Όσοι μιλούν από παιδική ηλικία δύο ή περισσότερες γλώσσες εμφανίζουν αργότερα τη νόσο Αλτσχάιμερ συγκριτικά με όσους γνωρίζουν μόνο μια.
Σύμφωνα με καναδική μελέτη, διαπιστώθηκε πως όσοι μιλούσαν δύο ή περισσότερες γλώσσες για πολλά χρόνια εμφάνισαν καθυστερημένα Αλτσχάιμερ -περίπου μετά από πέντε έτη- σε σχέση με εκείνους που γνώριζαν μόνο μια.
Η έρευνα έγινε υπό τον νευροεπιστήμονα Φέργκους Κρεκ του Ινστιτούτου Ερευνών Ρότμαν και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Neurology". Στη μελέτη που διεξήχθη το διάστημα 2007-2009 συμμετείχαν 210 ασθενείς.
Ωστόσο, τονίζουν πως δεν προστατεύονται πλήρως από την ασθένεια αλλά ότι καθυστερεί ο χρόνος εμφάνισης συμπτωμάτων της νόσου. Μάλιστα, οι πολύγλωσσοι έχουν ικανότητα αναπλήρωσης των βλαβών των εγκεφαλικών κυττάρων τους με αποτέλεσμα να κωλύουν συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης, νοητική σύγχυση και δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων.
"Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά ιδίως για τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες, όπως ο Καναδάς, όπου η χρήση δύο γλωσσών είναι συνηθισμένη", είπε η καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Υόρκης, Έλεν Μπιάλιστοκ.
Στο παρελθόν μια ακόμη έρευνα έδειξε ακριβώς το ίδιο. Συγκεκριμένα, από τους 184 ασθενείς όσοι ήταν πολύγλωσσοι καθυστερούσαν να εμφανίσουν συμπτώματα της νόσου κατά 4 χρόνια.
http://www.cosmo.gr/