24 Οκτ 2010

Νερό και ασήμι στη Σελήνη

Νερό και ασήμι έχει στην επιφάνειά της η Σελήνη, σύμφωνα με επιστήμονες της ΝΑΣΑ, που δεν έκρυψαν την έκπληξή τους για τα πορίσματα της έρευνάς τους, τα οποία δείχνουν ότι ο φυσικός δορυφόρος της Γης είναι αρκετά πλούσιος σε αργυρομεταλλεύματα.

Η ανακάλυψη των επιστημόνων αναπτερώνει τις ελπίδες για τη δημιουργία μόνιμων, επανδρωμένων βάσεων στη Σελήνη.


Σύμφωνα με ερευνητές του Κέντρου Ames της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, με επικεφαλής τον Αντονι Καλαπρέτε και του πανεπιστημίου Μπράουν των ΗΠΑ, οι οποίες μελετούν την επιφάνεια της Σελήνης, ο κρατήρας Καμπέους στον νότιο, σκοτεινό πόλο του δορυφόρου διαθέτει μεγάλες ποσότητες παγωμένου νερού. Επιπλέον, στον κρατήρα βρέθηκαν σημαντικές ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου, αμμωνίας και αργύρου.

Οι Αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν φωτογραφίες από την περιοχή στην οποία προσέκρουσε τον Οκτώβριο του 2009 ειδική ρουκέτα, η οποία είχε εκτοξευτεί από τη ΝΑΣΑ, προκειμένου να μελετήσουν το υπέδαφος της Σελήνης, και παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με τις επιθεωρήσεις «New Scientist» και «Nature».

«Αυτό το μέρος μοιάζει με θησαυροφυλάκιο στοιχείων, γεμάτο συστατικά που έχουν απελευθερωθεί σε όλη τη Σελήνη, υποστηρίζει ο πλανητικός γεωλόγος του Πανεπιστημίου Μπράουν. Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι αστροναύτες των αποστολών «Απόλλων», που περπάτησαν στη Σελήνη πριν από δεκαετίες, είχαν εντοπίσει όχι μόνο ίχνη αργύρου αλλά και χρυσού στην πλευρά του δορυφόρου που κοιτάζει μόνιμα τη γη.

Ωστόσο, η νέα ανακάλυψη στη μόνιμα σκοτεινή πλευρά της Σελήνης δείχνει ότι το ασήμι είναι εξαπλωμένο παντού, αν και, όπως τόνισε ο Αμερικανός γεωλόγος, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε εξόρυξη στην επιφάνειά της».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, το 5,6% της συνολικής μάζας υλικών κρατήρα, στο σημείο όπου έγινε η πρόσκρουση, αποτελείται από νερό.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στους πόλους κάτω από το μόνιμα παγωμένο επιφανειακό στρώμα μπορεί να υπάρχουν πολλά δισεκατομμύρια λίτρα νερού, τα οποία θα αποτελέσουν πολύτιμο πόρο για την υποστήριξη μελλοντικών επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη.

Οπως δήλωσε ο Αντινο Καλαπρέτε, ερευνητής του Κέντρου Ames της ΝΑSA, «υπάρχουν μέρη στη Σελήνη που είναι πιο υγρά από τη Γη. Αυτό είναι ένα σοκ».

Ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας, Πολ Σπουδής, του Σεληνιακού και Πλανητικού Ινστιτούτου της NASA στο Χιούστον, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την ανακάλυψη αργύρου.
«Χρειαζόμαστε μία αποστολή με όχημα ρόβερ στη σεληνιακή επιφάνεια. Θέλω να δω επιτόπιες μετρήσεις πριν το πιστέψω».

Μίνα Αγγελίνη
http://www.ethnos.gr/