24 Σεπ 2010

Περι Υπ.Εξ και Σκοπίων

Ενδιαφέρον το άρθρο του Θανάση Τσίτσα από τη χθεσινή ''ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ'', σχετικά με τα όσα φημολογούνται περί διαπροσωπικών σχέσεων και ενδεχόμενων διαφορετικών οπτικών στο ελληνικό ΥΠΕΞ.


Ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας προχώρησε στο δημόσιο «άδειασμα» του εξ απορρήτων συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλεξ Ρόντου, συνεχίζοντας σε άλλο «επίπεδο» τη μεταξύ τους «βεντέτα», με αφορμή τη φημολογία για υπόγειες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα στο Σκοπιανό μέσω άλλων «καναλιών».
Σε ενημέρωση των ανταποκριτών για την ατζέντα των επαφών της ελληνικής αντιπροσωπείας στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, απαντώντας σε ερώτηση της «Ε» για τη φημολογία περί μυστικών επαφών και τον ρόλο τόσο του Αλεξ Ρόντου όσο και της ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοππά, ο υπουργός Εξωτερικών δεν δίστασε να πετάξει το γάντι.
Αφού αρχικά αρνήθηκε ότι υπάρχει μυστική διπλωματία, λίγο αργότερα, και παρά την εμφανή προσπάθεια των στενών συνεργατών του μέσα στην αίθουσα να τον «συγκρατήσουν», ξιφούλκησε: «Ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων. Υπήρξε στο παρελθόν και συνεργάτης στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Ρόντος όμως σήμερα δεν έχει καμία θεσμική θέση, δεν υπάρχει καμία θεσμική συνεργασία. Εάν μπορούν άτομα όπως ο κ. Ρόντος ή και άλλοι να μεταφέρουν τα ελληνικά μηνύματα, είναι ευπρόσδεκτο. Αλλά, να το ξεκαθαρίσω, δεν υπάρχει καμία θεσμική σχέση μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών, ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Ρόντου».
Ο υπουργός Εξωτερικών αρχικά επιχείρησε να υποβαθμίσει τις φήμες για «παράλληλες» διαπραγματεύσεις, αλλά λίγο αργότερα, παρασυρμένος από την πίεση «απόρριψης» που δέχεται από την αρχή της θητείας του στο μέγαρο της Βασ. Σοφίας, εμμέσως πλην σαφώς τις επιβεβαίωσε. Μάλιστα δήλωσε ότι είναι «ευπρόσδεκτες» οι επαφές της ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοππά, την οποία οι πληροφορίες θέλουν να δραστηριοποιείται παρασκηνιακά στις Βρυξέλλες, για την επίλυση της συνταγματικής ονομασίας τής ΠΓΔΜ.
Ο 56χρονος Αλεξ Ρόντος, ομογενής από την Τανζανία, κατάφερε από ένα απλό στέλεχος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που ήταν τη δεκαετία του '90, να έχει σημαντικές προσβάσεις σε διάφορες υπηρεσίες της Ουάσιγκτον (NSC). Υπήρξε σύμβουλος του πρωθυπουργού το διάστημα 1999-2004, όταν ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών. Πρόσφατα, ο Ρόντος «επαναδραστηριοποιήθηκε» στην περιοχή των Βαλκανίων. Το χθεσινό επεισόδιο ήταν η σκηνή ενός έργου αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και το τέλος της παράστασης, καθώς υπάρχει βαθύτερο παρασκήνιο που ακόμη και ο κ. Δρούτσας φαίνεται ότι αγνοεί. Ο πρωθυπουργός είναι γνωστό ότι «εθίζεται» να παίζει παιχνίδια σε πολλά ταμπλό και να κρατά στεγανά ακόμα και από τους στενούς συνεργάτες του.
Ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση αργά χθες βράδυ με τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος προχθές συναντήθηκε και με τον Σκοπιανό πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο Αμερικανός διπλωμάτης σε δηλώσεις προς τους Σκοπιανούς δημοσιογράφους είπε ότι δεν «υπέβαλε νέα πρόταση» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «αυξημένο επίπεδο εμπιστοσύνης» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των ηγεσιών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Σε ερώτηση αν έγινε λόγος για νέες προτάσεις, ιδέες, ή τμηματικές προτάσεις, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι δεν υπέβαλε νέα πρόταση: «Δεν υποβάλλω νέες προτάσεις. Στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων έκανα προτάσεις στα δύο μέρη, οι οποίες δεν τα ικανοποιούσαν πλήρως, όμως νομίζω ότι κάποιες από τις ιδέες άξιζε τον κόπο που τις συζητήσαμε και για τον λόγο αυτό αισθάνομαι ικανοποιημένος. Ας επιτρέψουμε να συνεχιστεί η διαδικασία και να δούμε πώς θα εξελιχτεί» δήλωσε. Το ίδιο επανέλαβε και μετά τη συνάντηση: «Δεν είναι η ώρα για τελική πρόταση» είπε ο κ. Νίμιτς.
Αναφορικά με το αν θα γίνει τελικά η συνάντηση Παπανδρέου-Γκρούεφσκι, Σκοπιανός διπλωμάτης είπε στην «Ε» ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα αποφασίσει να έρθει ο Γκρούεφσκι στη Νέα Υόρκη. Αν δηλαδή καταφέρει να κλείσει κάποια ραντεβού με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
http://www.elkeda.gr/