3 Σεπ 2010

Θέλετε να κόψετε το αλκοόλ; Πιείτε σε ψηλό ποτήρι!

Προσπαθείτε να μειώσετε ή να κόψετε την κατανάλωση αλκοόλ και όλα τα ενοχλητικά παρεπόμενα, όπως το χανγκόβερ; Αρχίστε σερβίροντας ή παραγγέλνοντας το ποτό σας σε ψηλό ποτήρι. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης οι οποίοι ισχυρίζονται ότι πίνουμε 88% περισσότερο αλκοόλ όταν το ποτό σερβίρεται σε χαμηλό ποτήρι. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν τείνουν να βάζουν μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ στα χαμηλά και φαρδιά ποτήρια από ό,τι στα ψηλά και λεπτά. Ο Τσαρλς Σπενς, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υποστηρίζει ότι όλα οφείλονται σε ένα τρικ της όρασης, μια μορφή οφθαλμαπάτης που ονομάζεται «οριζοντιο-κάθετη οφθαλμαπάτη».

Σε αυτήν ο εγκέφαλος υπερεκτιμά τις κάθετες αποστάσεις και υποτιμά τις οριζόντιες. Δηλαδή, αν για παράδειγμα έχουμε μία κάθετη και μία ίδιου μήκους οριζόντια γραμμή, η κάθετη θα μας φανεί μακρύτερη από την οριζόντια. Εχει μάλιστα υποστηριχτεί ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν συνηθίσει να ζουν σε μεγάλους, ανοικτούς χώρους είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή την οφθαλμαπάτη.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εξαιτίας αυτού του φαινομένου όσοι καταναλώνουν αλκοόλ βάζουν ως και 88% περισσότερο ποτό στα ποτήρια που είναι χαμηλά και όχι «ψηλόλιγνα», ακόμη και αν αυτά έχουν την ίδια χωρητικότητα. Στην έρευνα που έγινε για λογαριασμό της συμβουλευτικής εταιρείας Retail Αctive βρέθηκε ότι ακόμη και έμπειροι μπάρμαν έβαζαν στα χαμηλά ποτήρια 26% περισσότερο αλκοόλ.
Ο Τζούλιαν Τσάμπερλεν, διευθύνων σύμβουλος της Retail Αctive, είπε ότι τα ευρήματα της έρευνας μπορεί να αποδειχτούν «ιδιαιτέρως χρήσιμα στις επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες σελφ σέρβις... Το σχήμα του ποτηριού που επιλέγουν για τους πελάτες τους μπορεί να επηρεάσει τα κέρδη. Τα χαμηλά ποτήρια τελικά κοστίζουν περισσότερο από τα ψηλά. Αλλά υπάρχουν και συνέπειες για την υγεία όσων καταναλώνουν αλκοόλ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και το πλέον έμπειρο προσωπικό στα μπαρ βάζει περισσότερο αλκοόλ στα χαμηλά ποτήρια. Οσοι πίνουν στο σπίτι, λογικά θα κάνουν το ίδιο. Η συμπεριφορά των καταναλωτών και οι αντιδράσεις τους επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο σερβίρονται τα ποτά και τα φαγητά» συμπλήρωσε.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ακόμη και όταν είναι περιστασιακή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Εχει βρεθεί ότι αποτελεί τη βασική αιτία για το 7,4% των πρόωρων θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα συμπτώματα του χανγκόβερ, δηλαδή της κατάστασης που ακολουθεί τη μέθη, συνδυάζουν πονοκέφαλο, στομαχικές διαταραχές, αυξημένη δίψα, εφίδρωση, ναυτία, τρέμουλα και αίσθημα κόπωσης. Η διαδικασία του χανγκόβερ κορυφώνεται όταν το αλκοόλ που έχει μπει στο σώμα αποβάλλεται από τον οργανισμό, δηλαδή όταν τα ποσοστά του στο αίμα μηδενίζονται. Επομένως αν θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα αποφύγουμε τέτοιου είδους δυσάρεστες καταστάσεις, που δεν επηρεάζουν μόνο τις σωματικές αλλά και τις πνευματικές μας λειτουργίες, η λύση που προτείνουν οι ειδικοί είναι απλή: η κατανάλωση του αλκοόλ πρέπει να γίνεται με μέτρο, σε ψηλό ποτήρι- ή και καθόλου.
Το χανγκόβερ είναι οι παρενέργειες της υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πονοκέφαλο, ναυτία, ταχυκαρδία, δίψα και τρέμουλο. Κυρίως όμως είναι ένδειξη αφυδάτωσης του οργανισμού. Ο καφές πρέπει να αποφεύγεται, διότι η καφεΐνη προκαλεί περαιτέρω αφυδάτωση.
Αντιμετωπίζεται καλύτερα με τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο (όπως μπανάνες) και βιταμίνες, αποφυγή λιπαρών φαγητών, πολύ νερό και ύπνο. Τα παυσίπονα δεν βοηθούν διότι μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα στο ήδη ερεθισμένο στομάχι.

 http://www.tovima.gr/