Την παγκόσμια διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές που διεξάγεται στην Ιαπωνία και τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν σκιάζει η δημοσιοποίηση μεγάλης έρευνας στην οποία συμμετείχαν 170 επιστήμονες απ΄ όλον τον κόσμο και στην οποία αναφέρεται ότι το 20% των ειδών του ζωικού βασιλείου στον πλανήτη είναι υπό εξαφάνιση, ενώ σημειώνεται ότι αν δεν ληφθούν μέτρα σε λίγα χρόνια θα δούμε μια μαζική εξαφάνιση ειδών. Οι ερευνητές μελέτησαν τους πληθυσμούς και τη γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα θηλαστικά, τα πτηνά, τα αμφίβια, τα ερπετά και τα ψάρια σε όλον τον πλανήτη.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science», κάθε χρόνο 50 είδη θηλαστικών, πτηνών και ερπετών μπαίνουν στη λίστα των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Εκτός των κλιματικών αλλαγών οι ερευνητές αναφέρουν ως αιτίες της μείωσης των πληθυσμών διαφόρων ειδών την αποψίλωση δασών για να δημιουργηθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και φάρμες, την εντατική υλοτομία, καθώς και το κυνήγι. Πάντως οι ερευνητές σημειώνουν ότι σε ορισμένες περιοχές όπου έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος κάποια απειλούμενα είδη που ζουν εκεί παρουσιάζουν αύξηση.
Μέσα σε αυτό το γκρίζο σκηνικό υπήρξε και μια ευχάριστη είδηση, αφού σε μια απομονωμένη δασική περιοχή της Μιανμάρ ανακαλύφθηκε ένα άγνωστο ως σήμερα είδος πιθήκου. Πρόκειται για έναν πίθηκο με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα μια μικρή πλακουτσωτή μύτη και διαφορετικό χρώμα στο τρίχωμα του προσώπου και των αφτιών σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στην περιοχή ζουν περί τα 300 μέλη του είδους.
http://www.tovima.gr/