Τον μοναχικό δρόμο της αυτονομίας επέλεξε η μειονότητα στη Θράκη για να τονίσει την παρουσία της στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Παρότι το “πείραμα” της Ξάνθης στις προηγούμενες εκλογές δεν απέφερε τα αναμενόμενα, οι μειονοτικοί επιχειρούν φέτος να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και στην Κομοτηνή.
Στην ουσία και οι δύο συνδυασμοί αφενός υπογραμμίζουν την “εθνική” τους υπόσταση, αφετέρου προβάλλουν ως ζητούμενο την ισότητα, όπως πολύ ευκρινώς συμπεραίνεται και από το όνομά τους: “Πρώτο βήμα για την Ισότητα” με επικεφαλής τη Σιμπέλ Μουσταφάογλου στην Κομοτηνή και “Ισότητα για την Ξάνθη” με επικεφαλής τον Χουσεΐν Αχμέτογλου.
Οι κινήσεις των μειονοτικών προκάλεσαν αμέσως την αντίδραση μιας μικρής μερίδας χριστιανών, μελών του συλλόγου “Προξενείο Στοπ”, οι οποίοι έσπευσαν να συγκροτήσουν τον δημοτικό συνδυασμό “Σπάρτακος” με επικεφαλής τον Νεκτάριο Δαπέργολα, για να κρατηθούν... οι ισορροπίες.
Πιο μετριοπαθείς πολίτες της Θράκης σχολιάζουν ότι το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να ακούγονται ακραίες φωνές εκατέρωθεν που δυναμιτίζουν το κλίμα των εκλογών. Επιπλέον εκτιμούν ότι στην ουσία ουδείς ενδιαφέρεται για τον τόπο, παρά μόνο να μετρήσει ψήφους. “Ιδίως η Σιμπέλ Μουσταφάογλου, που διετέλεσε επί οκτώ χρόνια αντινομάρχης Ροδόπης, είχε όλη τη δυνατότητα να προωθήσει θέματα της μειονότητας, αλλά δεν το έκανε”, αναφέρουν οι γνωρίζοντες.
Για πέντε συμβούλους
Η απόφαση της Σιμπέλ Μουσταφάογλου να ηγηθεί του μειονοτικού συνδυασμού, που για πρώτη φορά συγκροτείται στην Κομοτηνή, έχει διαφορετικές προσεγγίσεις. Η κ. Μουσταφάογλου ήταν έως πρότινος αντινομάρχης Ροδόπης και σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Η κίνησή της να δημιουργήσει ανεξάρτητο μειονοτικό συνδυασμό σαφώς και δεν αποσκοπεί στο να διεκδικήσει τον δήμο Κομοτηνής. Επί περίπου 12.000 μουσουλμάνων ψηφοφόρων στον δήμο Κομοτηνής, τα στελέχη του ανεξάρτητου συνδυασμού αποσκοπούν σε 5.000-6.000 ψήφους, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να εκλέξουν περίπου πέντε συμβούλους στο νέο δημοτικό συμβούλιο.
Η επίσημη εκδοχή των μειονοτικών της Ξάνθης, όταν συγκρότησαν αυτόνομο συνδυασμό στις προηγούμενες εκλογές, ήταν ότι έως τότε δεν εκλεγόταν ούτε ένας μειονοτικός στο δημοτικό συμβούλιο, άρα υπήρχε έλλειμμα εκπροσώπησης των μουσουλμάνων στον δήμο. Στην περίπτωση όμως της Κομοτηνής, η μειονότητα θα εξέλεγε έτσι κι αλλιώς πέντε συμβούλους σε περίπτωση που τα στελέχη αυτά απορροφούνταν σε κάποιον άλλο συνδυασμό που στηρίζεται από τα δύο μεγάλα κόμματα...
Το μήνυμα...
Ποιος ο λόγος του αυτόνομου συνδυασμού; Το κίνητρο εμπεριέχει πολιτική προβολή και μεγάλη δόση πικρίας. Οι πληροφορίες λένε ότι η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή πορείας της Μουσταφάογλου άρχισε όταν αποκλείστηκε από τη θέση υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης με τον συνδυασμό του Άρη Γιαννακίδη, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ.
