Εκατομμύρια ασθενείς με ήπιας ή μέτριας μορφής καρδιακή ανεπάρκεια γίνονται αποδέκτες καλών νέων τα οποία παρουσιάζονται στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα στο Σικάγο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης σε συνεργασία με γιατρούς από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και την Ολλανδία ανέφεραν ότι το φάρμακο επλερενόνη που κυκλοφορεί σε μορφή χαπιού μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά περίπου 40% σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ μειώνει τις πιθανότητες να χρειαστούν οι ασθενείς μακροπρόθεσμα νοσηλεία ή να υποβληθούν σε παρεμβατικές διαδικασίες όπως το μπαϊπάς.
Σήμερα η επλερενόνη χορηγείται από τους γιατρούς σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μόνο όταν όλες οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει. Συνήθως οι καρδιοπαθείς λαμβάνουν ασπιρίνη και αντιπηκτικά φάρμακα για την αποφυγή θρομβώσεων, στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης και β-αναστολείς για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, όπως προέκυψε από τη νέα μελέτη, αν η επλενερόνη χορηγούνταν μαζί με τις υπόλοιπες συμβατικές θεραπείες σε όλους τους καρδιοπαθείς, θα σώζονταν εκατομμύρια ζωές σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ παράλληλα θα σώζονταν και τα συστήματα υγείας από σημαντικά έξοδα. Καλά νέα για τους καρδιοπαθείς στέλνουν όμως και ειδικοί της εταιρείας Μedtronic, οι οποίοι, όπως ανέφεραν στο συνέδριο, δοκίμασαν μια νέα εμφυτεύσιμη συσκευή υποβοήθησης της καρδιάς. Οι ερευνητές συνέκριναν νεότερης γενιάς «συνδυαστικές» συσκευές οι οποίες διαθέτουν απινιδωτή και μηχανήματα ελέγχου της κυκλοφορίας του αίματος στην καρδιά με απλούς απινιδωτές.
Οπως είδαν έπειτα από τριετή μελέτη σε 1.800 ασθενείς με ήπια ή μέτρια καρδιακή ανεπάρκεια, το 40% εκείνων που έφεραν απλό απινιδωτή πέθανε ή νοσηλεύθηκε μέσα στην περίοδο των τριών ετών σε σύγκριση με ποσοστό της τάξεως του 33% στην ομάδα εκείνων που έφεραν συσκευές νέας γενιάς.
http://www.tovima.gr/