7 Οκτ 2010

H Sarah Burton δέχεται συγχαρητήρια

Πόση πίεση πρέπει να ένιωθε η Sarah Burton, και οποιοσδήποτε άλλος στη θέση της, όσο σχεδίαζε την πρώτη της συλλογή μετά τον θάνατο του φίλου και μέντορα της, Alexander McQueen; Το ντεμπούτο της στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού θα έπρεπε να είναι φόρος τιμής στον σχεδιαστή, αλλά και μία συλλογή με την προσωπική της πινελιά. Και η χαρισματική Burton, κατάφερε να συνδυάσει και τα δύο, με τον πιο υπέροχο τρόπο.


 
 
 
Στη συνέντευξη της στο WWD την περασμένη εβδομάδα, η Burton χαρακτήρισε τον εαυτό της «λίγο πιο αισιόδοξο» από τον McQueen. Η προσωπική της ματιά ξεχώρισε λίγο, αλλά με απόλυτη ευκρίνεια από τα πρώτα λεπτά του show. Κατά όλη τη διάρκεια της επίδειξης, οι σιλουέτες ήταν είτε απόλυτα McQueen, είτε σχετίζονταν με το στιλ του McQueen με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Μία από τις εμφανίσεις, αυτή ενός λευκού φράκου με παντελόνι, ήταν χαρακτηριστικό μοτίβο του σχεδιαστή, αλλά έδειχνε λιγότερο «αιχμηρό», λόγω των πολλών στρώσεων ακατέργαστου μεταξιού, από τις οποίες ήταν φτιαγμένο. Η επιδίωξη της Burton για τη συλλογή, ήταν να βγει πιο «ήπια». Έμπνευση της ήταν η ειδωλολατρεία. Τα χλωμά πρόσωπα των μοντέλων και τα περίπλοκα πλεγμένα μαλλιά τους έδωσαν το σωστό τόνο. Οι συχνές αναφορές της στη φύση ενισχύθηκαν από τα άφθονα χειροποίητα στοιχεία της συλλογής.


Δύο λευκά φορέματα από δαντέλα που έμοιαζαν σαν φτιαγμένα από παλιά τραπεζομάντηλα στολίστηκαν με στρώσεις κεντημάτων από βελονάκι. Άλλα εντυπωσιακά κομμάτια αποτελούνταν από πεταλούδες φτιαγμένες από φτερά και ζωγραφισμένες στο χέρι και έντονα μαύρα φύλλα φτιαγμένα από δέρμα. Εντυπωσιακά βραδινά φορέματα, ένα από τα οποία ήταν μία «έκρηξη» από φτερά. Η περίπλοκη υφή ενός άλλου από σιφόν, παρέπεμπε στα χρώματα της ίριδας. Άλλες εμφανίσεις ήταν φτιαγμένες εξ’ ολοκλήρου από μετάξι ινών καλαμποκιού, ή είχαν λεπτομέρειες από το υλικό, και διακοσμητικά στοιχεία από κάποιο υλικό που θύμιζε στάχια από σιτάρι.

Οι αναφορές στην συγκομιδή και την αναγέννηση μπορεί να ήταν σκόπιμες, αλλά μπορεί και όχι. Πάντως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η έκθεση της προσωπικότητας στη Burton ήταν έκδηλη, και η μουσική του τέλους του show (που ήταν επιλογή της σχεδιάστριας) δεν ήταν τυχαία. Το show έκλεισε με το τραγούδι «I’ll be there». Για πρώτο αποκλειστικά δικό της βήμα, ήταν όλα υπέροχα. Η Burton επέβαλλε την παρουσία της ως άξια συνεχίστρια μίας πραγματικής ιδιοφυίας του χώρου. Αλλά πρέπει να πάει ένα βήμα παραπέρα από το να αποδείξει ότι είναι ικανή να συνεχίσει την μοναδική κληρονομιά του McQueen. Γιατί ο McQueen εκτός από μοναδικός καλλιτέχνης, υπήρξε και κορυφαίος σχεδιαστής με την ικανότητα να δημιουργεί υπέροχα ρούχα, απόλυτα πραγματικά και απίστευτα chic.
http://www.stylista.gr/