπορείς να νιώσεις το χέρι στην κοιλιά σου να κινείται. Το χέρι στο στήθος σου δεν θα πρέπει να κινηθεί. Συνέχισε με εκπνοή ήρεμα από τη μύτη ή από το στόμα, ξεφουσκώνοντας το στομάχι σου. Θα πρέπει να μπορείς να νιώσεις το χέρι στην κοιλιά σου να κινείται προς τα κάτω καθώς εκπνέεις.
Αντιμετώπισε το πρόβλημα σε συγκεκριμένο χρόνο
Αναρωτήσου τι σε στρεσάρει και αποφάσισε να ασχοληθείς με αυτό για τα επόμενα 5, 10 η 15 λεπτά. Κατάγραψε τις πιθανές λύσεις και αφού τις αξιολογήσεις επίλεξε μια και ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ. Η αδράνεια μπορεί να σου προκαλέσει περισσότερο στρες! Όταν ολοκληρώσεις τη διαδικασία δώσε στον εαυτό σου κάτι άλλο να κάνει ή να σκεφτεί. Μην ανησυχείς για το αποτέλεσμα εκ των προτέρων. Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς. Θυμήσου: αποτυχία είναι να μην πετύχεις το στόχο σου και να μη μάθεις τίποτε από αυτό.
Άλλαξε τη φυσιολογία σου
Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το σώμα μας προκύπτει αλλά και προκαλεί τον τρόπο που νιώθουμε. Αλλάζοντας τη θέση του σώματός μας, τις γκριμάτσες μας, τις κινήσεις μας, μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που βιώνουμε. Γι αυτό, στάσου όρθια με την πλάτη τεντωμένη, το κεφάλι ψηλά και χαμογέλασε (με το πιο ανόητο χαμόγελό σου!) αναπνέοντας για όση περισσότερη ώρα μπορείς. Ξαναδοκίμασε το με τα χέρια ψηλά και με ελαφρά επιτόπια πηδηματάκια, σαν να πανηγυρίζεις. Στη συνέχεια κλείσε τα μάτια και κάνε αργούς κύκλους με τα χέρια σου εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα.
Άλλαξε focus – Εστίασε την προσοχή σου αλλού
Ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσεις το άγχος είναι να μην σκέπτεσαι διαρκώς αυτά που σε αγχώνουν. Επίλεξε τι θα σκεφτείς. Μην ξεχνάς ότι οι σκέψεις δεν είναι παρά ένας καταιγισμός παραγγελιών στον εγκέφαλό σου. Διαλέξε τες προσεκτικά έτσι ώστε να σε χαλαρώνουν και να σε ενδυναμώνουν.
Ασκήσου
Έχει αποδειχθεί ότι η φυσική άσκηση βοηθάει σημαντικά στην αντιμετώπιση του στρες. Απόφυγε τα ανταγωνιστικά σπορ και προτίμησε το κολύμπι, το χορό, το περπάτημα, τη yoga. Όταν μπαίνεις στο γήπεδο, μπες για να αθληθείς, όχι για να κερδίσεις. Αποφάσισε να μην ξαναπάρεις ποτέ το ασανσέρ.
Κοιμήσου καλά
Προσπάθησε να κοιμάσαι όση ώρα χρειάζεσαι. Το στρες μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου σου. Γι αυτό:Κρατήσε ένα σταθερό ωράριο, κάνε διαφραγματικές αναπνοές πριν από τον ύπνο, απόφυγε τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή για μια ώρα πριν από τον ύπνο, μην κοιμάσαι με ανοιχτή τηλεόραση ή καλύτερα, μην έχεις τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό σου. Κάνε ένα ζεστό μπάνιο πριν ξαπλώσεις.
Μίλησε για αυτό που σε αγχώνει
Μην κρατάς τις ανησυχίες σου μέσα σου προσπαθώντας να δείξεις ένα διαφορετικό πρόσωπο. Βρες κάποιον που εμπιστεύεσαι και μοιράσου μαζί του ό,τι σε αγχώνει. Αλλά κάνε αρχή σου τον κανόνα των 15λεπτών. Ποτέ μην αναλώνεσαι στο αναμάσημα των προβλημάτων για παραπάνω από 15 λεπτά. Είναι στρεσογόνο και αντιπαραγωγικό για εσένα και κουραστικό για τους φίλους σου.
Και κάτι ακόμα: Αλκοόλ, φάρμακα, καπνός, φαγητό, όχι μόνο δεν βοηθούν πραγματικά, αλλά προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Μη στηρίζεσαι σε αυτά για να καταπολεμήσεις το άγχος.
http://www.stylista.gr/