24 Νοε 2010

Μεγάλη Βρετανία: Συμπλοκές φοιτητών-αστυνομικών σε διαδηλώσεις κατά της αύξησης των διδάκτρων

Ενταση με αφορμή τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και πάλι στη Βρετανία, καθώς σήμερα, δύο εβδομάδες μετά τις πρωτοφανείς συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών οι οποίοι είχαν καταλάβει τα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος και αστυνομίας, ξέσπασαν νέες συμπλοκές κατά τη διάρκεια φοιτητικών διαδηλώσεων.
Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς στο κεντρικό Λονδίνο, την ώρα που χιλιάδες φοιτητές και μαθητές συμμετείχαν σε πορείες κατά της αύξησης των διδάκτρων την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Ενα αστυνομικό φορτηγάκι στο Γουάιτχολ δέχθηκε επίθεση, ενώ διαδηλωτές πέταξαν πλακάτ σε αστυνομικούς κοντά στο Κοινοβούλιο. Τουλάχιστον τρεις συνελήφθησαν, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.
Παράλληλα, καταλήψεις πραγματοποιούνται σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως στο Royal Holloway, το Πλίμουθ, το Μπέρμινγχαμ και σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ πραγματοποιήθηκαν στο Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ, το Μπρίστολ, την Οξφόρδη, το Νιουκάστλ, το Κέιμπριτζ, το Λιντς, τη Γλασκώβη, το Εδιμβούργο, το Σαουθάμπτον, το Κάρντιφ -ανάμεσα σε άλλα.
Πριν δύο εβδομάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο Millbank, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού κόμματος στο Λονδίνο, στην διάρκεια της πρώτης μεγάλης διαδήλωσης που συνδέθηκε άμεσα με το πακέτο ύψους 81 δις λιρών που προβλέπει περικοπές δαπανών και άλλα μέτρα και η κυβέρνηση συμμαχίας εισηγήθηκε τον περασμένο μήνα.
Η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 60 άτομα για τα επεισόδια.Χαρακτηριστικό της σημερινής διαδήλωσης στο Λονδίνο, είναι η σαφώς ισχυρότερη αστυνομική παρουσία από εκείνη που υπήρχε στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας δύο εβδομάδες πριν.
Φοιτητές και όχι μόνο έχουν εξοργιστεί με τα κυβερνητικά σχέδια όσον αφορά τη χρηματοδότηση και την κατεύθυνση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που ανακοινώθηκαν μετά από συμβουλές προς κυβερνητικούς υπουργούς από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της BP Τζον Μπράουν.
Αγανάκτηση έχει προκαλέσει η στάση βουλευτών των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, καθώς όλοι τους είχαν υπογράψει στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δέσμευση ότι επρόκειτο να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε πρόταση αύξησης των διδάκτρων.
Ωστόσο, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Νικ Κλεγκ υπερασπίστηκε το κυβερνητικό σχέδιο το βράδυ της Τρίτης, χαρακτηρίζοντάς το ως το «καλύτερο υπό τις περιστάσεις».
http://www.tovima.gr/