19 Νοε 2010

Έλληνες καλλιτέχνες εκθέτουν στο Παρίσι

Δεκαεπτά Έλληνες καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν έργα τους στο πιο διάσημο μνημείο του Παρισιού για τις Καλές Τέχνες, το Grand Palais des Beaux Arts, στα Ηλύσια Πεδία.

Είναι η πρώτη φορά, που δίνεται η δυνατότητα για μια τόσο σημαντική ομαδική ελληνική παρουσία στη γαλλική πρωτεύουσα. Πρόκειται για την έκθεση των Ανεξαρτήτων Καλλιτεχνών (Artistes Independants) που θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 23 Νοεμβρίου και θα ρίξει αυλαία την Κυριακή.
Την πρωτοβουλία και την οργάνωση για τη συμμετοχή των Ελλήνων καλλιτεχνών στην έκθεση των είχε η κριτικός και ιστορικός τέχνης Εμμυ Βαρουξάκη. «Η έκθεση των "Ανεξαρτήτων " είναι ένας πολύ παλιός θεσμός της Γαλλίας, απ' όπου πέρασαν πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες όπως ο Γκογκέν, ο Τουλούζ Λοτρέκ, ο Σεζάν, ο Μπράκ, ο Μοντιλιάνι, αλλά και πολλοί άλλοι», λέει.
Ο θεσμός αυτός δημιουργήθηκε από τους καλλιτέχνες που δεν είχαν πρόσβαση σε Γκαλερί και Εκθέσεις, τους εκτός των καθιερωμένων δικτύων της τέχνης, από το 1884 όμως πήρε το όνομα των «Ανεξαρτήτων Καλλιτεχνών».
Οι Έλληνες καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι: Ρένα Αβαγιανού, Αδριανός, Παρασκευή Γαρδέλη, Ανδρέας Δεβετζής, Ελένη Δελή, Εύα Διβάρη, Ευαγγελία Ιωάννου, Μαρία Κομπατσιάρη, Μαρία Κτιστοπούλου, Μανώλης Μαριδάκης, Ρηνιώ Μουρέλου, Γιώργος Ξένος, Φωτεινή Οθωναίου, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Κώστας Ράμμος, Πάνος Τσίριγκας, Ευαγγελία Χαραλάμπους.
Κεντρική ιδέα για την πλειοψηφία των ελληνικών έργων είναι η «Βιοποικιλότητα» στην οποία ήταν αφιερωμένο και το έτος 2010.
http://www.newsbeast.gr/