18 Οκτ 2010

Ένας "άλλος" Ωνάσης σε θέατρο του Λονδίνου

“Ο Ωνάσης ήταν ένα τέρας, αλλά και μία φιγούρα τραγική, που έζησε σε έναν κόσμο ακατανόητο για τους περισσότερους”, σύμφωνα με το Μάρτιν Σέρμαν, το συγγραφέα του θεατρικού έργου “Ωνάσης”, που έκανε πρεμιέρα πριν λίγες ημέρες στο Λονδίνο και μεταξύ άλλων, παρουσιάζει τον Έλληνα μεγιστάνα υπεύθυνο για τη δολοφονία του Κένεντι.

Πιο συγκεκριμένα, ο θεατρικός συγγραφέας αφήνει να εννοηθεί ότι το 1968 ο Αριστοτέλης Ωνάσης πλήρωσε 1,2 εκατομμύρια δολάρια στον Παλαιστίνιο τρομοκράτη, Μαχμούντ Χαμσαρί, για να αναλάβει και να οργανώσει τη δολοφονία του τότε Αμερικανού προέδρου, θέλοντας να τον “εκτοπίσει” και να παντρευτεί την Τζάκι Κένεντι.
Το έργο του Σέρμαν βασίζεται στο βιβλίο του Πίτερ Έβανς “Νέμεση” και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Ρόμπερτ Λίντσεϊ και η Λίντια Λέοναρντ, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Νάνσι Μέκλερ.
Ωστόσο δεν πείστηκαν όλοι από τις θεωρίες του Σέρμαν, με πρώτο τον κριτικό της Guardian, Μάικλ Μπίλινγκτον, που χαρακτήρισε το κείμενό του “γελοίο” και την ερμηνεία του πρωταγωνιστή, που επανήλθε στο θεατρικό σανίδι έπειτα από 25 χρόνια απουσίας “στομφώδη”.
Το έργο εστιάζει σε μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του Αριστοτέλη Ωνάση, από το 1963 μέχρι το θάνατό του.
Στην παράσταση μια ομάδα Ελλήνων σε μια ταβέρνα μιμείται τον αρχαίο χορό της τραγωδίας, επαναλαμβάνοντας τη φράση “έχουμε ένα μέλλον που ήδη έχει γραφτεί - ονομάζεται πεπρωμένο”.
Ο Ωνάσης σκιαγραφείται από τον Σέρμαν ως ένας τραχύς και βίαιος χαρακτήρας που συμπεριφέρεται στο γιο του, Aλέξανδρο, απότομα και περιφρονητικά, προκειμένου να του εμφυσήσει τις δικές του αξίες, ενώ την ίδια σκληρή συμπεριφορά έχει και απέναντι στη Μαρία Κάλλας, της οποίας υποτιμά την τέχνη.
http://www.cosmo.gr/