Στη σύλληψη εννιά ατόμων, μελών κυκλώματος που έσπαγε κωδικούς ασφαλείας κινητών τηλεφώνων για παραπάνω από δέκα χρόνια στη Γαλλία, προχώρησε σήμερα η τοπική αστυνομία. Ζημιές εκατομμυρίων ευρώ υπέστησαν εταιρίες τηλεπικοινωνιών. Οι δράστες είχαν τη δυνατότητα με ξένες SIM να επικοινωνούν παντού, χρησιμοποιώντας τον δικό τους αριθμό.
Στη σύλληψη εννιά ατόμων, μελών κυκλώματος που έσπαγε κωδικούς ασφαλείας κινητών τηλεφώνων για παραπάνω από δέκα χρόνια στη Γαλλία, προχώρησε σήμερα η τοπική αστυνομία. Τα περισσότερα μέλη του κυκλώματος ήταν υπάλληλοι εταιριών κινητής τηλεφωνίας και οι έρευνες της αστυνομίας στρέφονται πλέον και εκτός συνόρων του γαλλικού κράτους.
Οι συλλήψεις ξεκίνησαν από τον εγκέφαλο του κυκλώματος την Τετάρτη στη πόλη Ρεν, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε τμήμα της χωροφυλακής της Μασαλίας. Τρεις άνθρωποι ήδη φυλακίστηκαν στον τόπο της σύλληψής τους, ενώ οι υπόλοιποι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι και αναμένεται να κλητευθούν αργότερα. Τέσσερις ειδικοί στις νέες τεχνολογίες εργάστηκαν σχεδόν ένα χρόνο, μελετώντας την υπόθεση, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονική παρακολούθηση και "τηλεέρευνες".
Το δίκτυο δρούσε ως εξής: εισέδυε στα συστήματα δεδομένων, αγοράζοντας κυρίως κωδικούς έναντι περίπου τριών ευρώ τη μονάδα, από υπαλλήλους των εταιριών. Οι υπάλληλοι αυτοί εισέδυαν στις βάσεις δεδομένων. Ένας από αυτούς κατάφερε με το σύστημα αυτό να αποσπά έως και 25.000 ευρώ το μήνα.
Οι κωδικοί που συνδέονταν με κάθε συσκευή, οι οποίοι επέτρεπαν να απενεργοποιηθούν τα κλείστρα ασφαλείας (τα λεγόμενα simlock) των τηλεφώνων, προτείνονταν στη συνέχεια σε σάιτ στο διαδίκτυο (έναντι περίπου 30 ευρώ ανά κωδικό). Τα χρήματα που συγκεντρώνονταν κατευθύνονταν σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, στο Λουξεμβούργο, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε φορολογικούς παραδείσους.
Η απόκτηση των κωδικών επιτρέπει σε έναν ιδιώτη να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε κάρτα sim, ακόμη και του εξωτερικού, με το τηλέφωνό του.
Η έρευνα ξεκίνησε στα τέλη του 2009 έπειτα από μήνυση που κατέθεσε στη Μασαλία η εταιρία SFR, η οποία είχε διαπιστώσει την παρουσία ρηγμάτων στο σύστημα ασφαλείας της. Ζημία πολλών εκατομμυρίων ευρώ υπέστησαν και δύο άλλες εταιρίες, η Bouygues Telecom και η Orange, οι οποίες αναμένεται να συμμετάσχουν στη διαδικασία.
Οι ερευνητές αναμένεται να συνεχίσουν, κυρίως στο εξωτερικό, χωρίς να διευκρινίζουν το πού ακριβώς. «Κόπηκε το γαλλικό κεφάλι, αλλά η έρευνα συνεχίζεται», εξήγησαν, επισημαίνοντας πως η έρευνα θα στραφεί και σε κατασκευαστές συσκευών.
http://news247.gr