Μπορεί στ΄ αλήθεια να πεθάνει κάποιος από «ραγισμένη καρδιά»; Ναι, απαντούν οι επιστήμονες και ονομάζουν αυτήν την κατάσταση «το φαινόμενο της χηρείας». Μάλιστα, το προσδόκιμο ζωής, συγκεκριμένα των ανδρών, φαίνεται να μειώνεται σημαντικά μετά τον θάνατο της συζύγου τους. Για τις ανάγκες της έρευνας, ειδικοί από το πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους στη Σκωτία παρακολούθησαν περισσότερα από 58.000 παντρεμένα ζευγάρια για ένα διάστημα 15 χρόνων.
Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά: περίπου το 40% των ανδρών και το 26% των γυναικών πεθαίνουν μέσα σε τρία χρόνια από τον θάνατο του συντρόφου τους. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που λαμβάνει υπόψη ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που οδηγούν στον θάνατο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και άλλων ασθενειών, της κατάχρησης αλκοόλ, του καπνίσματος, των ατυχημάτων, των δολοφονιών και των αυτοκτονιών. «Το “φαινόμενο της χηρείας” υφίσταται ανεξάρτητα από τα αίτια θανάτου που εξετάζεις» σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Πολ Μπόιλ. Τα συνολικά αποτελέσματά της θα δημοσιευθούν στις αρχές του επόμενου έτους στην επιθεώρηση «Εpidemiology».
Ο Μπόιλ και η ομάδα του ανέλυσαν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν παρακολουθώντας 58.685 άνδρες και 58.415 γυναίκες που το 1991 ήταν παντρεμένοι. Τα επόμενα 15 χρόνια, μέχρι το 2006, 5.013 άνδρες (8,5%) και 9.646 γυναίκες (16,5%) χηρεύσαν. Από αυτούς το 40% των ανδρών και το 26% των γυναικών πέθανε μέσα σε τρία χρόνια από την απώλεια του συντρόφου του. Περίπου 40 θάνατοι σημειώθηκαν σε λιγότερες από δέκα ημέρες από τον θάνατο του/της συζύγου και 12 την ίδια ημέρα.
«Είναι εμφανές ότι τα κοινωνικά φαινόμενα, όπως η απώλεια του συντρόφου, επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής. Πλέον έχουμε ισχυρά στοιχεία ότι το “φαινόμενο της χηρείας” υφίσταται και ότι οι άνθρωποι που χάνουν τον σύντροφό τους χρειάζονται υποστήριξη επειδή μπορεί να βρεθούν σε ευάλωτη θέση» συμπλήρωσε ο δρ Μπόιλ. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι άνθρωποι είναι περισσότερο πιθανό να παραιτηθούν από τη ζωή μέσα σε έξι μήνες από την απώλεια του συντρόφου τους, ωστόσο το «φαινόμενο της χηρείας» μπορεί να διαρκέσει ακόμη και δέκα χρόνια.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα του «φαινομένου της χηρείας» είναι ο διάσημος αμερικανός τραγουδιστής Τζόνι Κας, που πέθανε το 2003, μόλις τέσσερις μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του. Ακόμη ένα παράδειγμα είναι ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός Τζέιμς Κάλαχαν, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 92 χρόνων, ακολουθώντας στον άλλο κόσμο τη σύζυγό του, Οντρεϊ, με καθυστέρηση έντεκα ημερών. Ωστόσο, το φαινόμενο δεν επηρεάζει μόνο τις μεγάλες ηλικίες. Τον Δεκέμβριο του 2009, η 32χρονη αμερικανίδα ηθοποιός Μπρίτανι Μέρφι πέθανε από πνευμονία σε συνδυασμό με πολλαπλή λήψη φαρμάκων. Πέντε μήνες αργότερα, ο σύζυγός της Σάιμον Μόντζακ, 40 χρόνων, πέθανε από καρδιακή ανακοπή.
http://www.tovima.gr/