Η κινεζική αστυνομία ανάγκασε τη σύζυγο του βραβευθέντος με Νόμπελ Ειρήνης Λιου Σιαομπό να εγκαταλείψει το Πεκίνο και εκτιμάται ότι την έχουν μεταφέρει στην πόλη Τζιντσού της βορειοανατολικής Κίνας, όπου ο σύζυγός της παραμένει φυλακισμένος.«Η αστυνομία με περιμένει να μαζέψω τα πράγματά μου», φέρεται να δήλωσε η Λιου Σια, σύμφωνα με το Radio Free Asia, ραδιοφωνικό σταθμό που εκπέμπει από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η σύζυγος του Σιαομπό δήλωσε ότι αν και η αστυνομία της είπε πως πρόκειται να την μεταφέρουν στην Τζιντσού, η ίδια φοβάται ότι μπορεί να την θέσουν σε κατ' οίκον περιορισμό σε άλλη, εκτός Πεκίνου, περιοχή. «Μου είπαν ότι μπορεί να τον δω αύριο», φέρεται ακόμη να έχει δηλώσει η Λιου Σια.Ακτιβιστές και φίλοι της λένε ότι δεν γνωρίζουν αυτή τη στιγμή που βρίσκεται και ότι το κινητό της τηλέφωνο παραμένει απενεργοποιημένο.
Ο κινεζικός Τύπος καταδίκασε σήμερα την βράβευση του Λιού Σιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης ενώ αντιφρονούντες που γιόρτασαν το γεγονός συνελήφθησαν, ανακοίνωσε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Την ίδια ώρα που οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την βράβευση του Λιού, η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες υποστηρικτές του που γιόρταζαν την Παρασκευή το σημαντικό αυτό γεγονός, επισήμανε η οργάνωση Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα (CHRD) με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Η εφημερίδα Global Times γράφει πως η επιτροπή των Νόμπελ «ατιμάστηκε» και πως το βραβείο «υποβαθμίστηκε σε ένα πολιτικό εργαλείο που υπηρετεί αντικινεζικά συμφέροντα». «Για μια ακόμα φορά η επιτροπή των Νόμπελ έδειξε την αλαζονεία και την προκατάληψή της απέναντι σε μια χώρα που έχει σημειώσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίας σημαντική πρόοδο στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα», επισημαίνει η εφημερίδα αναφερόμενη και στην βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης του Δαλάι Λάμα το 1989. «Κανείς από τους δύο (Νομπελίστες) δεν ανήκουν σε αυτούς που συνέβαλαν στην ειρήνη και την ανάπτυξη της Κίνας, τις τελευταίες δεκαετίες», υπογραμμίζει η εφημερίδα που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας. «Είναι προφανές πως το Νόμπελ Ειρήνης φέτος δόθηκε για να ερεθίσει την Κίνα, αλλά δεν θα το πετύχει. Η Κίνα θα αντισταθεί στις προσπάθειες επιβολής των δυτικών αξιών», καταλήγει το άρθρο. Σε όλη τη χώρα, από προχθές το βράδυ, όσοι αναζητούσαν στο διαδίκτυο λέξεις σχετικές με «Νόμπελ Ειρήνης» ή το όνομα «Λιού Σιαομπό» δεν έβρισκαν τίποτε, τα SMS με το όνομα του Νομπελίστα δεν έφταναν στον προορισμό τους και λογοκρισία επιβλήθηκε στα ρεπορτάζ ξένων τηλεοπτικών δικτύων, όπως το CNN και το TV5 για τη βράβευσή του.
Επτά κινέζοι διανοούμενοι υπογράφουν επιστολή με την οποία συγχαίρουν τον Λιού Σιαομπό για το Νόμπελ Ειρήνης και τον χαρακτηρίζουν «λάβαρο της μη βίας στην Κίνα». Το βραβείο «είναι μια ελπίδα και ένα στήριγμα για την ειρηνική μεταμόρφωση της Κίνας», επισημαίνεται στην επιστολή, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων η οικολόγος Ντάι Τσινγκ και ο οικονομολόγος Μάο Γιούσι. «Ο Λιού Σιαομπό είναι το λάβαρο της μη βίας στην Κίνα. Θα συμβάλλει θετικά στην ειρηνική μεταμόρφωση της χώρας», υπογραμμίζουν. «Αυτή την στιγμή υπογράφουμε μόνο εμείς οι επτά, όμως πιστεύω ότι σιγά-σιγά θα προστεθούν και άλλες προσωπικότητες σε αυτήν την έκκληση», τόνισε η Ντάι Τσινγκ.
http://www.ethnos.gr/