19 Νοε 2010

Αϊτή: Επεισόδια στην πρωτεύουσα «προκαλεί» η επιδημία της χολέρας

Στο Πορτ-Ο-Πρενς την πρωτεύουσα της Αϊτής επεκτάθηκαν οι βίαιες διαδηλώσεις κατά της επιδημίας της χολέρας. Εκατοντάδες νεαροί Αϊτινοί επιτέθηκαν σε στρατιώτες του ΟΗΕ στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα. Οι κάτοικοι της Αϊτής κατηγορούν τους κυανόκρανους ότι «έφεραν» την επιδημία στη χώρα, κάτι που ο ΟΗΕ αρνείται.
Εκατοντάδες άτομα έριξαν πέτρες εναντίον οχημάτων του ΟΗΕ και έστησαν οδοφράγματα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για τον τρόπο αντίδρασης των Αρχών της χώρας απέναντι στην επιδημία χολέρας.
Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν, μάλιστα, σε περίπου δέκα στρατιώτες της αποστολής του ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση στην Αϊτή (Minustah) που βρίσκονταν στο πίσω μέρος ενός κλειστού φορτηγού.
Ένας από τους στρατιώτες έπεσε από το φορτηγό, αλλά κατάφερε να ξανανέβει.Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως: «Χολέρα: Η Minustah μας την μετέδωσε» ή «Minustah γυρίστε σπίτι».
Σποραδικά πυρά ακούστηκαν στην πρωτεύουσα της Αϊτής.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από το βόρειο τμήμα της χώρας. Ένας άνδρας σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των κυανόκρανων και διαδηλωτών.
Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους από τη χολέρα 1.100 άνθρωποι.
Οι διαδηλώσεις έρχονται περίπου μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές στην Αϊτή και ο ΟΗΕ θεωρούν ότι έχουν πολιτικό κίνητρο.
 http://www.tovima.gr/