19 Νοε 2010

Το παθητικό κάπνισμα... κουφαίνει

Oι παθητικοί καπνιστές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κώφωσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Τobacco Control».
Οι ειδικοί γνωρίζουν ήδη ότι οι καπνιστές μπορεί να υποστούν βλάβες στην ακοή τους· ωστόσο, όπως δείχνει τώρα η νέα μελέτη, το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για όσους υφίστανται τον καπνό των γύρω τους. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριδας εξέτασαν την ακοή 3.307 αμερικανών ενηλίκων που δεν κάπνιζανορισμένοι εξ αυτών ήταν πρώην καπνιστές ενώ άλλοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους. Παράλληλα τους υπέβαλαν σε εξετάσεις αίματος ώστε να εντοπιστεί τυχόν ύπαρξη ενός υποπροϊόντος της νικοτίνης που ονομάζεται κοτινίνη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα άτομα που εκτίθενται σε καπνό χωρίς να καπνίζουν τα ίδια αντιμετωπίζουν αυξημένο κατά ένα τρίτο κίνδυνο απώλειας της ακοής τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές συχνότητες του ήχου. Αρκετοί συμμετέχοντες μάλιστα έβρισκαν πολύ δύσκολο το να παρακολουθήσουν μια συζήτηση όταν υπήρχε θόρυβος στο υπόβαθρο.
http://www.tovima.gr/