18 Οκτ 2010

WWF: «αν σεβαστούμε τη φύση τότε θα την προστατεύσουμε»

Εκπρόσωποι κρατών φτάνουν στην πόλη Ναγκόγια της Ιαπωνίας, για να συμμετάσχουν στη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα (CBD), σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).

Ο Γενικός Διευθυντής του διεθνούς WWF Jim Leape, δήλωσε ότι «αυτό που περιμένει ο κόσμος είναι να ληφθούν μέτρα για την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων».
«Θα πρέπει να κατανοηθούν πρώτα οι παράγοντες που οδηγούν στην απώλεια της βιοποικιλότητας και μετά να ληφθούν μέτρα για να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα.Πρώτα από όλα θα πρέπει να υπάρχουν πόλεις με καθαρό αέρα και πόσιμο νερό και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της πείνας στο πλανήτη», τόνισε ο ίδιος.
«Η ευημερία και η επιβίωση μας εξαρτάται από υγιή οικοσυστήματα», πρόσθεσε ο Jim Leape.
Το WWF νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε μια νέα ανάλυση όπου δείχνει ότι οι απαιτήσεις της ανθρωπότητας σε φυσικούς πόρους έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Σύμφωνα με τη διετή έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης», που συντάσσεται σε συνεργασία με τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποτυπώματος (Global Footprint Network), οι απαιτήσεις μας ξεπερνούν κατά 50% την παραγωγική ικανότητα του πλανήτη.
Το οικολογικό αποτύπωμα, ένας από τους δείκτες που χρησιμοποιούνται στην έκθεση, δείχνει ότι η ζήτηση της ανθρωπότητας για φυσικούς πόρους διπλασιάστηκε το διάστημα 1966-2007 και ισοδυναμεί πλέον με 1,5 πλανήτες.
Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης μας χρειάζεται ενάμισι χρόνο για να παραγάγει τους πόρους που η ανθρωπότητα καταναλώνει σε ένα χρόνο και δείχνει ότι τουλάχιστον το 1/3 τις κατανάλωσής μας αφορά μη-ανανεώσιμους φυσικούς πόρους και μεταφράζεται σε μόνιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Η υπερκατανάλωση είναι επικεντρωμένη στις «ανεπτυγμένες» χώρες, τη στιγμή που οι κάτοικοι της ΕΕ-27 (7% του παγκόσμιου πληθυσμού) καταναλώνουν σχεδόν διπλάσιους φυσικούς πόρους από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν , το 2030 η ανθρωπότητα θα απαιτεί για την επιβίωσή της το ισοδύναμο της παραγωγικής ικανότητας δύο πλανητών.
Η έκθεση χρησιμοποιεί επίσης τον παγκόσμιο δείκτη «Ζωντανού Πλανήτη», ο οποίος καταμετρά την παγκόσμια κατάσταση των ειδών και των οικοτόπων και ο οποίος παρουσιάζει ραγδαία διαχρονική μείωση της τάξης του 30% από το 1970.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πληθυσμοί των τροπικών ειδών γλυκού νερού έχουν μειωθεί την περίοδο 1970-2007 κατά σχεδόν 70%.
«Καταγράφεται ένας ανησυχητικός ρυθμός απώλειας της βιοποικιλότητας σε περιοχές του πλανήτη με χαμηλά εισοδήματα, συχνά σε βιολογικά πλούσιες τροπικές χώρες, ενώ οι πολίτες του οικονομικά αναπτυγμένου κόσμου ζούμε σε έναν ψεύτικο παράδεισο που τροφοδοτείται από την υπερβολική κατανάλωση και τις υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», τονίζει ο Jim Leape.
http://www.econews.gr/