13 Νοε 2010

Μπαν Γκι-μουν: "H επίλυση του Κυπριακού έχει καθυστερήσει"

Ο ΓΓ των ΗΕ είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι η επίλυση του Κυπριακού έχει καθυστερήσει, και αναφέρθηκε στην απόφασή του «να φιλοξενήσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε τριμερή συνάντηση στις 18 Νοεμβρίου, στη Νέα Υόρκη», σύμφωνα με ανακοίνωση των ΗΕ.

Ανέφερε ακόμη ότι οι δύο ηγέτες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τ/κ ηγέτης, θα πρέπει να επιδείξουν το απαιτούμενο θάρρος ώστε να σπάσουν το αδιέξοδο σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα βασικά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ΓΓ των ΗΕ συζήτησαν ακόμα για το ρόλο των ΗΕ στη Συνάντηση Κορυφής των G20, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.
Συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τη δυναμική που δημιουργούν η Συνάντηση Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και η Συνάντηση Κορυφής των G20 στην ατζέντα για την ανάπτυξη, με στόχο την επιτυχή πραγματοποίηση της 4ης Διάσκεψης των ΗΕ για τις Λιγότερα Ανεπτυγμένες Χώρες, που θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη το Μάιο του 2011.
Συζητήθηκαν επίσης το Μεσανατολικό, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Γάζας και των εργασιών του πάνελ του ΓΓ των ΗΕ για τη διερεύνηση του περιστατικού με τον στολίσκο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αναφορές έγιναν επίσης για το Λίβανο και το Πακιστάν καθώς και για τη συνεργασία ΗΕ και Τουρκίας.
Τη δηλωση του ΓΓ κληθηκε να σχολιασει ο Προεδρος της Δημοκρατιας ο οποιος ειπε οτι ο Μπαν Κι Μουν δεν ειπε κατι καινουργιο. Αναφερομενος στη συναντηση της Ν.Υ. τονισε οτι δεν πηγαινει εκει για να κανει παραχωρησεις, οπως φοβηθηκε δηθεν καποιος ηγετης κομματος, υπονοώντας το Νικο Αναστασιαδη, ο οποιος εξεφρασε ανησυχια με χθεσινες του δηλωσεις.
Δεν θα μεταφερω τιποτα περισσοτερο απο αυτα που θα ηθελε να πει το ιδιο το Ατυπο Συμβουλιο Αρχηγων ειπε ο Προεδρος , λεγοντας οτι δεν πρεπει να ψαχνουμε αφορμες για να ασκησουμε κριτικη.
Στο μεταξύ το πραγματικο του προσωπο εδειξε για αλλη μια φορα ο Ντερβις Ερογλου, λιγες μονο μερες πριν τη συναντηση της Νεας Υορκης με το ΓΓ. Μιλωντας σε συνεδριο στην Κερυνεια δηλωσε οτι ουδεποτε το ψευδοκρατος θα παραχωργησει την κυριαρχια του στους Ε/κ.
Μαλιστα προχωρησε αλλο ενα βημα επαναλαμβανοντας οτι οποιαδηποτε λύση στο κυπριακο θα πρεπει να στηριζεται στη βαση δυο ιδρυτικων κρατων οπως χαρακτηριστικα ειπε.