Αναμφίβολα οι ιδρυτές της ΕΟΚ και της ΕΕ δεν θα είχαν στο μυαλό τους αυτά που πιστεύουν σήμερα οι Αλβανοί υποψήφιοι νέοι πολίτες της ΕΕ. Παρα το γεγονός ότι οι πατέρες της ευρωπαϊκής ιδέας πίστευαν ότι με την οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης θα λύνονταν τα παλαιά μίση και προβλήματα οι Αλβανοί γείτονες μας μάλλον ζούνε σε άλλη εποχή.
Έτσι σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Gallup με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τα Βαλκάνια, επιβεβαιώνεται ότι το 62% των ερωτηθέντων στην Αλβανία, το 81% στο Κοσσυφοπέδιο και το 51,5% των ερωτηθέντων στην ΠΓΔΜ υποστηρίζουν την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας».
Στο ερώτημα αν υποστήριζαν την ένωση μόνον της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, απάντησε θετικά το 33,7% στην Αλβανία, το 29,2% στο Κοσσυφοπέδιο και μόνο το 7,2 % στη ΠΓΔΜ. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ήθελαν την ενοποίηση όλων των Αλβανών της περιοχής στο εγγύς μέλλον.
Η ιδέα της δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας» μέσα στον 21ο αιώνα αποβλέπει στην ένωση μέρους και τμημάτων του Κοσσυφοπεδίου, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, αναφέρει το δημοσίευμα για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «οι Αλβανοί πολιτικοί της περιοχής είναι πολύ προσεκτικοί για να θέσουν από τώρα, ζήτημα συνόρων».
Συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι ότι οι Αλβανοί πολιτικοί αφήνουν την ιδέα αυτή (ενοποίησης των «αλβανικών εδαφών» να διατηρείται, αλλά πιστεύουν, ότι η ένωση αυτή θα γίνει σταδιακά μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου θα υπάρξει ένας ευρωπαϊκός χώρος άνευ συνόρων.
Αναμφίβολα τέτοιου είδους μελέτες θα πρέπει να προβληματίσουν την ελληνική κυβέρνηση η οποία πιστεύει ότι η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ αλλά και της Τουρκίας όπως κάποιοι πιστεύουν, θα λύσει αυτόματα τα προβλήματα που υπάρχουν. Δυστυχώς στις χώρες αυτές υπάρχουν και αξιωματούχοι που δεν σκέπτονται με τον ευρωπαικό τρόπο σκέψεις όπως εμείς επιθυμούμε.
Η δε πρόταση για την ειρηνική ένωση των Αλβανών μέσω της ένταξης των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ θα έπρεπε να μας υπενθυμίσει την πρόσφατη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και τους κινδύνους που ο Καλλικράτης περιέχει. Αν στο δικαίωμα που έχουν οι πολίτες της ΕΕ να μπορούν να ψηφίσουν και να εκλέξουν τοπικούς άρχοντες με αυξημένες αρμοδιότητες προσθέσουμε και την μελλοντική ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον για την υλοποίηση των αλβανικών σχεδιασμών.
Οι δε πρόσφατες αγορές γής από Αλβανούς σε παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου μόνο αθώωες δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ειδικά δε όταν είναι γνωστή η προσπάθεια του κόμματος των Τσάμηδων να διεκδικήσουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα και την εγκατάσταση τους.
Το κερασάκι σε όλα αυτά είναι η πάντα πρόθυμη παροχή βοήθειας της "φίλης και συμμάχου" Τουρκίας προς την υλοποίηση των αλβανικών σχεδιασμών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr