Όχι μόνο η επιφάνεια της Γης ανεβάζει θερμοκρασία, αλλά και η τροπόσφαιρα, το χαμηλότερο τμήμα της ατμόσφαιρας, όπου λαμβάνουν χώρα οι αλλαγές του καιρού, υπερθερμαίνεται σταδιακά εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με νέα στοιχεία βρετανών και αμερικανών μετεωρολόγων.
Οι ερευνητές της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας και του βρετανικού πανεπιστημίου του Ρίντινγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεπιστημονικό περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Wiley Interdisciplinary Reviews-Climate Change», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ανέλυσαν στοιχεία των θερμοκρασιών της τροπόσφαιρας κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και συμπέραναν ότι στο συγκεκριμένο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας αυξάνεται η θερμοκρασία, όπως ακριβώς θα αναμενόταν, καθώς συσσωρεύονται «αέρια του θερμοκηπίου» και παγιδεύεται η θερμότητα.
Η νέα μελέτη ουσιαστικά θέτει τέρμα στην 20ετή διαμάχη, που ξεκίνησε το 1990, όταν μια προηγούμενη επιστημονική έρευνα, βασισμένη σε στοιχεία δορυφόρων, είχε εγείρει ερωτήματα κατά πόσο όντως ανεβαίνει η θερμοκρασία στην τροπόσφαιρα, άσχετα με την άνοδο της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη μας.
Οι αποκλίσεις που τότε είχαν παρατηρηθεί ανάμεσα στις προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων των επιστημόνων και στις δορυφορικές παρατηρήσεις -οι οποίες αμφισβητούσαν την άνοδο της θερμοκρασίας στην τροπόσφαιρα- οφείλονταν στον τρόπο που είχαν εκείνες οι μετρήσεις, σύμφωνα με την υπεύθυνη της νέας μελέτης μετεωρολόγο Νταϊάν Σίμπελ της ΝΟΑΑ.
Η μέτρηση της θερμοκρασίας στην τροπόσφαιρα είναι τεχνικά πιο πολύπλοκη σε σχέση με την μέτρηση της επιφανειακής θερμοκρασίας. Στη δεκαετία του ΄50 έγιναν οι πρώτες μετρήσεις με μεγάλα μετεωρολογικά μπαλόνια που έφτασαν στην τροπόσφαιρα και ακολούθησαν το 1979 τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξαν οι δορυφόροι, όμως σε καμία περίπτωση τα παλαιότερα στοιχεία δεν ήσαν ακριβή, όπως εκτιμούν τώρα οι επιστήμονες.
Όταν η επιστημονική μελέτη του 1990 διαπίστωσε έλλειψη στοιχείων για άνοδο θερμοκρασίας στην τροπόσφαιρα, ειδικά στην περιοχή των τροπικών, ορισμένοι επιστήμονες αμφισβήτησαν τότε την αξιοπιστία των κλιματικών μοντέλων, ενώ άρχισαν να αναρωτιούνται αν ακόμα και η υπερθέρμανση στην επιφάνεια της Γης είναι τελικά πραγματική.
Η νέα έρευνα (μετα-ανάλυση), που επαναξιολόγησε και συνέκρινε 195 επιστημονικές εργασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάνω στην τροπόσφαιρα, κατέληξε στο οριστικό συμπέρασμα ότι το χαμηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας όντως «ανεβάζει πυρετό» και συνεπώς δεν υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στις εμπειρικές παρατηρήσεις και στα θεωρητικά κλιματικά μοντέλα.
Η νέα εκτίμηση έρχεται να ενισχύσει το «οπλοστάσιο» των επιστημόνων εναντίον των λεγόμενων «σκεπτικιστών» (ιδίως στις ΗΠΑ), οι οποίοι τελευταία έχουν γίνει πιο θορυβώδεις στις αμφιβολίες τους κατά της κλιματικής αλλαγής και του ρόλου που παίζουν σε αυτήν οι ανθρώπινες δραστηριότητες.
Νέες διεθνείς συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή θα ξεκινήσουν στο Κανκούν του Μεξικού, στις 29 Νοεμβρίου, αλλά οι προοπτικές για μια νέα δεσμευτική συμφωνία περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι μάλλον αδύναμες.
http://www.tovima.gr/