24 Οκτ 2010

Ιταλία: Αντιμέτωπη με σκουπίδια και πρόστιμα

Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επιβολή προστίμων προειδοποιεί την Ιταλία η Κομισιόν αναφορικά με την κρίση που έχει σημειωθεί για την αποκομιδή των απορριμάτων στη Νάπολη.

"Ανησυχώ με ό,τι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες", ανέφερε σε δήλωσή του ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιάνεζ Ποτότσνικ.
Επισήμανε πως η κατάσταση θυμίζει την κρίση που ξέσπασε το 2007 και οδήγησε την Επιτροπή να ξεκινήσει διαδικασία παραβίασης των συνθηκών της ΕΕ εναντίον της Ιταλίας.
Τα σκουπίδια στοιβάζονται και πάλι στο κέντρο της παλιάς πόλης της Νάπολης, ενώ οι κάτοικοι του προαστίου Τερτσίνιο ενεπλάκησαν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, διαμαρτυρόμενοι για μία νέα χωματερή που δημιουργείται στη γειτονιά τους.
Ο Γιάνεζ Ποτότσνικ ανέφερε πως η Επιτροπή θα μπορούσε και πάλι να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, το οποίο θα μπορούσε να "απαιτήσει την επιβολή προστίμων" και το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ.
Εξετάζεται πλέον το κατά πόσο επαρκούν για να διορθωθεί η κατάσταση τα σχέδια που κατατέθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα από την περιφερειακή κυβέρνηση της Καμπανίας, έδρα της οποίας είναι η Νάπολη.
Σε περίπτωση που η ανάλυση της επιτροπής είναι αρνητική, τότε η Ιταλία θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμα για την αποτυχία της να εφαρμόσει μία απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ από το Μάρτιο του 2010, βάσει της οποίας η Καμπανία όφειλε να υιοθετήσει αποτελεσματικά σχέδια διαχείρισης απορριμάτων.
http://www.cosmo.gr/