24 Νοε 2010

Απειλεί με εκδίκηση η Νότια Κορέα

Στο χείλος μιας γενικευμένης σύρραξης βρίσκονται Σεούλ και Πιονγκγιανγκ, μετά την εκτόξευση πυρών στο νησί Γιονπιονγκ που διεκδικείται και από τις δύο πλευρές και στοίχισε τη ζωή σε δύο νοτιοκορεάτες στρατιώτες, τραυματίζοντας άλλους 20, τρεις εκ των οποίων και πολίτες.
Η Νότια Κορέα διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα συνεχίσει τις προκλήσεις, αν και το ποιος ξεκίνησε το πολεμικό επεισόδιο που θεωρείται το σοβαρότερο από την εποχή του Κορεάτικου Πολέμου, παραμένει ασαφές. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ – μπακ τόνισε ότι θα επιτεθεί στην Πιονγκγιανγκ σε περίπτωση που συνεχιστούν τα επεισόδια, έχοντας την πλήρη υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε πως το περιστατικό ήταν μια “προκλητική ενέργεια” της Βόρειας Κορέας.
Από τη μεριά της η Πιονγκγιανγκ κατηγόρησε τη Σεούλ ότι εκείνη άρχισε το επεισόδιο, κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων της Νότιας Κορέας, πάντως το γεγονός είναι ότι τουλάχιστον 200 οβίδες έπεσαν πάνω από το νησί.
Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος είχε έκτακτη συνάντηση με το γενικό επιτελείο στρατού, διατάσσοντας του να τιμωρήσει τη Βόρεια Κορέα για τις “αναίτιες επιθέσεις”, προχωρώντας σε πράξεις και όχι σε λόγια, υποστηρίζοντας πως είναι σημαντικό να σταματήσει η προκλητική της συμπεριφορά.  
“Αυτή τη φορά, η πρόκληση της Βόρειας Κορέας για εμάς θεωρείται εισβολή στο Νοτιοκορεάτικο έδαφος. Η επίθεση σε πολίτες είναι κεφάλαιο πολέμου” είπε χαρακτηριστικά ο Λι.

Ο γενικός γραμματέας Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, νοτιοκορεάτης ο ίδιος και πρώην  υπουργός Εξωτερικών της χώρας του, καταδίκασε την ενέργεια, λέγοντας πως είναι το “χειρότερο γεγονός από τον Κορεάτικο Πόλεμο” και κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να υποχωρήσει από την επιθετική της πολιτική.
Η έκτακτη σύσκεψη της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ την οποία είχε προαναγγείλει με το ξέσπασμα της σύρραξης τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, ωστόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας περιμένει να δει εάν και πότε θα εκτονωθεί η κατάσταση.
Πάντως, εντύπωση προκάλεσε η ήρεμη στάση του παραδοσιακού συμμάχου της Βόρειας Κορέας, αφού η Κίνα μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών συνέστησε ψυχραιμία και στις δύο πλευρές. 
http://cosmo.gr/