8 Οκτ 2010

Στο Mario Vargas Llosa το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2010

Στον 74χρονο περουβιανό συγγραφέα Mario Vargas Llosa απονέμεται το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας 2010, “για τη χαρτογράφηση των δομών της εξουσίας και τις διεισδυτικές εικόνες της αντίστασης του ατόμου, της εξέγερσης και της ήττας του”.Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 1 εκατ. ευρώ).
Ο Mario Vargas Llosa γεννήθηκε στην πόλη Αρεκίπα του Περού στις 28 Μαρτίου 1936 και απέκτησε την ισπανική υπηκοότητα το 1993, τρία χρόνια μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές στο Περού. Εν τω μεταξύ, οι φετινοί βραβευθέντες των Νόμπελ θα πάρουν τη χαμηλότερη αμοιβή σε πραγματικούς όρους σε διάρκεια μιας δεκαετίας, καθώς, όπως φαίνεται, η χρηματοοικονομική κρίση “χτύπησε” και τη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, που απονέμει τα βραβεία.Η αμοιβή για καθένα από τα έξι βραβεία, τα οποία ανακοινώνονται στη Στοκχόλμη αυτή την εβδομάδα, παραμένει αμετάβλητη στο 1,5 εκατ. δολάρια (10 εκατ. σουηδικές κορόνες) από το 2001 και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα σε πραγματικούς όρους από το 1999. Το ταμείο του ιδρύματος Αλφρεντ Νόμπελ απώλεσε 22,3% της αξίας του στη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 και μολονότι κάποιες από τις απώλειες αυτές έχουν αποκατασταθεί, η αξία του που κυμαινόταν στα 3,11 δισ.κορώνες στα τέλη του 2009 παραμένει περίπου κατά ένα-τρίτο χαμηλότερη από την αντίστοιχη στην οποία βρισκόταν πριν από μία δεκαετία. Την προηγούμενη δεκαετία, οι χρηματικές αμοιβές αυξάνονταν σχεδόν ετησίως, αφού πρώτα είχαν υποχωρήσει στο χαμηλό των 2,2 εκατ. κορονών σε πραγματικούς όρους το 1919 και παρέμειναν χαμηλότερα από το πρωταρχικό τους επίπεδο των 7,9 εκατ. κορονών του 1901 έως το 1991. Ο Μάικλ Σόλμαν, γενικός διευθυντής του ιδρύματος, αναφέρει σε δηλώσεις του στους FT, ότι τα οικονομικά παραμένουν σε καλή κατάσταση με την αξία τους να είναι διπλάσια από την περιουσία που άφησε ο Νόμπελ με βάση τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, το Ίδρυμα επενδύει από μετοχές έως real estate, με σκοπό να διαφυλάξει την περιουσία που άφησε ο Αλφρεντ Νόμπελ.Τον Απρίλιο, θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με την αμοιβή του επόμενου έτους.
http://www.cosmo.gr/