Εξηγήσεις για την ανάμειξη ευρωπαϊκών χωρών στο διαβόητο πρόγραμμα «έκτακτων μεταγωγών» της διακυβέρνησης Μπους επιμένει να ζητά η Διεθνής Αμνηστία, κατηγορώντας την ΕΕ ότι αποτυγχάνει να κάνει τα κράτη-μέλη της να λογοδοτήσουν. Η Αμνηστία καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι θα αποδοθεί Δικαιοσύνη στους υπόπτους για τρομοκρατία που ανακρίθηκαν από την CIA σε τρίτες χώρες, όπου καταγγέλλουν ότι υπέστησαν βασανιστήρια.
Σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Κοινό Μυστικό: Αυξανόμενα στοιχεία για τη συνέργεια της Ευρώπης στις Μεταγωγές και Μυστικές Κρατήσεις», η Διεθνής Αμνηστία συλλέγει τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την ανάμειξη ευρωπαϊκών κρατών στα παράνομα προγράμματα της CIA.
Οκτώ ευρωπαϊκές χώρες είχαν ανάμειξη κατά κάποιον τρόπο στο πρόγραμμα «έκτακτων μεταγωγών», βάσει της έρευνας που διενήργησε η Διεθνής Αμνηστία και των συνεντεύξεων που έλαβε από πρώην κρατούμενους.
Μυστικές φυλακές λειτουργούσαν στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία, ενώ άλλες χώρες -περιλαμβανομένων Ιταλίας και Γερμανίας- διευκόλυναν τη μεταγωγή υπόπτων για τρομοκρατία με τις παράνομες πτήσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ.
Η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζει ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ερευνούν το ρόλο τους στην υπόθεση.
Επιτροπή της λιθουανικής Βουλής έχει καταλήξει ότι όντως η CIA διέθετε μυστικές φυλακές στο έδαφος της χώρας. Η Ρουμανία και η Πολωνία αρνούνται την ύπαρξη φυλακών, ωστόσο Πολωνοί εισαγγελείς διεξάγουν έρευνα.
Η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι θα διενεργήσει έρευνα σχετικά με τις ενέργειες των Υπηρεσιών Πληροφοριών της σε σχέση με τις κατηγορίες για συνέργεια στο βασανισμό υπόπτων για τρομοκρατία που κρατούνταν σε τρίτες χώρες.
Η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει την κίνηση της βρετανικής κυβέρνησης, ωστόσο τονίζει ότι αποδεικνύεται πως είναι δύσκολος και μακρύς ο δρόμος για να αποδεχθούν οι ευρωπαϊκές χώρες την πλήρη ευθύνη τους.
«Η ΕΕ έχει αποτύχει εντελώς να κάνει τα κράτη-μέλη να λογοδοτήσουν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Ευρώπη να ενωθεί με τις ΗΠΑ και να γίνει ζώνη "μη ευθύνης". Αλλάζει αργά η παλίρροια, ορισμένες χώρες αρχίζουν έρευνες, αλλά πολύ περισσότερα μένουν να γίνουν» δηλώνει ο Νίκολας Μπέργκερ, διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων της Διεθνούς Αμνηστίας.
Όλα τα θύματα του προγράμματος «έκτακτων μεταγωγών» δηλώνουν ότι βασανίστηκαν ή κακομεταχειρίστηκαν κατά την κράτησή τους, αναφέρεται στην έκθεση. Ορισμένοι ύποπτοι απήχθησαν διά της βίας και κρατήθηκαν μυστικά στις φυλακές της CIA, ενώ τα ίχνη ορισμένων αγνοούνται έως και σήμερα.
http://www.tovima.gr/