24 Νοε 2010

Τα δις ο “Καλλικράτης” και η ανάπτυξη

Μάλλον τις Περιφερειακές Εκλογές περίμενε το κυβερνητικό επιτελείο για να ενεργηοποιηθούν δεσμευμένοι πόροι, ώστε επιτέλους να αρχίσει η αγορά να επαναλειτουργεί.

Έστω και καθυστερημένα ήδη έχουν απελευθερωθεί περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ από τη Γενική Γραμματεία του ΕΣΠΑ, ενώ στις υποχρεώσεις των υπουργείων συμπεριλαμβάνεται η ηλεκτρονική διασύνδεσή τους με τις περιφέρειες.
Στις θετικές εξελίξεις περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο κομμάτι από τα 10 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ το οποίο θα δοθεί στις νέες περιφέρειες, απομένουν 6,5 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν περιέκοψε κατά 500 εκατ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη εθνική συμμετοχή.
Αν οι υπολογισμοί των ιθυνόντων επιβεβαιωθούν αυτά τα ποσά γίνονται ακόμη μεγαλύτερα από τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα προκληθούν από την ενεργοποίηση των ΣΔΙΤ και των συμβάσεων παραχώρησης.
Με βάση τα παραπάνω, επί τάπητος τίθενται και οι μεγάλες επενδύσεις, όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι και ο νότιος οδικός άξονας στην Κρήτη, η ολοκλήρωση της ΠΑΘΕ, η Ιόνια Οδός, οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και του μετρό, τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη, η δημιουργία νέων λιμανιών στα νησιά και η δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας και διαχείρισης λυμάτων, ανακύκλωσης και απορριμμάτων σε όλη τη χώρα.
http://politicanea.blogspot.com/