6 Νοε 2010

Η μειωμένη κατανάλωση αλατιού ελαττώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου θα μπορούσε να μειωθεί σχεδόν κατά 25% αν οι επιχειρήσεις τροφίμων απαγόρευαν την προσθήκη μεγάλης ποσότητας αλατιού στα προϊόντα τους.

Μια νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σχετική νομοθεσία θα μπορούσε να είναι 20 φορές πιο αποτελεσματική για τη βελτίωση της υγείας από ό, τι οι διάφορες διατροφικές συμβουλές.
Πολλά τρόφιμα, όπως τα έτοιμα γεύματα, οι πίτσες και τα σάντουιτς, περιέχουν περισσότερη από τη μισή ποσότητα της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε μία μόνο μερίδα, σύμφωνα με το περιοδικό Heart.
Οι ειδικοί συνιστούν η ποσότητα του αλατιού που καταναλώνουμε να μην υπερβαίνει τα 6 γραμμάρια την ημέρα, αν και η μέση ημερήσια κατανάλωση στη Βρετανία είναι 9 γραμμάρια, όπως αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail.
Ερευνητές από την Αυστραλία διαπίστωσαν ότι αν αναγκάζονταν οι εταιρείες να περιορίσουν την ποσότητα του αλατιού στα προϊόντα τους θα μπορούσαν να μειωθεί οι θάνατοι από καρδιακή νόσο κατά 18 %.
Οι περιορισμοί αυτοί ενδέχεται να περιλαμβάνουν την απαγόρευση έτοιμων γευμάτων που να περιέχουν πάνω από 3 γραμμάρια αλάτι και τσιπς και σάντουιτς που να περιέχουν περισσότερα από 0,6 γραμμάρια.
Η επικεφαλής της έρευνας Linda Cobiac από το Πανεπιστήμιο του Queensland, δήλωσε: «Αν η εταιρική ευθύνη αποτύχει, ίσως υπάρχει και η ηθική δικαιολογία για την πολιτεία να παρέμβει και να νομοθετήσει σχετικά».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου, αφού υπολογίζεται ότι ευθύνονται για 230.000 θανάτους κάθε χρόνο μόνο στη Βρετανία.
http://www.cosmo.gr/