10 Οκτ 2010

Ξεχείλισε από τουρίστες η Απαγορευμένη Πόλη

Για έξι αιώνες η Απαγορευμένη Πόλη, όπου κάποτε έμεναν οι αυτοκράτορες της Κίνας, έχει αντέξει πολιτικές δολοπλοκίες, εμφυλίους πολέμους, φωτιές και λεηλασίες. Τώρα αντιμετωπίζει μια ισχυρότερη απειλή: τα βήματα και τις ανάσες από τις «ορδές» εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών. Την ημέρα της εθνικής εορτής της 1ης Οκτωβρίου, μιας από τις πιο σημαντικές γιορτές της χώρας, περίπου 125.000 επισκέπτες στριμώχθηκαν γύρω από τις καμάρες κάτω από τη Μεσημβρινή Πύλη, η οποία οδηγεί στην είσοδο στο παλάτι του αυτοκράτορα, που τώρα αποκαλείται Μουσείο Παλάτι. Ο αριθμός αυτός των επισκεπτών ήταν υπερδιπλάσιος του ανωτάτου ορίου επισκεπτών που μπορεί να χωρέσει η πόλη και δεν υπερβαίνει τις 60.000. Η πίεση που υπέστη από το πλήθος ήταν τόσο μεγάλη που οι αρμόδιοι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να εγκαταστήσουν ένα ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων από το νέο έτος. «Μόλις το σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου αρχίσει να λειτουργεί, ο υπολογιστής θα σταματήσει να εκδίδει και να πουλά εισιτήρια αν ο αριθμός των επισκεπτών φτάσει στη μέγιστη χωρητικότητα του παλατιού» δήλωσε ο υποδιευθυντής του μνημείου Φενγκ Ναϊγέν. Οι τεράστιοι αριθμοί των επισκεπτών του χώρου έχουν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία φθορά του συγκροτήματος των 720 στρεμμάτων, με επίσημες αίθουσες υποδοχής, ιδιωτικά διαμερίσματα και κήπους όπου διέμεναν οι αυτοκράτορες ως την κατάρρευση της δυναστείας των Κινγκ το 1912. Ο τελευταίος αυτοκράτορας Που Γι συνέχισε να ζει εκεί ώσπου τον εξόρισαν οι εξεγερθέντες πολέμαρχοι το 1924.
O Λούο Τσεγουέν, εκ των κορυφαίων ιστορικών της Κίνας, εξηγεί: «Το πάτωμα έχει φθαρεί. Το χρώμα των τοίχων έχει ξεθωριάσει λόγω της έκθεσής τους σε μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέεται από τους επισκέπτες». Εκτός της επιβολής ηλεκτρονικού εισιτηρίου, οι κινέζοι αξιωματούχοι εξετάζουν και την αύξηση της τιμής του, που σήμερα, την περίοδο της αιχμής της τουριστικής περιόδου, κοστίζει 6,5 ευρώ. Ο λόγος που πωλούνται τόσο πολλά εισιτήρια είναι για να καλυφθούν τα έξοδα στον πλέον δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Κίνα. Κάθε φορά που η διεύθυνσή του αποφασίζει την αύξηση των τιμών ξεσηκώνεται κύμα διαμαρτυριών. Το μέρος είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των επισκεπτών στη διάρκεια της μιας εβδομάδας των διακοπών από τις οποίες συνοδεύεται η εθνική εορτή της 1ης Οκτωβρίου, όταν η πατριωτική έξαρση οδηγεί τουρίστες από όλη τη χώρα στο Πεκίνο προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τις τελετές έπαρσης και υποστολής της σημαίας στην πλατεία Τιανανμέν.
Στην Απαγορευμένη Πόλη κανείς δεν επιτρεπόταν να εισέλθει ή να εξέλθει χωρίς την άδεια του Αυτοκράτορα. Οι παραβάτες θανατώνονταν αμέσως με συνοπτικές διαδικασίες. Σήμερα το εισιτήριο εισόδου είναι 6,5 ευρώ το άτομο. Εκεί έζησαν 24 αυτοκράτορες δύο δυναστειών: 14 των Μινγκ και 10 των Κινγκ. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1406 και ολοκληρώθηκε μετά από 15 χρόνια, το 1420. Εργάστηκαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Θεωρητικά μπορεί να δέχεται έως και 60.000 επισκέπτες ημερησίως. Πολλές φορές όμως ο αριθμός αυτός ξεπερνιέται κατά πολύ, φθάνοντας έως και τις 125.000. Βρίσκεται στο κέντρο του Πεκίνου και η μια του πλευρά «βλέπει» στην κεντρική πλατεία Τιανανμέν της πόλης όπου δεσπόζει το τελευταίο μεγάλο πορτρέτο του Μάο.
http://www.tovima.gr/