Μια άλλη προσέγγιση αναφέρει ότι ανέκαθεν η μειονότητα είχε έντονη παρουσία σε περιόδους εκλογών, είτε εθνικών είτε της αυτοδιοίκησης. Στην προκειμένη περίπτωση τα σκληροπυρηνικά στελέχη της μειονότητας άδραξαν την ευκαιρία να παρεκκλίνουν από τις κομματικές γραμμές για να δηλώσουν την παρουσία τους και να μετρήσουν τη δύναμή τους σε απόλυτους αριθμούς. Παράλληλα το μήνυμα που θέλουν να περάσουν είναι ότι “η μειονότητα είναι εθνική και όχι θρησκευτική”, σύνθημα που εκφράζεται από τους ακραίους, γι’ αυτό και οι πρώτοι που βρέθηκαν δίπλα στη μετριοπαθή Μουσταφάογλου ήταν οι ψευτομουφτήδες της Θράκης και μέλη τοπικών συλλόγων με εθνικιστικό λόγο.
Το ΠΑΣΟΚ πάντως πήρε αποστάσεις, και στην παρουσίαση του συνδυασμού δεν παραβρέθηκαν οι εκλεγμένοι βουλευτές της Θράκης.
Η εκδοχή ότι πίσω από όλα αυτά βρίσκεται το τουρκικό προξενείο ελέγχεται, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται δυσαρεστημένη από τις κινήσεις της μειονότητας σ’ αυτή τη συγκυρία, όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν κάνει πρόοδο. Εάν οι μειονοτικοί συνδυασμοί είναι εκτός τουρκικής γραμμής, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι προσπαθούν εναγωνίως να συντηρούν ψηλά το εθνικιστικό τέμπο για ίδιον όφελος.
Γιατί η Σιμπέλ Μουσταφάογλου
Η συγκυρία ανέδειξε τη Σιμπέλ Μουσταφάογλου τον ιδανικό άνθρωπο να ηγηθεί του μειονοτικού συνδυασμού στην Κομοτηνή. Ο αποκλεισμός της από τη θέση υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη για τον νομό Ροδόπης στον συνδυασμό του Άρη Γιαννακίδη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή της. Άλλωστε είχε κάθε λόγο να αισθάνεται πικρία, καθώς υπήρξε στενή συνεργάτης του κ. Γιαννακίδη, με τον συνδυασμό του οποίου εκλεγόταν επί δύο τετραετίες και καταλάμβανε τη θέση του αντινομάρχη.
Κατά γενική ομολογία τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη περίπτωση έκαναν λάθος εκτίμηση. Ενδεχομένως δεν περίμεναν τέτοια αντίδραση από την κ. Μουσταφάογλου, την οποία είχε περιλάβει ο Γ. Παπανδρέου στο ευρωψηφοδέλτιο και συγχρόνως της είχε προταθεί η θέση του διοικητή στο νοσοκομείο Κομοτηνής.
Όπως όλα δείχνουν η κ. Μουσταφάογλου δεν ενημέρωσε κανέναν, αν πάρουμε υπόψη ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και βουλευτής Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής (φωτ.) ερωτηθείς σχετικά δήλωσε άγνοια για τον ανεξάρτητο μειονοτικό συνδυασμό, παρόλο που επί χρόνια διατηρούσε φιλικές σχέσεις με την ίδια. Οι δυο τους μοιράστηκαν για πολλά χρόνια τα έδρανα του νομαρχιακού συμβουλίου Ροδόπης ως μέλη της συμπολίτευσης και μάλιστα θεωρούνταν και οι δύο ανερχόμενα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου. Ο Πεταλωτής ανέβηκε τα σκαλιά, η Μουσταφάογλου αντιθέτως φαίνεται να κλείνει τον κύκλο της στο ΠΑΣΟΚ.
http://antibaro.gr/