11 Οκτ 2010

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ : ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Στο στόχαστρο των οικονομικών επιθέσεων δεν έχει μπει μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρος ο κόσμος μηδενός εξαιρουμένου.

Σε αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση και η Μ.Βρετανία όπου μεθοδεύεται ο διπλασιασμός των διδάκτρων στα πανεπιστήμια. Εισηγητής του σχεδίου αυτού είναι ο Λόρδος Μπράουνι(John Browne), ευρύτερα γνωστός ως πρώην αφεντικό της πετρελαϊκής εταιρίας BP και πρώην μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Goldman Sachs, της γνωστής χρηματο-επενδυτικής πολυεθνικής. Επίσης γνωστός και από το σκάνδαλο της απόπειρας φίμωσης του τύπου σχετικά με την σχέση του με τον επί σειρά ετών εραστή του καναδό Jeff Chevalier, το οποίο τον έφερε σε αντιπαλότητα και με την επιτροπή δικαίου των Λόρδων.
Του ανατέθηκε τον Νοέμβριο του 2009 να διενεργήσει μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τα δίδακτρα των πανεπιστημίων την οποία θα παρουσιάσει το φθινόπωρο του 2010.
Αυτή η ανεξάρτητη έρευνα έχει ξεσηκώσει θύελλα πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων καθώς προτείνει ούτε λίγο ούτε πολύ το γνωστό σενάριο, απολύσεις και πτώση υποδομών ή αυξήσεις των διδάκτρων. Η εκπαιδευτική και πολιτική ηγεσία είναι ιδιαίτερα θορυβημένη καθώς η ανεξάρτητη έρευνα υποδεικνύει οικονομικά συμφέροντα και μεθοδεύσεις πίσω από την οποία υπάρχει πάντα κάποια εταιρία και πίσω από την εταιρία κάποια τράπεζα.
Ο Αραών Πόρτερ πρόεδρος της εθνικής ένωσης φοτητών δήλωσε ότι «ο Λόρδος Browne οραματίζεται ένα νέο δρόμο όπου οι σπουδές για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους θα μετατραπούν σε εφιάλτη».
Ο Λόρδος Μπράουνι υποδεικνύει στην έρευνά του που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ότι τα δίδακτρα πρέπει να ανέλθουν από 3290 λίρες κατ έτος στις 7000. Μεγάλη πίεση ασκεί στην κυβέρνηση και το Russell Group που εκπροσωπεί τα 20 πιο μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βρετανίας συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Οξφόρδης και του Cambridge , ώστε η κυβέρνηση να αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις προς αυτά. Πόλεμος δηλαδή σε δύο μέτωπα με τους φοιτητές και τις οικογένειές τους στην μέση.
Μεγάλοι φόβοι εκφράζονται ότι η απελευθέρωση του ορίου διδάκτρων θα εγκριθεί από την κυβέρνηση και θα φέρει τις οικογένειες των φοιτητών-θυμάτων των μεθοδεύσεων σε αδιέξοδο.
Ας σημειωθεί ότι μέχρι τώρα μόνο οι φοιτητές εκτός ευρωπαϊκής ένωσης καταβάλλουν ολόκληρα τα δίδακτρα κατά μέσο όρο 20000 λίρες κατ’ έτος και ένας από τους στόχους είναι να εξομοιωθούν με αυτά των φοιτητών που βρίσκονται εντός ε.ε.
Τέλος συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο και αύξηση του τόκου αποπληρωμής των δανείων που συνάπτουν οι φοιτητές για τα δίδακτρα τους.
Όπως φαίνεται δίνεται νέο πεδίο δράσης στις πολυεθνικές που καθοδηγούν τώρα πλέον ξεκάθαρα την νέα τάξη πραγμάτων και στο επίπεδο της εκπαίδευσης. Ας ελπίσουμε να μην είμαστε ο επόμενος στόχος σε αυτό τον τομέα, καθώς η Ελλάδα στο κομμάτι των ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αποτελεί διεθνώς ανέγγιχτο στόχο.
http://sxo-li-ko.blogspot.com/