13 Νοε 2010

Νέα στρατηγική ανάπττυξης και ελεύθερο εμπόριο στο Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού

Οι 21 ηγέτες των χωρών του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) -εννέα από τους οποίους βρίσκονταν στη Σεούλ της Ν.Κορέας για τη Σύνοδο Κορυφής της G-20, συναντώνται το Σαββατοκύριακο στη Γιοκοχάμα, στην Ιαπωνία, όπου πραγματοποιείται η διήμερη διάσκεψη του φΦόρουμ, με αντικείμενο των συνομιλιών μία νέα στρατηγική ανάπτυξης και την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου, ενώ συνεχίζονται οι κόντρες για τις συναλαγματικές ισοτιμίες.
Την έναρξη της Sυνόδου, η οποία πρόκειται να διαρκέσει δύο ημέρες, κήρυξε επισήμως ο Iάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν.
Παρόντες στις εργασίες είναι, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Κινέζος ομόλογός του Χου Τζιντάο και ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, οι οποίοι έφθασαν στην ιαπωνική πόλη μετά τη συμμετοχή τους στη συνάντηση της Ομάδας των 20.
Το θέμα που θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες κατά τη διάρκεια της Συνόδου είναι η φιλελευθεροποίηση των συναλλαγών ανάμεσα στις χώρες των δύο ακτών του Ειρηνικού.

Στο στόχαστρο η οικονομική πολιτική Ομπάμα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπερασπίστηκε σθεναρά την οικονομική του πολιτική, λέγοντας πως δεν ήταν ποτέ τόσο σίγουρος για τον αμερικανικό προσανατολισμό, παρά τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G-20.
Ο Μπ.Ομπάμα είπε πως οι ηγέτες της G-20 έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν επικεντρωμένοι στην οικονομική ανάπτυξη.
Επίσης, δήλωσε πως έχει κάνει «σημαντική πρόοδο» στον στόχο του να αυξηθούν οι εξαγωγές των ΗΠΑ στην Ασία, κατά το δεκαήμερο ταξίδι του στην περιοχή, και επανέλαβε τη δέσμευσή του πως οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να εργαστούν για μια ισορροπημένη οικονομική ανάκαμψη.
«Πηγαίνοντας μπροστά, κανένα κράτος δεν πρέπει να θεωρήσει πως ο δρόμος για την ευημερία είναι απλώς στρωμένος με εξαγωγές στην Αμερική», είπε χαρακτηριστικά σε ομιλία του σε συνάντηση επιχειρηματιών, στο πλαίσιο της Συνόδου του APEC.

ΔΝΤ: Η Ουάσινγκτον προτρέχει
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομνίκ Στρος-Καν, τόνισε πως οι ΗΠΑ τρέχουν «πολύ γρήγορα», προσερχόμενες με ήδη επεξεργασμένες ιδέες στη σύνοδο της Ομάδας των 20.
Ο Μπαράκ Ομπάμα μειοψήφησε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, κατά τη Σύνοδο της Σεούλ, καθώς πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Κίνα και η Γερμανία, αρνήθηκαν να μειώσουν τα εμπορικά του πλεονάσματα, όπως θα επιθυμούσαν οι ΗΠΑ.
«Οι ΗΠΑ επιχείρησαν να σπρώξουν τα πράγματα πολύ γρήγορα, κατά την άποψή μου, τη στιγμή που το περιθώριο συνεργασίας δεν είναι τόσο μεγάλο όσο ήταν κατά την περίοδο της (χρηματοοικονομικής) κρίσης», στο διάστημα 2008-09, είπε ο κ. Στρος-Καν.
«Υπήρξε μία αντίδραση, όχι τόσο στον πυρήνα των όσων έλεγαν οι ΗΠΑ, αλλά περισσότερο (για να τονισθεί) πως τώρα θα είναι ακόμη πιο περίπλοκο» να προωθηθεί μία επιβεβλημένη μορφή αγοράς, τόνισε.
Θα χρειασθεί «να περάσουν δύο, τρεις, τέσσερις G-20 έως ότου δημιουργηθεί εκ νέου το συναίσθημα μίας συλλογικής συνεργασίας», ανάμεσα στις χώρες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Στρος-Καν, η αμερικανική κυβέρνηση έχει βρεθεί αρκετές φορές σε «αμυντική» θέση, καθώς πολλές χώρες -ιδιαίτερα οι ασιατικές- της προσάπτουν ότι στρέφει τον διάλογο στα νομίσματα, με κίνδυνο να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία.
«Οι Αμερικανοί θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν προτάσεις. Με κάθε τρόπο αυτό είναι χρήσιμο, διότι πρέπει να γίνεται ένας διάλογος. Απλώς, δεν θα πρέπει να αναμένουν ότι αυτές οι συζητήσεις θα καταλήγουν με τη μία και γρήγορα», τόνισε.
Ερωτηθείς για τις αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύουν η Κίνα και οι ΗΠΑ, ο κ. Στρος-Καν τις απέδωσε στη γενική πεποίθηση που ο «καθένας πιστεύει ότι οι άλλοι πρέπει να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες από εκείνον».
«Οι Κινέζοι κάνουν προσπάθειες μετατοπίζοντας την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξής του προς ένα μοντέλα που είναι λιγότερο εστιασμένος στις εξαγωγές και περισσότερο επικεντρωμένο στην εσωτερική ζήτηση, αυτό δεν μπορεί βέβαια να γίνει σε πέντε λεπτά, αλλά οφείλουν να το πράξουν το συντομότερο δυνατό», τόνισε.
«Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει οι ανεπτυγμένες χώρες να καταβάλλουν επίσης προσπάθειες για να καταπολεμήσουν τα ελλείμματά τους. Ο καθένας έχει να κάνει τη δική του δουλειά», πρόσθεσε.
Παρά τις τριβές που διαπιστώθηκαν στη Σεούλ ο επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την αισιόδοξη άποψη ότι οι ηγέτες της G-20 κατανόησαν «πως δεν υπάρχει ατομική διέξοδος, και πως θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό