24 Νοε 2010

Κύπρος: Επιστροφή εκπατρισμένων εικόνων

Η Εκκλησία της Κύπρου, με τη συνεργασία της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο και του Υπουργείου Εξωτερικών, πέτυχε τον επαναπατρισμό έξι μεταβυζαντινών εικόνων του 18ου και του 19ου αιώνα, οι οποίες είχαν κλαπεί μετά την τουρκική εισβολή.

Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, παρέλαβε τις εικόνες, οι οποίες απεικονίζουν τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, τον Άγιο Ηρακλείδιο, τους Άγιους Ανάργυρους Κοσμά και Δαμιανό, καθώς και μια εικόνα της Βάπτισης του Χριστού.
Οι εικόνες είχαν περιέλθει στην κατοχή μιας οικογένειας στο Μόναχο της Γερμανίας, τα μέλη της οποίας, έχοντας υπόνοιες για την πιθανότητα προέλευσής τους, επικοινώνησαν με την πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο και ζήτησαν διερεύνηση της υπόθεσης.
Μετά από ενημέρωση της Εκκλησίας της Κύπρου από το Υπουργείο Εξωτερικών, οι εικόνες εξετάστηκαν από τους βυζαντινολόγους Α. Παπαγεωργίου και Κ. Παπαϊωακείμ και τεκμηριώθηκε επιστημονικά η κυπριακή τους προέλευση.
Όλες οι εικόνες είναι έργα της σχολής αγιογραφίας της Μονής του Αγίου Ηρακλειδίου, που άκμασε στην Κύπρο κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.
Στην οικογένεια, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, επιδόθηκε από την Εκκλησία της Κύπρου σύγχρονη εικόνα του ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα και ευχαριστήρια επιστολή.
http://www.cosmo.gr/