7 Οκτ 2010

Ουγγαρία: Εξαγωγή της λάσπης μέσω Δούναβη

Η ΕΕ εξέδωσε δραματική προειδοποίηση για επικείμενη οικολογική καταστροφή και σε άλλες χώρες 

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ Δραματική προειδοποίηση ότι η τοξική λάσπη που διέρρευσε από το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου στη Δυτική Ουγγαρία μπορεί μέσα στις επόμενες ημέρες να φθάσει μέσω παραποτάμων στον ήδη μολυσμένο Δούναβη, προκαλώντας οικολογική καταστροφή σε περισσότερα κράτη, εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια στιγμή, ειδικά εξοπλισμένα συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες καθαρισμού δρόμων και κατοικιών, ενώ οι αρχές της Ουγγαρίας ανακοίνωσαν ότι η επιχείρηση απορρύπανσης θα διαρκέσει έναν χρόνο.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό οικολογικό πρόβλημα» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τζο Χένον. «Ανησυχούμε όχι μόνο για το περιβάλλον στην Ουγγαρία, αλλά και για το ότι η καταστροφή θα μπορούσε να περάσει τα σύνορα» τόνισε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει εάν το πρόβλημα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους όταν ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα κόκκινης τοξικής λάσπης, προϊόν επεξεργασίας βωξίτη, ξεχύθηκαν στο δυτικό τμήμα της Ουγγαρίας, παρασύροντας στο πέρασμά τους αυτοκίνητα, γέφυρες και ζώα. Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί τριών ετών, έχασαν τη ζωή τους, ενώ τουλά χιστον 120 έχουν τραυματιστεί. Εξι άτομα αγνοούνται.

Τρεις επαρχίες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο Κολοντάρ, την πόλη που βρίσκεται πιο κοντά στο εργοστάσιο που συνέβη το δυστύχημα, οι αρχές κατασκεύασαν μια πλωτή γέφυρα προκειμένου οι κάτοικοι να πάνε στα σπίτια τους και να πάρουν κάποια στοιχειώδη υπάρχοντά τους.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ουγγαρίας Ζολτάν Ιλές δήλωσε ότι η επιχείρηση απορρύπανσης θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο και ότι θα απαιτηθεί τεχνική και οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ τόνισε ότι «βιώνουμε το μεγαλύτερο χημικό δυστύχημα στην Ουγγαρία». Η τοξική λάσπη απειλεί την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής γύρω από τον Δούναβη, τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης, με μήκος 2.850 χλμ. Νότια της Ουγγαρίας, ο Δούναβης, που συνδέεται με πλήθος παραποτάμων, διασχίζει τις Κροατία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουκρανία και τη Μολδαβία πριν καταλήξει στη Μαύρη θάλασσα.

Αν η τοξική λάσπη φθάσει στον Δούναβη η οικολογική καταστροφή για αυτές τις χώρες θα είναι τεράστια. Εξαιτίας της αυξημένης βιομηχανικής δραστηριότητας στις όχθες του θεωρείται ένας από τους πλέον μολυσμένους ποταμούς στην Ευρώπη και στον κόσμο.
 http://www.tovima.gr